Στις 21 Οκτωβριου στην αιθουσα τελετων του ΔΠΘ η παρουσιαση του βιβλιου «ΘΡΑΚΗ: Το επομενο βημα…» (+Video)

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Αυτό το βιβλίο είναι ένα εργαλείο για να συνεχίσω τους αγώνες που έχω ξεκινήσει από παιδί, εντός και εκτός κοινοβουλίου, εντός και εκτός της Ελλάδος»

Την υπόσχεσή του, την οποία θεωρεί και ηθική και πολιτική, να παρουσιάσει το βιβλίο του «ΘΡΑΚΗ: Το επόμενο βήμα…» στην γενέθλια χώρα θα εκπληρώσει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανασίου Καραμπίνη.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην κεντρική αίθουσα τελετών στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με χαιρετισμό να απευθύνει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Ομιλητές θα είναι ο συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ενώ στο τέλος θα κάνει παρέμβαση ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης-ερμηνευτής κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, με τραγούδια από τη Θράκη και την Κύπρο. 

Ενδιαφέρον για τη Θράκη σε όλη τη χώρα 

Να θυμίσουμε ότι το βιβλίο παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αθήνα το καλοκαίρι, με τη συρροή τόσο επισήμων και ειδικών όσο και απλού κόσμου να σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, την ενίσχυση της φωνής της Θράκης όταν αυτή πέρα και πάνω από κόμματα επιδιώκει να προασπιστεί τα συμφέροντα της περιοχής, να αναδείξει τις δυνατότητες και να δώσει απαντήσεις σε διάφορους που προσπαθούν να παραποιήσουν την εικόνα ή να δημιουργήσουν προβλήματα εδώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το βιβλίο εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί, κάτι που στον κ. Στυλιανίδη «δίνει δύναμη ελπίδα, κουράγιο και δύναμη, γιατί σημαίνει πως δεν έχουν γκρεμιστεί όλα στον τόπο μας και ότι, πέρα από τους Θρακιώτες, υπάρχουν Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές μιας περιοχής όπως είναι η Θράκη, και ενδεχομένως να στηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και χρόνια στην περιοχή». 

Ηθικό χρέος η συγγραφή του βιβλίου 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως ένιωσε χρέος ηθικό, πολιτικό και κυρίως εθνικό, μετά από μια μακρά και συνεπή διαδρομή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ροδόπης και πολλούς αγώνες για αυτή και τη Θράκη, να συγγράψει μια εργασία που αποτυπώνει εμπειρίες, βιώματα αλλά και πληροφορίες επιστημονικές ή πολιτικές που είναι χρήσιμες για κάποιον που δεν γνωρίζει την περιοχή μας να την κατανοήσει, να νιώσει τις ιδιαιτερότητες της αλλά και να διαπιστώσει τις δυνατότητές της.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Ιούνιο, με την πρώτη του έκδοση να παρουσιάζεται στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, και περιλαμβάνει μελέτη η οποία αποτυπώνει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, περιγράφει βιώματα και εμπειρίες από την περιοχή, καταθέτει τα χαρακτηριστικά, με στοιχειοθέτηση, της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που έχουν οικοδομήσει χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην περιοχή, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση.

Στο βιβλίο ο κ. Στυλιανίδης κάνει ιδιαίτερη μνεία στους βασικούς σταθμούς στροφής στην μειονοτική πολιτική, και δήλωσε πως δεν διστάζει να κάνει κριτική και αυτοκριτική, αλλά να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας για πολιτικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της χώρας, όπως η περιφρόνηση της Αθήνας για την περιοχή, καθώς και να ασκήσει κριτική για συμπεριφορές ξένων κέντρων στην περιοχή μας καταγγέλλοντας τις απόπειρες χειραγώγησης της γνώμης της μουσουλμανικής μειονότητας.

Παράλληλα κάνει μνεία στις φυσικές και επίκτητες δυνατότητες της περιοχής να αναπτυχθεί και να αποτελέσει ένα πρότυπο εναλλακτικής και οικολογικής ανάπτυξης, ελπίζοντας να παρακινήσει και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές αν κοιτάξουν προς την περιοχή και αν επενδύσουν επάνω στα συγκριτικά της Στρατηγικά πλεονεκτήματα. 

Η Θράκη πέρα από τα σύνορα 

«Αυτό το βιβλίο είναι ένα εργαλείο για να συνεχίσω αγώνες που έχω ξεκινήσει από παιδί, που έχω κάνει εντός και εκτός κοινοβουλίου, εντός και εκτός της Ελλάδος» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το επόμενο βήμα αυτής της προσπάθειας θα αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, μιας και με τη βοήθεια και την υποστήριξη Ελλήνων χορηγών το βιβλίο μεταφράζεται στα Αγγλικά και σε λίγους μήνες θα παρουσιαστεί και στις ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο, ελπίζοντας ότι θα βρουν ευήκοα ώτα για τις δυνατότητες της περιοχής μας.

Σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν απρόβλεπτα και ραγδαία, που οι εθνικιστικοί φανατισμοί και τα μίση διχάζουν τις κοινωνίες, η Θράκη έχει υποχρέωση να αναδείξει αυτό που οικοδόμησε τα τελευταία 42 χρόνια, δηλαδή μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία η οποία δεν δέχεται ούτε την περιφρόνηση του διοικητικού κέντρου ούτε την στρεβλωτική παρέμβαση ξένων κέντρων που πολλές φορές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη  σύνθεση της περιοχής για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά της τοπικής ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που όλοι  μαζί οικοδομήσαμε» τόνισε, σημειώνοντας πως στην περιοχή μας η διαφορετικότητα αποτέλεσε πάντα αιτία σύνθεσης, συνεργασίας και προοπτικής.

Θεωρεί πάντως πως έχουμε χρέος να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που προκαλούν σε μια αναπτυξιακή πολιτική που θα βοηθήσει την περιοχή να ξεφύγει από το τέλμα και θα της δώσει ξανά έμπνευση, δυναμική και προοπτική, κάτι που έχει να νιώσει πολύ καιρό.

«Δυστυχώς η μελαγχολία που συσσώρευσε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή η κρίση, η διαρροή κυρίως νέων ανθρώπων στο εξωτερικό λόγω της ανεργίας που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή, έχει στοιχίσει και ενδεχομένως έχει παγώσει, αν δεν έχει ακυρώσει, τα αποτελέσματα από μια προσπάθεια που όλοι μαζί ξεκινήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες» παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης. Για αυτό θεωρεί πως τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη και κουράγιο, όχι από ένα άτομο ή ένα κόμμα, αλλά όλων ανεξαρτήτως ταυτότητας που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στην περιοχή και θα δημιουργήσει αυτοπεποίθηση, δυναμική και προοπτική.

«Αυτός ήταν ο λόγος που προχώρησα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ώστε να κάνουμε τα διεθνή ακροατήρια να μας ακούσουν, να μας προσέξουν ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες συμμαχίες που θα αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που πλήττουν τη Θράκη» υπογράμμισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.