Στις νεες εγκαταστασεις πλεον η Νομικη Σχολη

Με το νέο ακαδημαϊκό έτος όλα τα μαθήματα, όπως και οι εξετάσεις της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα γίνονται στις καινούριες εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να υφίστανται και τα αντίστοιχα γραφεία των καθηγητών.

Ο Πρόεδρος της Νομικής Σχολής κ. Ιωάννης Σχινάς μίλησε στον ΠτΘ για την μεταφορά, ανακαλώντας με νοσταλγία τα 27 χρόνια της Σχολής και την πρόοδο που επιτεύχθηκε όλο αυτό το διάστημα.

Ιωάννης Σχινάς,

“Η Νομική Σχολή δυναμικά στο κατώφλι του 21ου αιώνα”


«Η μεταφορά της Σχολής είχε προαναγγελθεί για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος και για πολλούς λόγους δεν μπόρεσε να γίνει. Φέτος έγινε. Το καινούργιο κτίριο είναι από πλευράς σχεδίου επαρκές, μεγαλόπρεπο και θα έλεγα και πολύ ωραίο. Τα προβλήματά του θα τα συζητήσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε. Το παλιό κτίριο σε ό,τι αφορά την Νομική Σχολή ολοκλήρωσε ή ολοκληρώνει τον κύκλο του. Ένα κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου όπου εκεί μέσα η Σχολή έζησε και αναπτύχθηκε επί 27 χρόνια. Ξεκινώντας από μία βάση περιφερειακή, περιθωριακή και δύσκολη ξεπέρασε πάρα πολλά προβλήματα και έφθασε να κατακτήσει μία ζηλευτή θέση ζήτησης ανάμεσα στα ελληνικά τμήματα ΑΕΙ, ενηλικιώθηκε, ανέλαβε τον τοπικό της ρόλο στην πόλη της Κομοτηνής, τον περιφερειακό της ρόλο στην Θράκη και τον εθνικό της ρόλο στην ελληνική νομική παιδεία, στην ελληνική νομική έρευνα και στην ελληνική παραγωγή θεσμών με πολύ σημαντικές προεκτάσεις στον Ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο. Υπό τις παρούσες συνθήκες ανάπτυξης η παραμονή στο παλιό κτίριο ήταν πια μία πολύ χτυπητή στο μάτι ανακολουθία. Βέβαια, το παλιό κτίριο είναι πλήρως ευσχηματοποιημένο, είναι ένα μέρος συναισθηματικά έμφορτο και δεν πρέπει να αγνοείται ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε πάντα μία πολύ ισχυρή συντηρητική πτυχή, δύσκολα αποχωριζόμαστε την παλιά Νομική Σχολή, πόσο μάλλον που η καινούργια δεν είναι ακόμη έτοιμη. Ο αποχωρισμός δεν είναι πλήρης, με την έννοια ότι οι διδακτικές και εξεταστικές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν ήδη στο καινούργιο κτίριο, στο οποίο όμως ακόμη δεν υπάρχει η υποδομή για τα γραφεία των μελών ΔΕΠ και του υπόλοιπου διδακτικού προσωπικού και την οριστική στέγαση των τομέων. Συνεπώς θα περάσουμε μια ενδιάμεση φάση, μια μεσοβασιλεία ας πούμε, και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί αντικειμενικές μικροδυσκολίες. Ωστόσο, η Σχολή είναι αποφασισμένη να μπει στον 21ο αιώνα, ήδη έχουμε μια καθυστέρηση ενός έτους, αντάξια και επάξια σε χώρους οι οποίοι θα μας κάνουν περήφανους».

Ο κ Σχινάς εκτιμά ότι είναι πρόωρο να αναφερθεί ο πλήρης αριθμός των πρωτοετών φοιτητών, αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές και οι εγγραφές αυτών που έρχονται με διάφορους τρόπους. «Πάντως νομίζω ότι ένας μεγάλος αριθμός περίπου 700 φοιτητών δεν είναι εξωπραγματικός»

Επιβεβαιώνει επίσης ότι θα συστεγασθεί με το ΔΟΣΑ. «Το ΔΟΣΑ προορίζεται να αποτελέσει μαζί με το Τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης κομμάτι της μεγάλης Σχολής Νομικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, που όταν συντρέξουν οι νόμιμες προϋπόθεσεις, θα συσταθεί Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΟΣΑ προέρχεται από τα σπλάχνα της Νομικής Σχολής. Νομίζω ότι τα προβλήματα στέγασης και του ΔΟΣΑ και του Τμήματος Γλώσσας Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών θα λυθούν και όχι με το μαχαίρι, θα λυθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους».

Προς το παρόν στις ίδιες εγκαταστάσεις θα παραμείνει και το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου του τμήματος κ.Γ.Χατζηκωνσταντίνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.