Στο 30% κυμαινεται η παραβατικοτητα στην περιφερεια μας

Τα καταστήματα και οι χώροι με μεγάλη αγοραστική κίνηση και κατανάλωση είναι στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων της περιφέρειας ΑΜ-Θ που πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Η παραβατικότητα στην περιφέρειά μας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, περίπου στο 30% που είναι στο μέσο όρο των πανελλαδικών δεδομένων. Θα πρέπει οι καταστηματάρχες να μην εφησυχάζουν όταν πρόκειται να κόψουν μια απόδειξη, γιατί το πρόστιμο ακόμη και για μια απλή απόδειξη κομμωτηρίου είναι 586 ευρώ.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για την περιφέρεια ΑΜ-Θ Δημήτρης Κουτράκης μετέφερε ότι οι «εορταστικοί» έλεγχοι ξεκίνησαν από τις 16 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου κι επικεντρώνονται σε είδη που πωλούνται έντονα αυτό το διάστημα. «Καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα δώρων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστείου, παιχνιδιών, κομμωτήρια, ταβέρνες και νυχτερινά κέντρα. Επίσης ελέγχουμε τους εισαγωγείς κρεάτων. Στους ελέγχους που πραγματοποιούμε στους δρόμους, στα φορτηγά, περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των κρεάτων. Πολλές φορές πηγαίνουμε στα σφαγεία και ελέγχουμε τα παραστατικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει ελληνοποιήσεις. Ελέγχουμε και τα οπωρολαχανικά σε επίπεδο χονδρικής αλλά και στις λαϊκές αγορές». Ο κ. Κουτράκης σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι που διενεργούνται για το πετρέλαιο θέρμανσης και εντείνονται αυτή την περίοδο που έχει κρύο.

Τα περισσότερα κρούσματα παρανομίας εντοπίζονται σε χώρους διασκέδασης, καφετερίες και μπαρ και σχετίζονται με τη μη έκδοση αποδείξεων. «Έχουν συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό οι επαγγελματίες. Η παραβατικότητα στην περιφέρειά μας είναι γύρω στο 30% επί των διενεργούμενων ελέγχων, ενώ πέρυσι ήταν πάνω από 35%. Είμαστε περίπου στο μέσο όρο της Ελλάδας, καθώς στις άλλες περιοχές η παραβατικότητα κυμαίνεται στο 40 και 45%».Τα πρόστιμα ξεκινούν από 586 ευρώ για μια απλή απόδειξη και στο συμβιβασμό (στο 1/3 του ποσού) φτάνουν στα 155 ευρώ. «Το 60% αφορά στη μη έκδοση απόδειξης. Τα σοβαρότερα παραπτώματα σχετίζονται με νοθεία σε πρατήρια υγρών καυσίμων» σημείωσε ο κ. Κουτράκης.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων θα εργαστεί εντατικά όλες τις μέρες των γιορτών και όπως διαβεβαιώνει ο προϊστάμενος η παρουσία τους θα είναι αισθητή όλη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας. «Τα αντικείμενα των ελέγχων είναι πολλά και προσπαθούμε ν’ ανταπεξέλθουμε. Καθημερινά, βρίσκονται έξω επτά συνεργεία σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Τα δυο νησιά δε συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον της υπηρεσίας τους χειμερινούς μήνες, αν και στη Θάσο οι έλεγχοι είναι συχνότεροι από ό,τι στη Σαμοθράκη που αριθμεί μόλις 2.000 πληθυσμό.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.