Στις 23 Ιουνιου ολοκληρωνεται η Α΄ διαγωνιστικη φαση του εργου ΣΔΙΤ των 107 εκ. ευρω στο ΔΠΘ

Το έργο θα ανήκει στο πανεπιστήμιο και ο ιδιώτης θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία για 30 έτη

«Οι φοιτητές δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ» ξεκαθαρίζει ο αντιπρύτανης Οικονομικών Φ. Μάρης

 
 
Έργα συνολικού προϋπολογισμού 116.450.060 ευρώ εγκρίθηκαν την Πέμπτη από τη Σύγκλητο το ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων και το έργο της δημιουργίας φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ.
 
Η Α΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου, ενώ μέχρι 6 ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην Β΄ φάση.
 

Τι περιλαμβάνει το έργο

 
Συγκεκριμένα η Σύγκλητος έδωσε το πράσινο φως στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Α΄ Φάση του Διαγωνισμού για το έργο «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με  Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ)» και τη δημοπράτησή του, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 107.300.000 ευρώ.
 
Το έργο, να θυμίσουμε, περιλαμβάνει τη δημιουργία φοιτητικών εστιών 4 κτηρίων συνολικού εμβαδού 12.194,34 τ.μ. και δυναμικότητας 350 ατόμων στην Αλεξανδρούπολη, όπου επίσης προβλέπεται η δημιουργία χώρου σίτισης εμβαδού 3.776,75 τ.μ και δυναμικότητας 1500 ατόμων και η δημιουργία πανεπιστημιακών κατοικιών, 12 χώρων τουλάχιστον 4 ατόμων συνολικού εμβαδού 1.440,00 τ.μ.
 
Στην Κομοτηνή προχωρά η δημιουργία 2 κτιρίων φοιτητικών εστιών 9.667,36 τ.μ. εσωτερικής επιφάνειας και 3.551,8 τ.μ. συνολικό εμβαδόν υπαίθριων χώρων, 350 ατόμων δυναμικότητας. Επίσης η δημιουργία χώρου σίτισης φοιτητών δυναμικότητας 2.500 ατόμων. Ξενώνας φιλοξενίας για 28 άτομα συνολικού εμβαδού 660 τ.μ., 24 πανεπιστημιακές κατοικίες χωρισμένες σε 6 τμήματα των 4 κατοικιών συνολικού εμβαδού 2.880 τ.μ. και η δημιουργία ενός κεντρικού κτιρίου που θα συστεγάζει βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνολικού εμβαδόν 17.000 τ.μ και 6.000 τ.μ υπαίθριων χώρων.
 
Τέλος στην Ξάνθη προχωρά η δημιουργία ερευνητικού κέντρου Αριστείας που θα περιλαμβάνει 1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ. και 5.000 τ.μ. υπαίθριων χώρων.

 

Μέσα στο καλοκαίρι τα επόμενα βήματα

 
Στην Α΄ Φάση του Διαγωνισμού η οποία, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΔΠΘ κ. Φώτη Μάρη, θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για να γίνει η προεπιλογή εκείνων των Υποψηφίων, που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
 
Το πανεπιστήμιο στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού (Διάλογος και Υποβολή Προσφορών), περιορίζει τους υποψηφίους, αν αυτοί υπερβαίνουν τους 6, καλώντας αυτούς που έχουν επιλεχθεί (κατ’ ελάχιστον 3) προκειμένου να συμμετάσχουν στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού (Διάλογος και Υποβολή Προσφορών).
 
Το ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες αναμένεται να είναι σημαντικό, σημείωσε ο κ. Μάρης, αναμένοντας από 5 έως 7 προτάσεις να κατατεθούν, κρίνοντας και από την εμπειρία της αντίστοιχης διαδικασίας για τις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, σημείωσε, θα έχουν ανάδοχο στο τέλος του έτους, ώστε να προχωρήσει και αυτό το έργο.
 

Πώς θα λειτουργήσει η σύμβαση

 
Όσο για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν λόγω της υλοποίησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ και περί «ιδιωτικοποίησεων» στις παροχές του πανεπιστημίου ο κ. Μάρης εξήγησε πως το κόστος του έργου αφορά όχι μόνο την κατασκευή, αλλά και τη συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία θα διαρκέσει 30 χρόνια.
 
Η ιδιωτική εταιρεία, θα διαθέσει η ίδια τα κεφάλαια για την κατασκευή των νέων κτιρίων και τον εξοπλισμό τους, και στη σύμβαση προβλέπεται πως θα αποπληρωθεί σε βάθος αυτών των 30 ετών, με τις τμηματικές πληρωμές να γίνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κράτους, μόνο με τη βεβαίωση της καλής εκτέλεσης και λειτουργίας που θα δίνει το Πανεπιστήμιο.
 
Όπως σημείωσε και ο κ. Μάρης, η εταιρεία αναλαμβάνει την κατασκευή τη λειτουργία (όπως πετρέλαιο θέρμανσης) τη συντήρηση και την ασφάλιση, και κάθε μήνα από την ολοκλήρωση του έργου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του πανεπιστημίου θα βεβαιώνουν την καλή εκτέλεση λειτουργίας, και με βάση αυτή θα γίνεται η πληρωμή από το ΠΔΕ.
 
Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο πανεπιστήμιο, και μετά τη λήξη της σύμβασης, μετά από τριάντα χρόνια, ο ιδιωτικός φορέας θα επιστρέψει το έργο στο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση που αναλαμβάνει πλήρως τη λειτουργία τους. «Οι φοιτητές δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ» ξεκαθάρισε εμφατικά ο κ. Μάρης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.