«Στις νομαρχιακες εκλογες κρινομαστε ολοι…»
Δεικτικός προς ημετέρους και υμετέρους, είναι ο πρώην βουλευτής και πολιτευτής της Ν.Δ στον νομό Έβρου κ. Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος μίλησε στον ΠτΘ.
Ο πολύπειρος παράγοντας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί με αξιώσεις θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σημειώνει με έμφαση ότι ο ίδιος έχει στρατευθεί για τη νίκη της φιλελεύθερης παράταξης στις νομαρχιακές εκλογές σε Έβρο και Ροδόπη, δεν γνωρίζει, όμως, αν την ίδια ζέση δείχνουν γι΄ αυτό το θέμα όλα τα στελέχη της Ν.Δ..Την ίδια στιγμή αναφέρει, ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε Έβρο και Ροδόπης τα τελευταία χρόνια είναι όμηρος των πολιτικών φιλοδοξιών των δύο νομαρχών.
ΠτΘ: Θεωρείτε ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι ικανή να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ;
Α. Γ.: Το θέμα της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη θα το χαρακτηρίσω εθνικό.
Πιστεύω ότι είναι μία επιτυχία των διωκτικών αρχών και πραγματικά όταν έρθει η στιγμή που θα ξέρουμε ότι η εξάρθρωση είναι οριστική και πλήρης, θα χαρούμε όλοι.Από μόνο του το γεγονός για την ελληνική κοινωνία είναι θετικό, γιατί το πρόβλημα της τρομοκρατίας αποτελούσε ένα στίγμα για την μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Πιστεύω ότι πολύ σωστά προχωρούν οι διωκτικές αρχές και θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο τέλος. Από εκεί και πέρα είναι λογικό, η όποια πολιτική ηγεσία να προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Όμως ξεκαθαρίζω ένα θέμα.
Δεν αναστρέφεται το κλίμα πλέον σήμερα, διότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει μία απόφαση. Να βάλει το ΠΑΣΟΚ- προσωρινά ή όχι- στην άκρη, διότι μετά από είκοσι χρόνια κυριαρχίας του στο πολιτικό σύστημα ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και από εδώ και πέρα για το καλό του ελληνικού λαού πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση.
Και μόνο από το γεγονός ότι κυβερνά είκοσι χρόνια, καταλαβαίνετε ότι το πολίτευμα μας τείνει να γίνει από δημοκρατία μία περίεργη δικτατορία, η οποία μαζί με την αλαζονεία που επικρατεί, οδηγούν τους έλληνες πολίτες να στρέφουν την πλάτη προς το ΠΑΣΟΚ και να θέλουν να δοκιμαστεί και η παράταξη της ΝΔ η οποία με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή είναι μία νέα ΝΔ.
Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση να υπάρξει αναστροφή του κλίματος αλλά και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ δεν θα χάσει με κατεβασμένα τα χέρια.
Θα κάνει τα πάντα, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και καποιο άλλο γεγονός, όμως, όλα αυτά τα γεγονότα, δεν του αρκούν για να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές. Θυμηθείτε, ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, θα σας πω το θέμα του βαμβακιού, την τιμή του που είναι πολύ χαμηλή, εξαιτίας των λαθών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και θα ξεσηκώσει τους αγρότες της περιοχής μας. Βλέπετε να ανεβαίνουν οι τιμές των ασφαλίστρων και μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Γεγονότα που θα ξεσηκώσουν τον λαό. Να θυμάστε ότι ο λαός δεν ψηφίζει με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία, ψηφίζει με βάση τα καθημερινά προβλήματα.
ΠτΘ: Υπάρχει, πάντως η αίσθηση ότι η Ν.Δ, καταθέτει μονίμως κριτική και σπανίως προτάσεις
Α.Γ.: Εγώ ευθείς εξαρχής μίλησα για επιτυχία των διωκτικών αρχών και οπωσδήποτε και της πολιτικής ηγεσίας. Άρα, βλέπετε, ότι προσωπικά τουλάχιστον, πήρα μια συγκεκριμένη θέση η οποία ταυτίζεται και με την θέση κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως, βεβαίως, είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.
Αυτοί, τώρα, εκφράζουν την επίσημη γραμμή του κόμματος. Από εκεί και πέρα, σε ένα κόμμα στο οποίο υπάρχει μια πολυφωνία, λογικό είναι να ακούγονται και κάποιες άλλες απόψεις.Δεν σημαίνει λοιπόν ότι επειδή υπάρχουν κάποιες άλλες φωνές, δεν υπάρχει μια κυρία τάση μέσα στην ΝΔ η οποία εκφράζεται, όπως σας είπα, από τον πρόεδρο του κόμματος και από τα άλλα κορυφαίοι στελέχη.
Η ΝΔ δεν κρίνεται μόνο για την αντιπολίτευση της αλλά και για τις προτάσεις της.
Προσωπικά, είμαι γραμματέας, όπως ξέρετε, στον τομέα κοινωνικών υποθέσεων, πρόνοιας, απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης. Δέστε τις προτάσεις που έχουμε κάνει σ΄ όλα αυτά τα ζητήματα και στην υγεία. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και στην απασχόληση, για το πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο θέμα της ανεργίας.
Το ΠΑΣΟΚ έβγαινε και έριχνε δολώματα για να δει πως θα αντιδράσει ο κόσμος στις προτάσεις που κάναμε και πολλές φορές μπορεί να είπαμε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν λύνουν τα προβλήματα, ίσως χρειάζεται να κάνουμε και ένα βήμα παραπέρα.
ΠτΘ: Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων νομαρχών σε Ροδόπη και Έβρο;
Α.Γ.: Πιστεύω ότι όταν υπάρχει αντίλογος είναι κάτι το πολύ θετικό. Εκείνο που φοβάμαι είναι όταν υπάρχει μια βουλή που αποφασίζει ομόφωνα. Προτιμώ τον αντίλογο παρά να μην μιλάει κανείς. Χαίρομαι, λοιπόν, διότι υπήρχαν και άλλες φιλοδοξίες και άλλοι ικανοί άνθρωποι που είχαν φιλοδοξίες και την φιλοδοξία τους αυτή την εξέφρασαν. Μετά, λογικό ήταν να εκφράσουν και το παράπονό τους. Αυτά λοιπόν τα παράπονα, νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουν καταλαγιάσει, όλοι είμαστε συντεταγμένοι πίσω από τις επιλογές του Κώστα Καραμανλή και στηρίζουμε τις υποψηφιότητες στην Διευρυμένη Έβρου –Ροδόπης και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά.
Εξαρτάται δε, από μας που στηρίζομαι αυτή την προσπάθεια, να κάνουμε πολύ περισσότερα για να την φέρουμε σε πέρας. Θα΄ ναι τραγικό, ξέρετε, η μεν ΝΔ να΄ ναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, η δε διευρυμένη Έβρου- Ροδόπης να μην έχει νομάρχες οι οποίοι να πρόσκεινται στο κόμμα της εξουσίας.
Διότι από εκεί και πέρα τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα και για μας, που αύριο πιθανόν να είμαστε βουλευτές, αλλά και για την περιοχή μας, η οποία το μόνο που θα κάνει, θα είναι μια στείρα αντιπολίτευση απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι όλοι στον Έβρο διακατέχονται από το ίδιο πνεύμα με το δικό σας;
Α.Γ.: Είπα καταρχάς ότι οφείλουμε να συνδράμουμε. Εν πάση περιπτώσει, όπως ξέρετε, οι ευθύνες είναι προσωπικές.
Από την δικιά μου μεριά γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και ακόμη περισσότερο. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τους άλλους, δεν μπορώ να πω, άλλωστε βρισκόμαστε, όπως είπατε και εσείς, στην καλοκαιρινή ραστώνη.
Ελπίζω, ότι τελειώνοντας ο Αύγουστος, από εκεί και πέρα στις 40 μέρες που μένουν, ο καθένας θα αφήσει της προσωπικές του δουλειές και θα ασχοληθεί μόνο για την επιτυχία του συνδυασμού που πρόσκειται στην φιλελεύθερη παράταξη.
ΠτΘ: Στο θέμα του βαμβακιού, πού εντοπίζετε τις κυβερνητικές ευθύνες; Θεωρείτε ότι ως αντιπολίτευση μπορείτε να πλειοδοτείται σε κάθε κοινωνικό αίτημα και η Ελλάδα να κάνει ό,τι θέλει στην Ε.Ε, παραβαίνοντας τους κανονισμούς και επανεθνικοποιώντας τα προϊόντα, όποτε θέλει;
Α.Γ: Ασφαλώς και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ή να επαναεθνικοποιεί κοινές πολιτικές όπως είναι η αγροτική πολιτική Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η μόνη κοινή πολιτική που υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο κ.Φωτιάδης λέει-και το δέχομαι- ότι ήταν τα 3 σενάρια και επιλέγει πιθανότατα το καλύτερο. Πως όμως φτάσαμε να έχουμε αυτά τα 3 σενάρια; Εγώ δεν τα προσδιορίζω στην παρούσα χρονική περίοδο, τα προσδιορίζω εδώ και ενάμιση χρόνο, όταν γινόταν οι αλλαγές για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο βαμβάκι.
Μην ξεχνάτε, ότι η Ελλάδα δέχτηκε καταρχήν την περιβόητη 3ετία ως μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πάει καλά μια χρονιά από την τελευταία τριετία, πέφτει πάρα πολύ η δυνατότητα καλλιέργειας εκ μέρους των αγροτών των συγκεκριμένων στρεμμάτων. Άρα, η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει -να απαιτήσει και να το επιβάλλει- ένα βέτο, ώστε αντί για 3τια να πάμε στα 10 χρόνια.
Το ότι σήμερα πιθανότατα πετύχαμε το καλύτερο από τα 3 σενάρια, δεν μου λέει τίποτε.
Σας λέω ότι στην πολιτική όλα είναι σαν το σκάκι, όταν κάνεις το πρώτο σου άνοιγμα, σκέφτεσαι τι θα γίνει μετά από 10 κινήσεις από τον αντίπαλό σου. Λοιπόν, αυτό δεν το κάναμε και σήμερα βρισκόμαστε στην γωνία και όχι μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί. Τι θα γίνει άραγε σε ενάμιση χρόνο από σήμερα με τα καπνά, -η Κομοτηνή είναι μια μία κατεξοχήν καπνοπαραγωγός περιοχή- και τι θα γίνει και με μια σειρά άλλων προϊόντων; Εάν λοιπόν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν πριν από 10 χρόνια και δεν περιμέναμε να τις κάνουμε σήμερα, θα βλέπατε, ότι όλοι οι παραγωγοί της περιοχής μας, θα ήταν σε καλύτερη μοίρα.
ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για το έργο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στον Έβρο, στα οχτώ πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού υπό τον κ. Ντόλιο;
Α.Γ: Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα, δυστυχώς, έγιναν τα λιγότερα που θα μπορούσαν να γίνουν.
Και ειδικά την τελευταία περίοδο, πολύ φοβάμαι, ότι η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του Έβρου και της Ροδόπης κινούνται με γνώμονα την υποψηφιότητα των κυρίων νομαρχών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ισχύει και για τους 2 νομούς μας, δυστυχώς.
ΠτΘ: Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι μια τεράστια υποδομή που αφορά όλη την Θράκη. Σας ανησυχεί η καθυστέρηση στη μεταφορά του;
Α.Γ: Πραγματικά, για ολόκληρη την περιοχή μας- και όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο αλλά και για τους Βόρειου γείτονές μας- αυτό το νοσοκομείο μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Να γίνει ένα νοσοκομείο το οποίο θα προσφέρει υγεία, θα προσφέρει ειδικότητες τις οποίες σήμερα για τις βρεις, θα πρέπει να πηγαίνεις στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας.
Δυστυχώς, το νοσοκομείο αυτό καθυστερεί πάρα πολύ.
Το Σάββατο συζητούσα με γιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι καλούνται σήμερα να πάνε στο καινούργιο και να παραλάβουν.
Μου λένε, λοιπόν, ότι «εμείς δεν μπορούμε να παραλάβουμε χωρίς προσωπικό, χωρίς καμία εκπαίδευση στην καινούργια τεχνολογία, χωρίς βασικές υποδομές».
Δυστυχώς έγιναν λάθη στην όλη κατασκευή του νοσοκομείου, η δε περιβόητη μεταφορά θα γινόταν, υποτίθεται, εδώ και έναν χρόνο.
Κάποιοι νομίζουν, ότι θα πατήσουν ένα κουμπί και θα αρχίσει να λειτουργεί το καινούργιο νοσοκομείο.
ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Α.Γ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
