Στις καλπες σημερα οι φοιτητες

Με το βλέμμα στραμμένο στις «προκλήσεις» του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας - Ραδιοφωνικό debate με τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Ημέρα εκλογικής αναμέτρησης η σημερινή για την απανταχού φοιτητιώσα νεολαία της χώρας, που κατέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει τα νέα Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων. Ως είθισται τα τελευταία χρόνια, το Ραδιόφωνο του Παρατηρητή διοργάνωσε ένα προεκλογικό debate με τους εκπροσώπους σχεδόν του συνόλου των φοιτητικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με επίκεντρο αυτή της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
 
Συντονιστές του τραπεζιού η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαφειάδου και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και εν ενεργεία φοιτητές του ΔΠΘ Ηλίας Παππάς και Φοίβος Καββαδίας.
 
Οι φοιτητικές παρατάξεις της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ εκπροσωπήθηκαν από τους Νίκο Παπαδόπουλο (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας), Θέμη Μαργαρίτη (Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής), Κώστα Δημητρακόπουλο (Αριστερή Ενότητα), Γιάννη Μυκονιάτη (Παρανομία ΕΑΑΚ), Νίκο Κουλούρη (ΔΑΠ – ΝΔΦΚ) και Αγγελική Λάνου, (Bloco -Δικτύωση Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς).
 
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνάντηση που διήρκησε παραπάνω από δυο ώρες κατά τις οποίες οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία παρουσίαση των βασικών θέσεών τους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις των συντονιστών της εκπομπής αλλά και να θέσουν από μία ερώτηση ο καθένας σε κάποιον από τους συμπαρακαθήμενους συμφοιτητές του.
 
Πολυσήμαντος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ κυρίως των εκπροσώπων των παρατάξεων, το σύνολο του οποίου βρίσκεται ανηρτημένο στην ηχητική του μορφή στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΠτΘ». Στη σημερινή έντυπη έκδοσή του ο «ΠτΘ» ωστόσο φιλοξενεί τις πρώτες γενικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων που δίνουν και ένα πρώτο στίγμα των θέσεων που υποστηρίζουν.
 
Ο λόγος στους ίδιους… 

Νίκος Παπαδόπουλος, Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας «Είμαστε οι φοιτητές εκείνοι που μπορούμε να πούμε σε όσους μας στήριξαν πως η ψήφος του δεν κατέληξε να στηρίζει τα μνημόνια»

«Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΠΣΚ. Είναι η παράταξη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και η παράταξη που στηρίζουν οι δυνάμεις τού ΜΑΣ. Είμαστε οι φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα βγήκαμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης. Οι φοιτητές που «σηκώσαμε» σε έτη, σε διοικητικά συμβούλια, σε γενικές συνελεύσεις, όλο αυτό το ζήτημα και βγήκαμε μπροστά στις απεργίες. Όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να οργανώσουμε την αλληλεγγύη των φοιτητών προς τους πρόσφυγες, μαζεύοντας είδη ανάγκης και τα στείλαμε στην Καβάλα και την Ειδομένη.
 
Είμαστε οι φοιτητές εκείνοι που μπορούμε να πούμε σε όσους μας στήριξαν στο παρελθόν αλλά και πέρυσι πως η ψήφος τους δεν κατέληξε να στηρίζει τα μνημόνια, και νομίζω ότι λίγοι μπορούν να το πουν αυτό σήμερα.
 
Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι δυναμικά, να στελεχώσουμε και να στείλουμε περισσότερους αγωνιστές φοιτητές στα διοικητικά συμβούλια. Την επόμενη μέρα, στην επόμενη επίθεση που θα δεχθούμε από την κυβέρνηση και τις παρατάξεις τους, στα πανεπιστήμια να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Έρχονται αντιλαϊκά μέτρα και στα εργασιακά, έρχονται αλλαγές και στην τριτοβάθμια παιδεία, και νομίζουμε ότι έχει έρθει η ώρα ο φοιτητής να δοκιμάσει τη δική του δύναμη, να μην ψάξει σωτήρες ούτε στα αριστερά ούτε στα δεξιά, αλλά στη δική του συμμετοχή, στα συλλογικά όργανα, στις συλλογικές διαδικασίες, δίνοντας το πρώτο βήμα αύριο στις φοιτητικές εκλογές, και το δεύτερο την Πέμπτη, γιατί είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση, που δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία μέρα».

Θέμης Μαργαρίτης, Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής «Η ΑΝΟΚ προτείνει για να υλοποιεί, και αντιδρά όταν χρειάζεται»

«Είμαι φοιτητής του τετάρτου έτους και συμμετέχω στην Ανεξάρτητη Κίνηση Κομοτηνής η οποία ιδρύθηκε πέρυσι τον Μάιο. Πρόκειται για μια κίνηση φοιτητών, η οποία δεν υπάγεται σε κάποιο πανελλαδικό σχήμα, κομματικό ή μη, η οποία προσπαθεί και θίγει, είτε στα κατάλληλα όργανα της σχολής και τους φοιτητικούς συλλόγους είτε στις γενικές συνελεύσεις, θέματα αμιγώς φοιτητικά.
 
Αυτή ήταν η αρχή μας και σ’ αυτή την αρχή μένουμε πιστοί. Η ΑΝΟΚ αποτελείται από άτομα διαφορετικών πολιτικών χώρων. Δεν υπάρχει κάποια κοινή κομματική γραμμή. Καλύπτουμε το χώρο από την κεντροδεξιά, μέχρι την αριστερά. Βεβαίως μιλάμε για δημοκράτες και όχι κάτι άλλο. Η ΑΝΟΚ δεν προτείνει για να προτείνει, και δεν αντιδρά για να αντιδρά. Προτείνει για να υλοποιεί, και αντιδρά όταν χρειάζεται. Από την άποψη αυτή είμαστε υπέρ της συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων, και μεταξύ του φοιτητικού συλλόγου και των αρμοδίων οργάνων της σχολής».

Γιάννης Μυκονιάτης, Παρανομία – ΕΑΑΚ «Μια δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στο πανεπιστήμιο μπορεί να είναι εκείνο το ρεύμα που θα βάλει πλάτη για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν»

«Η Παρανομία ΕΑΑΚ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα, το οποίο παρεμβαίνει στη Νομική Κομοτηνής. Μαζί με άλλα σχήματα από άλλες σχολές στα ΑΕΙ όλης της χώρας, δικτυωνόμαστε πανελλαδικά στο Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση. Σαν σχήμα έχουμε επιλέξει να διαφοροποιούμαστε από το παραδοσιακό μοντέλο της παράταξης μέσα στο πανεπιστήμιο, η οποία έχει τη δομή μεταφοράς μιας κομματικής γραμμής από το κεντρικό κόμμα στο οποίο εκφράζεται. Εμείς έχουμε επιλέξει να μην έχουμε οργανωτική ή οικονομική σχέση με κάποιο κομματικό μηχανισμό.
 
Πολλά μέλη της ΕΑΑΚ συμμετέχουν στις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ισότιμα συμμετέχουν στα σχήματα και επιδιώκουν την κηδεμονία της δικής τους αντίληψης μέσα σ’ αυτό.
 
Τα βασικά χαρακτηριστικά μας είναι η συμφωνία ότι το σημερινό πανεπιστήμιο δεν μας καλύπτει. Ο εχθρός μας είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και η Ε.Ε. η οποία επιδιώκει να μετατρέψει το σημερινό δημόσιο πανεπιστήμιο σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα χωράει κατά βάση λίγους και εκλεκτούς, και όχι εμάς και τις ανάγκες μας. Ένα πανεπιστήμιο που κατά βάση θα έχουν λόγο οι επιχειρήσεις για να διαμορφώνουν προγράμματα σπουδών ή οτιδήποτε άλλο.
 
Αφετέρου δεν μας χωράει και η σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, από την κυβέρνηση, το κράτος και την Ε.Ε., καθώς βλέπουμε μετά από τόσα χρόνια πλέον στην κρίση ποιοι είναι αυτοί που πληρώνουν τα «σπασμένα».
 
Θεωρούμε ότι μια δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στο πανεπιστήμιο μπορεί να είναι η απάντηση και εκείνο το ρεύμα που θα βάλει πλάτη στους αγώνες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν». 

Νίκος Κουλούρης, ΔΑΠ- ΝΔΦΚ «Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι μία φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη, με πολύ μακρά ιστορία και πιστεύω, και πολύ μακρύ μέλλον»

«Είμαι εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μία φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη, με πολύ μακρά ιστορία, σαράντα και πλέον χρόνων και πιστεύω και πολύ μακρύ μέλλον.
 
Η συνδικαλιστική μας βάση ξεκινάει από τη σχολή, καθώς έχουμε καθημερινή παρουσία στο συνδικαλιστικό μας χώρο. Είμαστε καθημερινά δίπλα στο φοιτητή με οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να του παρέχουμε.
 
Η παράταξή μου παίρνει θέση όχι μόνο για τα ακαδημαϊκά αλλά και για πολιτικά, και κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα στη σχολή, στα οποία προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε με πιο ανώδυνο τρόπο.
 
Όσον αφορά τα κοινωνικά και πολιτικά, προσπαθούμε να κρατάμε μια στάση που να δείχνει την αντίθεσή μας στη σημερινή κυβέρνηση, χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου είναι το ασφαλιστικό που αποτελεί ένα νόμο-λαιμητόμο.
 
Έχουμε πετύχει πάρα πολλά τα οποία αναγνωρίζουν οι φοιτητές. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από την «αναρρίχησή» μας στις φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αγώνα, δυναμικά, για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα με τη στήριξη των φοιτητών».

Κώστας Δημητρακόπουλος, Αριστερή Ενότητα «Ως ΑΡΕΝ πιστεύουμε στις συλλογικές διαδικασίες και αγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση του συλλόγου που θα πρέπει να αγωνίζεται για ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό από το σημερινό»

«Εκπροσωπώ την Αριστερή Ενότητα, μια συλλογικότητα με πανελλαδική δικτύωση, η οποία δεν υπάγεται σε κανέναν κομματικό μηχανισμό. Διατηρούμε την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία μας.
 
Ως ΑΡΕΝ ανέκαθεν αγωνιζόμασταν για ένα δημοκρατικό, δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς, το οποίο θα λειτουργεί όχι με βάση το σημερινό φιλελεύθερο μοντέλο που προωθούν με τις πολιτικές τους οι σημερινές αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν θα μας προετοιμάζει για να βγούμε στην αγορά εργασίας και να αποτελέσουμε πιόνια σ’ όλο αυτό το σύστημα.
 
Αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα προάγει την έρευνα, τη γνώση, και θα προετοιμάζει τους φοιτητές έτσι ώστε να είναι χρήσιμοι μετέπειτα στην κοινωνία.
 
Εμείς πιστεύουμε στις συλλογικές διαδικασίες, αγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση του συλλόγου, επειδή πιστεύουμε ότι ο σύλλογος πρέπει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις κι απ’ όλες αυτές τις διεργασίες, να παίρνει αποφάσεις, να διεκδικεί, και να αγωνίζεται για ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό από το σημερινό που θέλουν να προωθήσουν». 

Αγγελική Λάνου, Bloco – Δικτύωση Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς «Bloco σημαίνει ενότητα»

«Το Bloco -Δικτύωση Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής. Τρεις μήνες στην ενεργό δράση, ωστόσο ερχόμαστε από παλιά. Bloco σημαίνει ενότητα. Το Bloco είναι εδώ για να διεκδικήσει όχι έτοιμες λύσεις και εύκολα πράγματα σε έναν συνεχόμενο αναχωρητισμό που εμφανίζει η αριστερά τώρα τελευταία. Είμαστε εδώ για να προβάλουμε τις δικές μας διεκδικήσεις, όντας κοντά σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν την κρίση, στους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας. Είμαστε εδώ για να εκδημοκρατιστούν ξανά οι γενικές συνελεύσεις, να μη συνεχιστεί αυτό το “μικρό κοινοβούλιο” που υπάρχει, και με αλληλεγγύη, με συλλογικό τρόπο οργάνωσης, να προωθήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Μέσα σε αυτές είναι σίγουρα η σύνδεση του χώρου του πανεπιστημίου με τις ανάγκες μας ως φοιτητές, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσα από την υλοποίηση και τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων σπουδών».

Ακούστε το ραδιοφωνικό debate εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.