Στις Καστανιες του Εβρου ο Υπουργος Εξωτερικων με τον επικεφαλης της ευρωπαικης διπλωματιας

Ν. Δένδιας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών με την Τουρκία»

Τον Έβρο και συγκεκριμένα το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου επισκέφθηκε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας κ. Josep Borrell, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο σημείο και να συνομιλήσει με το προσωπικό φύλαξης των συνόρων, ενώ ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη των δύο αξιωματούχων, σε δήλωση του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις για να υπογραμμίσει πως «η Ελλάδα έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή».

«Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο» ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να διευκρινίσει ωστόσο πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

«Η μεταμφίεση, σήμερα,  των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα»

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία ο κ. Δένδιας τόνισε πως «ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστει το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει. Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και τους δικαίου της θάλασσας. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα».

Κλείνοντας ο υπουργός εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» υπογραμμίζοντας πως «η μεταμφίεση, σήμερα,  των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου  Emmanuel Macron αναφορικά με την Τουρκία ήταν οι πλέον εύστοχες και επίκαιρες. Η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.