«Στις Σαπες ειναι πολυ εντονο το προβλημα της ανεργιας»

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εργάζεται στο Πολύκεντρο του Δήμου Σαπών. Ένας χώρος που συγκεντρώνει νέους κυρίως από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες του τόπου. Μιλώντας σήμερα στον «Κόσμο» επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι η υψηλή ανεργία που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και διώχνει τους νέους μακριά. «Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας γι’ αυτό δεν έχουμε και πολύ νεολαία. Αν οι φορείς και οι αρχές θέλουν να αλλάξουν το σκηνικό στην περιοχή, θα πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» δηλώνει και σημειώνει ότι εγκαταλείπουν τον τόπο ακόμη και οι νεοπρόσφυγες.

Πώς λειτουργεί αυτός ο χώρος;

Είναι ένα κέντρο που συγκεντρώνει κόσμο από την γύρω περιοχή, νεολαία κυρίως και μάλιστα πιο πολύ κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οι πελάτες σας είναι μόνο αγόρια;

Έρχονται αγόρια και κορίτσια. Έρχονται πελάτες από δώδεκα έως πενήντα ετών. Ο καθένας βρίσκει κάτι να κάνει, παρέα να συζητήσει, να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστα μερικές ώρες.

Τι άλλο μπορεί να βρει στο Πολύκεντρο;

Να ακούσει μουσική, να δει τηλεόραση, αθλητικούς αγώνες, να παίξει τάβλι. Να πιει τον καφέ του, να συζητήσει με τα μέλη της παρέας του, να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια.

Έρχονται από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες;

Ναι, έρχονται πόντιοι πρόσφυγες, ντόπιοι χριστιανοί, μουσουλμάνοι. Δεν κάνουμε διακρίσεις, είναι ανοιχτό το κέντρο για όλους και στην προσέλευση βοηθούν και οι χαμηλές τιμές.

Τι συζητούν μεταξύ τους;

Ο,τιδήποτε. Τα αγόρια για αθλητικές ομάδες, τα κορίτσια τα δικά τους. Ο κάθε ένας, ανάλογα με την ηλικία του, συζητά και τα θέματά που τον απασχολούν.

Ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει έντονα η περιοχή των Σαπών;

Στις Σάπες είναι πολύ έντονο το πρόβλημα της ανεργίας. Γι’ αυτό άλλωστε ο πληθυσμός φεύγει από εδώ και δεν έρχονται ξανά παρά μόνο μετά από χρόνια ως συνταξιούχοι. Έχουμε ελάχιστους νέους πλέον στον τόπο μας γιατί έχουν φύγει όλοι στην Κύπρο και σε μεγαλύτερες πόλεις. Δεν έρχονται πίσω στις Σάπες, δεν έχουν τι δουλειά να κάνουν;

Τι επισημαίνετε να μην λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα η ανεργία να είναι υψηλή;

Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας γι’ αυτό δεν έχουμε και πολύ νεολαία. Αν οι φορείς και οι αρχές θέλουν να αλλάξουν το σκηνικό στην περιοχή, θα πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Άλλες ελλείψεις;

Όλα τα άλλα τα έχουμε. Δεν έχουμε σημαντικές ελλείψεις. Οι Σάπες απέχουν ελάχιστα από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Έχει όλες τις υπηρεσίες και παράλληλα ησυχία και ηρεμία για όποιον το επιθυμεί. Αν υπήρχε εργασία δεν θα έφευγε κανείς από εδώ.

Προβλήματα και προστριβές μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων δεν υπάρχουν;

Είναι μικρή η κοινωνία, τα προβλήματα της καθημερινότητας και της συμβίωσης δεν λείπουν. Ωστόσο η συνύπαρξη στις Σάπες είναι τρόπος ζωής. Γνωριζόμαστε όλοι πια, είμαστε γνωστοί, φίλοι, είμαστε όλη τη μέρα μαζί.

Διακρίσεις και διαχωρισμοί δεν υφίστανται;

Στην αρχή λέγανε: «Ήρθαν οι πρόσφυγες, ήρθαν οι Ρωσοπόντιοι, μας πήραν τις δουλειές». Τώρα είμαστε όλοι μαζί, δεν υπάρχουν προβλήματα και διακρίσεις.

Η παρουσία των προσφύγων στην περιοχή τι θεωρείτε ότι έδωσε στον τόπο;

Ο τόπος είχε κέρδος με την παρουσία τους, οι ίδιοι όχι. Πήραν ένα σπίτι μόνο. Τώρα οι μισοί από τον οικισμό έχουν φύγει, πήγαν στην Κύπρο να δουλέψουν. Δεν υπάρχει ψωμί γι’ αυτούς εδώ. Ο τόπος κέρδισε γιατί ήρθαν άνθρωποι.

Τι θα προτείνατε στη Δημοτική Αρχή;

Αν γίνεται να συμβάλει με τις δυνάμεις που έχει, ώστε να δημιουργηθεί μια Σχολή Πανεπιστημιακή, ένα ΤΕΙ ή μια Μονάδα Στρατού, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα, να αντέξει και να ξεπεράσει η τοπική κοινωνία τα οικονομικά προβλήματα.

Τώρα δεν λειτουργούν καλά οι επιχειρήσεις;

Τώρα δεν δουλεύουν όλα πολύ καλά, δεν υπάρχει κόσμος για να βγαίνει κάθε μέρα. Μια Σχολή τουλάχιστον εκατό ατόμων θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια για την κοινωνία μας.

Εσείς θα συνεχίσετε να ζείτε εδώ;

Θα συνεχίσω ναι. Δουλεύω εδώ. Αν δεν έχω δουλειά μπορεί να φύγω, αν και δεν θα το ήθελα να συμβεί, μ΄ αρέσει εδώ, είναι πολύ ωραία η περιοχή μας.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.