Στις Βρυξελες εννεα μαθητες και δυο εκπαιδευτικοι

Η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης με ευθύνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υλοποίησαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά και με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Μαΐου «Ημέρα της Ευρώπης» προσομοίωση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Ας γίνουμε Ευρωβουλευτές».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προσομοίωσης, κληρώθηκαν 9 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου 2008 για να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρακολουθήσουν την ολομέλεια που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να μεταφέρουν στην τοπική κοινωνία τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι, καθώς και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κ. Πανδρεμένος, η Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Λαδοπούλου Θεοδώρα και η Υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, κ. Σαλτσίδου Λουΐζα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου χθες Παρασκευή στο χώρο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής.

Μιλώντας η κ. Λουίζα Σαλτσίδου αναφέρθηκε στο πλαίσιο της δράσης. «Θεωρούμε ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία τα παιδιά, επειδή είχαν ενεργή συμμετοχή και καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς δούλεψαν με συνέπεια μέσα από τις ομάδες, αλλά και με το ταξίδι αυτό που πραγματοποιήθηκε, εκπαιδεύονται με ένα τρόπο ουσιαστικό στο να μάθουν πώς λειτουργούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και είναι οι καλύτεροι πολλαπλασιαστές για τα θέματα της Ε.Ε». Η κ. Σαλτσίδου ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη στήριξη και συνεργασία σε όλες τις δράσεις του Κέντρου, αλλά και το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας που στήριξε οικονομικά το ταξίδι, και χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται το συγκεκριμένο ταξίδι. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν έξι σχολεία, το 2008 εννέα και «για το 2009 προγραμματίζουμε ο θεσμός αυτός να γίνει σε επίπεδο περιφέρειας. Είναι μια πρωτοβουλία που ανήκει καθαρά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης και στην κ. Σαλτσίδου και στην υπεύθυνη αγωγής υγείας την κ. Λαδοπούλου», ανέφερε ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πανδρεμένος μεταφέροντας συγχρόνως τις ευχαριστίες του στα πρόσωπα και των δύο «για τις πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνουν και υλοποιούμε προς όφελος των μαθητών. Θεωρώ χρέος μου να αποδέχομαι αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί πιστεύω ότι η εκπαίδευση δεν γίνεται μέσα από τα θρανία αλλά και μέσα από προγράμματα είτε λέγονται αγωγής υγείας, είτε περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, είτε πολιτιστικών δραστηριοτήτων, είτε προγραμμάτων που υλοποιούμε με στόχο να έχουν οι μαθητές μας ανοιχτούς ορίζοντες και να ατενίζουν το μέλλον γερά, σταθερά με στέρεες βάσεις και να προσπαθούν πάντοτε να έχουν τη δυνατότητα και ίσες ευκαιρίες με όλους τους πολίτες της ΕΕ».


Από το δεύτερο λύκειο ο Παναγιώτης Κεραμέας μεταφέροντας την εμπειρία του τόνισε ότι «είδαμε και την άλλη πλευρά των Βρυξελών. Δεν ήταν θετική η εικόνα που είδαμε. Είδαμε μπροστά μας ένα μεθυσμένο καθώς και το συσσίτιο των αστέγων. Όλα όμως τα άλλα ήταν πολύ θετικά. Την δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, όπου ακούσαμε τον κ. Παπαδημούλη και ακολούθως την ομιλία του κ. Μποτόγλου και της κ. Τζαμπάζη. Είμασταν τυχεροί που συναντήσαμε τον ευρωβουλευτή κ. Γκλαβάκη που μας ξενάγησε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου».

Πέρα από το θεσμό αυτό η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει στείλει δύο αποστολές από 35 μαθητές στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο «όπου γίνεται πραγματική προσομείωση των μαθητών ευρωβουλευτών από όλους τους μαθητές της ΕΕ. Τα παιδιά από τις διάφορες χώρες συνεργάστηκαν και παρουσίασαν τα πορίσματά τους. Μάλιστα δύο μαθητές από την πόλη μας βραβεύτηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν ένα ισχυρό δεσμό για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τι σημαίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε ο κ. Πανδρεμένος.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.