Στις «πλατες» του δημου Κομοτηνης οι αναγκες του Σισμανογλειου;

Γιώργος Πετρίδης: «Είναι προφανής η αντίθεσή μας στην τροπολογία, αλλά αν περάσει δεν πρόκειται να κρυφτούμε»

Σάλο έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου Υγείας να αναθέσει στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού τη χρηματοδότηση από τους προϋπολογισμούς τους των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των υπόλοιπων δημόσιων δομών υγείας, που βρίσκονται στη χωρική τους επικράτεια. Η παραπάνω πρόβλεψη έχει ενσωματωθεί σε τροπολογία, που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται εντός των ημερών, ενδεχομένως και σήμερα, να εισαχθεί για ψήφιση από τη βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, τονίζεται πως είναι επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης της δυνατότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιχορηγούν έκτακτες ανάγκες των δημόσιων φορέων υγείας, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που εμφανίζονται στους φορείς. Στον απόηχο της εντονότατης αντίδρασης, που εξέφρασε η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνονται οι δήμοι σε επιχορήγηση των νοσοκομείων, αλλά διευκολύνει εκείνοι που επιθυμούν να το πράξουν. 

Πυροσβέστες και δημοτικοί υπάλληλοι «προωθούνται» για οδηγοί ασθενοφόρων

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε και την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, με αφορμή τη σχετική παρέμβαση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Νίκου Φακιρίδη. Στη διάρκεια της ενημέρωσης, που έκανε για το θέμα ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, γνωστοποίησε ότι πέραν της επίμαχης τροπολογίας, προωθείται και μια παρόμοια διάταξη από το Υπουργείο Υγείας, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε πυροσβέστες και σε δημοτικούς υπαλλήλους να οδηγούν ασθενοφόρα. 

Γιώργος Πετρίδης «Το κεντρικό κράτος ό,τι δεν μπορεί το ίδιο να καλύψει αρχίζει να το πετάει πλέον στην τοπική αυτοδιοίκηση»

«Είναι προφανές το τι γίνεται», σημείωσε ο κ. Πετρίδης, διακρίνοντας ότι «υπάρχει μία κλιμακούμενη επί το χείρον αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που υπάρχουν. Η αυτοδιοίκηση τα τελευταία 5 χρόνια έχει δείξει ότι -έστω με τα προβλήματα που έχουμε- παραμένει ένας σταθερός πυλώνας αυτού που λέμε σχέση κράτους-πολίτη. Επομένως, έστω και με αυτόν τον τρόπο, το κεντρικό κράτος το αναγνωρίζει και ό,τι δεν μπορεί το ίδιο να καλύψει αρχίζει να το πετάει πλέον στην τοπική αυτοδιοίκηση». Σχολιάζοντας δε τη διευκρίνιση του Υπουργείου ότι η συνδρομή των δήμων θα είναι δυνητική, όχι υποχρεωτική, αναρωτήθηκε με νόημα «αν θα πάρουμε τη δυνατότητα, ποιος από εδώ μέσα-συμπολίτευση ή αντιπολίτευση- θα κωφεύσει σε πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου μεθαύριο, όταν ενδεχομένως δε θα μπορεί να λειτουργήσει και θα προστρέξει στον δήμο;». «Επομένως δεν είναι δυνητική, είναι υποχρεωτική, με την έννοια του καθήκοντος απέναντι στον κόσμο», υπογράμμισε. 

«Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω ούτε από αδυναμία οικονομική, ούτε από το θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης»

Συμπερασματικά, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για προφανή αντίθεση της αυτοδιοίκησης προς την προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση, παρά ταύτα επισήμανε ότι ο δήμος Κομοτηνής άρχισε ήδη να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της εφαρμογής της. «Η δημόσια υγεία να χρηματοδοτηθεί από εκεί που πρέπει να χρηματοδοτηθεί», υπογράμμισε με έμφαση, αναφερόμενος στη θέση των αυτοδιοικητικών. «Από την άλλη μεριά, όμως, για να είμαι ειλικρινής, καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη», συνέχισε, «αν τελικά περάσει αυτή η τροπολογία εμείς ήδη προετοιμαζόμαστε στον δήμο, για να δούμε με ποιον τρόπο θα συμβάλλουμε στις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου. Γιατί δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω ούτε από αδυναμία οικονομική, ούτε από το θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης να εκχωρήσει στους δήμους αυτήν την ευθύνη. Εκεί θα είμαστε και νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε, από τη στιγμή που το κεντρικό κράτος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να βοηθήσει. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί που εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.