Στις καλπες την Κυριακη οι Κυπριοι

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές στις 17 του Φλεβάρη έχει μπει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι διεκδικητές του ανώτατου αξιώματος είναι βασικά τρεις: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο σημερινός Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ο Ιωάννης Κασουλίδης, από το ΔΗΣΥ. Όπως είναι γνωστό το περασμένο καλοκαίρι το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την τριμερή συνεργασία και ήρε την υποστήριξή του στον σημερινό Πρόεδρο, παίρνοντας την απόφαση να αναλάβει την ευθύνη στήριξης υποψηφίου που θα προέρχεται για πρώτη φορά από τα σπλάχνα του Κόμματος.

Δύο ημέρες πριν από τις κάλπες και το σκηνικό παρουσιάζεται αμφίρροπο για τους βασικούς διεκδικητές της προεδρίας, με την ομάδα των αναποφάσιστων και τις συσπειρώσεις των κομμάτων να καθορίζουν πού τελικά θα κλίνει η πλάστιγγα για το δίδυμο του δεύτερου γύρου.

Μιλώντας στον ΠτΘ, η Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών στην Κομοτηνή, Μαργαρίτα Σιάκου, τονίζει ότι «από τον καιρό που εξαγγέλθηκαν οι υποψηφιότητες δείχνουν τους τρεις υποψηφίους περίπου στα ίδια ποσοστά. Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος από τον οποίο και θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κύπρου».

Όσον αφορά στις προσδοκίες των ψηφοφόρων η κ. Σιάκου τονίζει ότι «όποιον και να ρωτήσεις θα απαντούσε ότι με τις φετινές προεδρικές εκλογές προσδοκά ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να φέρει επιτέλους τη λύση στο νησί μας». Μια λύση, όμως, που εδώ και χρόνια αναζητείται.

Σαν τις σημαντικότερες εκλογές από την ημέρα της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζει η κ. Σιάκου αυτές τις εκλογές της Κυριακής. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θέτει υποψηφιότητα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο Δημήτρης Χριστόφιας. Μετά από 47 χρόνια η αριστερά στην Κύπρο πήρε την απόφασή της να κατέλθει με δικό της υποψήφιο στις μεθαυριανές προεδρικές εκλογές. Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι άξιος για να λύσει το πρόβλημα που βασανίζει το νησί μας εδώ και τόσα χρόνια είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, διότι μπορεί να ενώσει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και να τους καταστήσει πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους. Όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο το 1974 από τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ υποστήριζαν ότι η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Από το 1974 είχε καθημερινή επαφή με τους Τουρκοκύπριους. Πιστεύω ότι, για να λυθεί το Κυπριακό, δεν είμαστε μόνοι μας οι Ελληνοκύπριοι και δεν είναι θέμα δικής μας θέλησης. Είναι και των Τουρκοκυπρίων. Και μόνο με μια σωστή και σοβαρή σχέση μεταξύ μας μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και να τα βρούμε χωρίς τις παρενέργειες της Άγκυρας».

Για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος η κ. Σιάκου πιστεύει ότι οποιοδήποτε σχέδιο και αν παραδοθεί στον κυπριακό λαό, πρέπει να στηρίζεται στη βάση της δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, ενός κράτους αποστρατικοποιημένου, ομόσπονδου και ανεξάρτητου. «Αυτό πιστεύω ότι είναι η σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος. Όσον αφορά στην ΕΕ, θεωρώ ότι ο λόγος ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν για να δοθούν τα εχέγγυα προώθησης της λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Πιστεύω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να πιέσει την Άγκυρα και να ξεπεράσει την αδιαλλαξία της».

Να σημειωθεί ότι η Αριστερά στην Κύπρο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν πρώτο κόμμα. Όπως τονίζει η κ. Σιάκου «για να εξαγγείλει το ΑΚΕΛ υποψηφιότητα με τον Δημήτρη Χριστόφια ανέλαβε μεγάλο ρίσκο. Το πρώτο ρίσκο αφορούσε στο γεγονός το ΑΚΕΛ μόνο του να μην μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο το Δημήτρη Χριστόφια, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί η δεξιά, και το άλλο αφορούσε στο γεγονός ότι ο κόσμος της αριστεράς ήταν απογοητευμένος από τον τωρινό πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με αποτέλεσμα, αν το ΑΚΕΛ τον υποστήριζε, να έχανε δικούς του ψηφοφόρους. Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια προσωπικά πιστεύω ότι είναι αξιόπιστη, ανθρώπινη που γεννήθηκε μέσα από το λαό. Συσπείρωσε σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ σε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά».

Η κ. Σιάκα
κλείνει με την ευχή οι μεθαυριανές εκλογές να φέρουν το καλύτερο για την Κύπρο. «Ελπίζουμε ότι, επειδή ο λαός ξέρει, θα πράξει σωστά στις 16 και 24 του Φλεβάρη».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.