Στις 28 Μαρτιου το μαθητικο φεστιβαλ της ΚΝΕ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ θα κάνει στάση και στην πόλη της Κομοτηνής στις 28 Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία, με κεντρικό σύνθημα «Ευρωπαϊκή Ένωση, βάρος στη Νεολαία: Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος».

 

Το εν λόγω σύνθημα επελέγη φέτος για να αναδειχθεί η αντίθεσή της νεολαίας στην Ε.Ε. που όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Αντάρας, μέλος του συμβουλίου της ΚΝΕ Ροδόπης, «δεν είναι ένωση ούτε για τους λαούς ούτε για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά μια ένωση για τους καπιταλιστές, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές».

 

Ο κ. Αντάρας κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου απηύθυνε κάλεσμα προς τους μαθητές που όπως είπε καθημερινά βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι τους και στο σχολείο να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους μέσα στο πλαίσιο του φεστιβάλ κάνοντας γνωστό στην συνέχεια το πρόγραμμά του.

 

Αναλυτικότερα στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μαθητικά συγκρότημα, καλλιτεχνικές δημιουργίες από μαθητές, με βίντεο ή γκράφιτι, ομάδα μοντέρνου χορού και εκτενής συζήτηση. «Είναι ένα φεστιβάλ που ταυτίζουν οι μαθητές με το μεράκι τους, με τη δίψα τη δική τους και τη δική μας για συζήτηση, με όρους όπως είναι η συλλογικότητα, η πολιτιστική δημιουργία, η διασκέδαση, με βασικό σκοπό να ανοίξει μια συζήτηση για τον πραγματικό ρόλο και χαρακτήρα της ΕΕ», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

«Το φεστιβάλ μας είναι η μόνη διέξοδος για τους μαθητές του σήμερα να εκφράσουν τη δημιουργικότητα που δεν μπορούν να εκφράσουν στο σχολείο»

 

Επιθυμία των μελών της ΚΝΕ είναι μέσα από το φεστιβάλ να οδηγήσουν τους μαθητές να προβληματιστούν και να σκεφτούν έξω από τα όρια αυτού του συστήματος «που τους θέλει μισομορφωμένους, φθηνούς εργάτες στο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ.Αντάρα παρότι η Ε.Ε. υπόσχεται ευημερία, ισότητα και αλληλεγγύη, σε αυτή ζουν 26 εκατ. άνεργοι, 7.5 εκατ. άνεργοι, ηλικίας 15-24 χρόνων που είναι έξω από την εκπαίδευση και την εργασία, 6 εκατ. νέοι που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, 120 εκατ. άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 4.1 εκατ. άστεγοι.

 

«Αυτή είναι η Ε.Ε., όσο και να θέλουν μέσα από το σχολείο, τα βιβλία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα να περάσουν στους μαθητές ότι είναι το κοινό μας σπίτι. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η Ε.Ε. δεν αλλάζει. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο θέλουμε να κάνουμε και φέτος το μαθητικό μας φεστιβάλ» παρατήρησε τονίζοντας ότι αυτό το φεστιβάλ είναι η μόνη διέξοδος για τους μαθητές του σήμερα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τη δημιουργικότητα που δεν μπορούν να εκφράσουν στο σχολείο.

 

«Έλα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή μας»

 

Αναφορικά με το τι ζητά η ΚΝΕ από το σχολείο ο Κωνσταντίνος Αντάρας τόνισε ότι επιθυμούν να παλέψουν όλοι μαζί «για ένα σχολείο δωρεάν για όλους, που όλοι θα μορφώνονται το ίδιο, με υποδομές, βιβλία, καθηγητές, όχι όπως σήμερα. Ένα σχολείο που θα είμαστε όλοι ίσοι. Ένα σχολείο που θα μας βοηθά να καταλαβαίνουμε την κοινωνία, τη φύση, τον κόσμο, που θα εξασφαλίζει την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών και θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες τους στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ένα σχολείο που θα μας ολοκληρώνει σαν προσωπικότητες».

 

«Σε αυτή τη βάρβαρη κατάσταση είμαστε όμοιοι» υπογράμμισε ο ίδιος στο τέλος, απευθύνοντας προσωπικό κάλεσμα σε κάθε μαθητή- μαθήτρια της περιοχής με το σύνθημα «έλα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή μας, να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό. Ευχόμαστε να δυναμώσει το μαθητικό κίνημα και η πάλη της νεολαίας απέναντι σε αυτή την κατάσταση για να πάρουν εκδίκηση και τα όνειρά μας που τα κρατούν φυλακισμένα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.