Στις καλπες χθες οι Μηχανικοι του Δημοσιου

Στις κάλπες προσήλθαν χθες τα μέλη της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Θράκης για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στην Δευτεροβάθμια Οργάνωση (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ), στο Διοικητικό Συμβούλιο (Α/βάθμια ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης) και στην Ελεγκτική Επιτροπή.

Προσέλευση ικανοποιητική

Το σύνολο των Μηχανικών του Δημοσίου που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Κομοτηνή ανέρχεται στους 300, στις κάλπες προσήλθαν 188, προσέλευση που κρίνεται ικανοποιητική, σύμφωνα με την πρώτη σε ψήφους κ. Αλέκα Πασσοπούλου. Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται 5 άτομα (από τους δώδεκα που έβαλαν υποψηφιότητα), για την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ εκλέγονται 8. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο αποτελεί παράδοση για τους μηχανικούς, παράδοση η οποία τηρήθηκε πιστά και χθες, έτσι την ψήφο των συναδέλφών τους διεκδίκησαν οι: Χρήστος Αμπατζιάνης, Κωνσταντίνος Βαρελάς, Γιώργος Γιαννουσόπουλος, Γεώργιος Κάβουρας, Αλέξανδρος Κηπουρός, Ζωή Κοσμίδου, Μαρία Παπαδοπούλου, Δημήτριος Παπτσίκης, Αλέκα Πασσοπούλου, Ιωάννης Πεταλάς και Σταύρος Τσάγκος. Και για την Ελεγκτικοί Επιτροπή (οι οποίοι εκλέγονται και οι τρεις) οι: Αλέκος Παπαδόπουλος, Άρτεμις Συλιβού και Κωνσταντίνος Χουβαρδάς.

Ποιοι εκλέγονται…

Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται οι: Αλέκα Πασσοπούλου, (90 ψήφους), Κωνσταντίνος Βαρελάς(76 ψήφους), Γιώργος Γιαννουσόπουλος, (67 ψήφους), Ζωή Κοσμίδου (60 ψήφους) και Αλέξανδρος Κηπουρός (59 ψήφους). Ως αντιπρόσωποι στην Δευτεροβάθμια Οργάνωση (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) εκλέγονται οι: Αλέκα Πασσοπούλου (91 ψήφους), Κωνσταντίνος Βαρελάς (81 ψήφους), Γεώργιος Γιαννουσόπουλος (67 ψήφους), Αλέξανδρος Κηπουρός (60 ψήφους), Ζωή Κοσμίδου (59 ψήφους), Σταύρος Τσάγκος (53 ψήφους), Χρήστος Αμπατζιάνης (47 ψήφους) και Μαρία Παπαδοπούλου (35 ψήφους).

«Καίει» το Ασφαλιστικό

Ζητήματα, όπως αυτό του Ασφαλιστικού, προβλήματα όπως οι δικαστικές διώξεις των Μηχανικών του Δημοσίου και αιτήματα όπως η καταβολή των επιδομάτων και η συνεχής επιμόρφωσή τους θα τα βρουν μπροστά τους οι νέοι αντιπρόσωποι και θα κληθούν να τα διαχειριστούν με επιτυχία τα επόμενα δύο χρόνια. Ήδη για τις ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό έχουν δηλώσει ότι «πλήττουν καίρια το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, να “σαλαμοποιήσουν” υγιή Ταμεία, ώστε να διαχειριστούν εν λευκώ τα αποθεματικά τους και ταυτόχρονα να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

Οι αγώνες σε εξέλιξη

Το νέο Δ.Σ. μετά τη συγκρότησή του σε Σώμα θα κληθεί να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη της Απεργίας – αποχής από την εργασία τους στα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου των Ιδιωτικών Επενδύσεων της Θράκης, του Αναπτυξιακού Νόμου 1892/90 και των μεταγενέστερων αυτού, όπως ισχύουν σήμερα απεργία – αποχή η οποία ξεκίνησε στις 12-3-2007. Να θυμίσουμε ότι οι μηχανικοί της Θράκης ζητούν τη λήψη μέτρων που θα τους κατοχυρώνει «ως ανθρώπους και ως επιστήμονες ώστε να μην αποτελούν πάντα οι μηχανικοί τα εξιλαστήρια θύματα ασαφών νομοθετικών πλαισίων και γενικότερων δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης», όπως δηλώνουν. Αν και οι μηχανικοί της Θράκης έχουν καταθέσει καιρό τώρα πρόταση για αλλαγή θεσμικού πλαισίου, δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία ελέγχου. Ήδη δεν είναι λίγοι οι μηχανικοί οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας, κάποιοι από αυτούς, βαριές ποινές. Να σημειώσουμε ότι οι μηχανικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, και την αναδιάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας, ώστε να προστεθεί σ’ αυτήν μία ακόμη Διεύθυνση αποκλειστικής απασχόλησης με τον προγραμματισμό, τον έλεγχο υλοποίησης και την επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η υπηρεσία αυτή θα είναι επαρκώς στελεχωμένη με όλο το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, ώστε οι επιβλέποντες και όλα τα ελεγκτικά όργανα να συγκροτούνται από αυτή και όχι από άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας. «Η λειτουργία της θα είναι ανάλογη με αυτή των υπηρεσιών επίβλεψης των δημοσίων έργων αλλά και των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου και θα διέπεται στα θέματα διοίκησης και ελέγχου των επενδύσεων από την αντίστοιχη σχετικά προσαρμοσμένη νομοθεσία, που ισχύει για τα δημόσια έργα» δηλώνουν οι ίδιοι. Παράλληλα, ζητείται να καλύπτονται πλήρως όλοι οι απαιτούμενοι και διαρκείς έλεγχοι από την έγκριση μέχρι το τέλος της υλοποίησης των έργων, αλλά και μέχρι το τέλος της υποχρεωτικής λειτουργίας των επενδύσεων σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό Νόμο και τους ειδικούς όρους της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.