Στις 356 δρχ. η προκαταβολη ενισχυσης της παραγωγης ελαιολαδου

Ο Υφυπουργος Γεωργίας, κ. Βαγγέλης Αργύρης, με αφορμή την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής της Ε.Ε. για τις προκαταβολές ενίσχυσης της παραγωγής ελαιολάδου περιόδου 2000-2001 έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας τα τελευταία χρόνια για τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων του Ελληνικού Ελαιολάδου με τη συμμετοχή και των ίδιων των παραγωγών και των οργανώσεων τους, αποδεικνύεται για άλλη φορά ότι αποδίδει «καρπούς».

Η αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε. συνεδρίασε με θέμα τις νέες τιμές για τις προκαταβολές ενίσχυσης της παραγωγής ελαιολάδου περιόδου 2000-2001 και αποφάσισε για τη χώρα μας προκαταβολή 356 δρχ. το κιλό του ελαιολάδου έναντι του ποσού των 341 δρχ. στην περσινή και των 290 περίπου δρχ. στην προπέρσινη περίοδο.

Οι στρατηγικοί μας στόχοι στον τομέα της παραγωγής του ελαιολάδου συνοψίζονται:

•Στην εξάντληση όλων των δυνατοτήτων επιδότησης του προϊόντος

•Στην παραγωγή ποιοτικού και ανταγωνιστικού ελαιολάδου

• Στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του τομέα ως κινητήριο μοχλό πολιτικής του προϊόντος

•Στη δυναμική συμμετοχή του Ελληνικού Ελαιολάδου στην Παγκόσμια Αγορά.


Βασική επιδίωξη, τώρα, του Υπουργείου Γεωργίας είναι, σε συνεργασία με τις Οργανώσεις των παραγωγών, να καταβληθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι ενισχύσεις στους παραγωγούς. Ωστόσο σήμερα, με αυτές τις αφετηρίες, πρόκληση είναι η μάχη των αγορών.

Το Ελληνικό ελαιόλαδο, ένα προϊόν που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι ποιοτικό, με τις περισσότερες επωνυμίες ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ε.Ε., πρέπει να αποκτήσει πλέον την ταυτότητά του, μέσα από:

•Την πιστοποίησή του

•Την ανάδειξή του σαν απαραίτητο στοιχείο ενός διατροφικού πολιτισμού

•Την τυποποίησή του σαν προϊόν ιδιαίτερης αξίας.

Γι’αυτό λοιπόν με αφετηρία την ορθολογική διαχείριση των επιδοτήσεων και τα αποτελέσματά της, ανοίγει πλέον μια άλλη προοπτική στον τομέα του ελαιολάδου, η οποία απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων .

Όλοι κάτω από τη στέγη του προϊόντος Κράτος – Φορείς – Θεσμοί – Παραγωγοί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.