Στο 23,28% η απορροφητικοτητα του ΠΕΠ ΑΜΘ

121,5 εκ. ευρώ έχει απορροφήσει η ΠΑΜΘ μέχρι τώρα, ενώ από όλα τα Επιχειρησιακά προγράμματα έχουν γίνει πληρωμές ύψους 450 εκ. ευρώ

Στο 23,28% έφτασε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για το ΠΕΠ ΑΜΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, με τις συνολικές πληρωμές να ανέρχονται στα 121.541.212 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο το ΠΕΠ ΑΜΘ, που αποτελούν το μισό περίπου του προϋπολογισμού που θα διατεθεί στην Περιφέρεια, με τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ να ανήκουν στα 6 Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, (ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα, ΕΠ Τεχνική Βοήθεια και ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας) και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι πληρωμές από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2019 ανήλθαν στο 32,7% της δημόσιας δαπάνης, ενώ οι πληρωμές φτάνουν το 35,8%, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έτσι οι συνολικές πληρωμές από όλα τα ΕΠ στην Περιφέρεια ΑΜΘ ανέρχονται γύρω στα 450 εκ. ευρώ, με τα κυριότερα ποσά πληρωμών να καταγράφονται στο ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (122 εκ. ευρώ) και στο ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση (124 εκ. ευρώ).

Ειδικά για το ΠΕΠ ΑΜΘ, το οποίο διαχειρίζεται η περιφέρεια, αξίζει να σημειωθεί πως τα Συμβασιοποιημένα έργα, ανέρχονται στα 277.706.588 ευρώ, λίγο παραπάνω από το μισό, στο 53,2%.

Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να επιταχύνει την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου, (που είναι η 31 Δεκεμβρίου 2023) να έχουν απορροφηθεί πλήρως τα διαθέσιμα κονδύλια.

Βέβαια παραδοσιακά, παρόλο που κατά τη διάρκεια των προγραμματικών περιόδων τα έργα που εντάσσονται ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων, συνήθως τα ΕΠ πάσχουν στην απορρόφηση, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να γίνονται έργα γέφυρες για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Χαμηλή απορροφητικότητα στον τομέα της επιχειρηματικότητας

Ειδικότερα για το ΠΕΠ ΑΜΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ με ημερομηνία αναφοράς 9 Δεκεμβρίου του 2019, η απορροφητικότητα είναι σε μονοψήφια νούμερα στον άξονα 1, Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Οικονομίας, που αφορά την επιχειρηματικότητα, παρόλο που οι συμβασιοποιήσεις ξεπερνούν τον μέσο όρο.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στον άξονα πλησιάζοντας τον μέσο όρο, στον άξονα 2, Βελτίωση της Ελκυστικότητας της   Περιφέρειας ως Τόπου Εγκατάστασης Επιχειρήσεων και Ατόμων, που αφορά τις υποδομές και έχει τη μερίδα του λέοντος του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ ΑΜΘ, με την απορροφητικότητα εκεί να ξεπερνά το 20%.

Τέλος άνω του μέσου όρου είναι η απορροφητικότητα στους άξονες προτεραιότητας 3, Υποδομές ανάπτυξης ανθρωπίνου  Δυναμικού και ενίσχυσης κοινωνικής συνοχής και 4, Ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων και Κοινωνική συνοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.