Στις 20 Γεναρη η κινητοποιηση των αγροτων

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην ΕΑΣ Ροδόπης με θέμα την οργάνωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο στις 20 του Γενάρη. Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι οι ελάχιστες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και η αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «εξευτελιστικές τιμές» σε προϊόντα, όπως βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι και για απώλεια του αγροτικού εισοδήματος.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής των κινητοποιήσεων Βαλάντης Βογιατζής έγιναν συναντήσεις στην ΕΑΣ Ροδόπης και υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς αγροτών. Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Σκοπιανός και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών του νομού, αντιπρόσωποι της ΕΑΣ σε όλο το νομό και βέβαια η Συντονιστική Επιτροπή, «όμως δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Η συμμετοχή μας είναι βεβαία, αλλά θα θέλαμε να είναι πιο απτό το αποτέλεσμα των συναντήσεων. Η συνάντηση αυτή που θα γίνει σήμερα θα καθορίσει και το αποτέλεσμα».

Κατά τον κ. Βογιατζή η δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι η αιτία για την διστακτικότητά τους να πάρουν αποφάσεις, «Έχουμε φθάσει στο σημείο να θέλουμε να ζητήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και να φοβόμαστε να το εκφράσουμε και σαν αγρότες, και όχι μόνον, ακόμη και σαν εργαζόμενοι. Είναι ένα φαινόμενο που το αντιμετωπίζουμε μιλώντας με τους υπόλοιπους αγρότες. Υπάρχει μια διστακτικότητα από μέρους τους που προβληματίζει». Τα κίνητρα όπως υποστηρίζει ο κ. Βογιατζής είναι πολιτικά, τονίζοντας όμως ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο κομματικά. «Κάποια πράγματα στη ζωή μας συνιστούν πολιτική και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Από τη στιγμή όμως που όλοι διεκδικούμε την επιβίωσή μας θα κοιτάξουμε τι μας συμφέρει. Η πολιτική δεν μπορεί να μπει στο περιθώριο. Υπάρχουν θεσμοί τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε, όπως Ομοσπονδίες και Ενώσεις».

Οι άλλοι νομοί απεφάσισαν η κινητοποίηση να γίνει στις 20 Γενάρη και στην ημερομηνία αυτή προσανατολίζονται και οι αγρότες του νομού μας.

Όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της Ένωσης από το Υπουργείο ο κ. Βογιατζής τα χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τα χρήματα που δόθηκαν. «Μιλάμε για 600000 ευρώ από τα 3εκατομμύρια 800000. Η χρηματοδότηση πιστεύω ότι έχει σταματήσει για άλλους λόγους, δεν θα πω αν είναι λόγοι πολιτικοί ή άλλοι, η ουσία όμως είναι ότι σήμερα υπάρχουν απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί όπως και εργαζόμενοι στην Ένωση, εφόσον είμαι και εργαζόμενος σε αυτήν. Υπάρχουν στην επιχείρηση σοβαρές δυσκολίες».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.