Στις 19 Σεπτεμβριου εκλογες στην Κοινοπραξια Καπνοπαραγωγων Ροδοπης -Σουφλιου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών-Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης-Έβρου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Δαμιανός Μαρουφίδης.

Το πρώτο σκέλος της εν λόγω συνέντευξης τύπου αφορούσε τις εκλογές στην Κοινοπραξία καπνοπαραγωγών που θα λάβουν χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο σκέλος είχε να κάνει με το θέμα του καπνού, γενικότερα.

Εκλογές στην Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών

Αναφορά στο θέμα της συγκρότησης Ομάδων Παραγωγών έκανε στο πρώτο σκέλος της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Μαρουφίδης, μιλώντας για μια Ομάδα στο νομό Ροδόπης που λειτουργούσε άτυπα από το 1993-94, σύμφωνα με το καταστατικό και με τις οδηγίες της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης και στη συγχώνευση των Καπνοπαραγωγικών ενώσεων Ροδόπης Σουφλίου που επέφερε την συγκρότηση της Κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών η οποία έγινε ύστερα από την τροποποίηση των κανονισμών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο κάθε νομός έπρεπε να έχει μια Ομάδα καπνοπαραγωγών. Το ίδιο έγινε και σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Καβάλα, η Δράμα, η Ελευθερούπολη.

«Το προηγούμενο διάστημα 2-2,5 ετών η Κοινοπραξία κατάφερε να δημιουργήσει ανά δήμο που παράγεται καπνός έναν καπνικό συνεταιρισμό. Ο συνεταιρισμός αυτός συστήθηκε με ιδρυτικά μέλη και τώρα προχωρούμε στις εκλογές αιρετών διοικητικών συμβουλίων, αφ ενός μεν για τους συνεταιρισμούς που ιδρύθηκαν και αφετέρου ταυτόχρονα θα γίνει και η εκλογή αντιπροσώπων για την Κοινοπραξία», μετέφερε ο κ. Μαρουφίδης, ο οποίος διευκρίνησε πως ανά εκατό μέλη θα εκλέγεται ένας αντιπρόσωπος.

Οι αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν από Ροδόπη και Εβρο είναι 84 στο σύνολό τους, σύμφωνα με την δύναμη της Οργάνωσης, οι οποίοι θα συνέλθουν στη συνέχεια και θα εκλέξουν ένα νέο αιρετό διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τετραετία για την Κοινοπραξία καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου. Επομένως, το 7μελές Δ.Σ. που θα εκλεγεί θα προχωρήσει στην ανάδειξη του προέδρου και του αντιπροέδρου. Όπως υποστήριξε ο κ. Μαρουφίδης, «οι εκλογές θα γίνουν με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες», ενώ ο κάθε παραγωγός ο οποίος κατέχει ποσόστωση έχει δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, δηλαδή έχει δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα για να ψηφιστεί, αλλά αν δεν επιθυμεί να υποβάλλει υποψηφιότητα μπορεί να ψηφίσει.

Διαδικασία εκλογής

Όσον αφορά στην προετοιμασία που γίνεται ενόψει των εκλογών, ο κ. Μαρουφίδης μετέφερε ότι ορίστηκαν στις έδρες των δήμων εκείνα τα κτίρια που θα διεξάγεται η ψηφοφορία. «Η διαδικασία ξεκινά το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου. Οι ψηφοφόροι καπνοπαραγωγοί θα πάνε εκεί να ψηφίσουν για να αναδείξουν τα διοικητικά συμβούλια». Σε ό, τι αφορά την σταυροδοσία για την ανάδειξη του Δ.Σ. των συνεταιρισμών που είναι 7μελές ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει 3 σταυρούς. Ενώ στην σταυροδοσία για τους εκπροσώπους για την Κοινοπραξία κυμαίνεται από δήμο ως δήμο ανάλογα με την δύναμη.

«Το βασικότερο που πρέπει να γίνει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου το βράδυ οι επιθυμούντες που είναι υποψήφιοι είτε για τα Δ.Σ. των συνεταιρισμών, είτε για αντιπρόσωποι πρέπει να καταθέσουν εγγράφως την αίτησή τους για την υποψηφιότητά τους στα γραφεία της Κοινοπραξίας».

Ο κ. Μαρουφίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του σχετικά με όσα έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα, ούτως ώστε οι καπνοπαραγωγοί να εισπράττουν τις επιδοτήσεις. «Είμαστε κοντά τους και σε περιπτώσεις ενστάσεων που γίνονται την περίοδο αγοραπωλησιών. Εμείς πήραμε τις αρμοδιότητες σε απόλυτη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που έχει την κρατική ευθύνη για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον καπνό και έχουμε θετικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι το παράδειγμα της Κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών, της συγκρότησης της Ομάδας καπνοπαραγωγών που είναι συνεταιρισμοί προϊόντος και θα ακολουθήσουν κι άλλα προϊόντα».

Ήδη χθες η Κοινοπραξία καπνοπαραγωγών έλαβε από την ΠΑΣΕΓΕΣ έγγραφο για να γίνουν κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι θα ενταχθούν σε μια ομάδα κτηνοτροφικής φύσης. Δηλαδή, ο κάθε δήμος μπορεί να έχει συνεταιρισμό κατά προϊόν. Όπως σημείωσε ο κ. Μαρουφίδης, αυτό το θέμα θα συζητηθεί στην πορεία.

Ο κ. Μαρουφίδης δήλωσε περήφανος για τα μειονοτικά χωριά, τα οποία μετά από πολλά χρόνια απέκτησαν συνεταιριστική έκφραση και εντάσσονται πλέον στον συνεταιρισμό και μπορούν να συμμετέχουν στα συνεταιριστικά δρώμενα και του νομού, και της χώρας, αλλά και στα εκλογικές διαδικασίες και στο συνεταιριστικά γίγνεσθαι.

Α/Α ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

1 ΑΡΡΙΑΝΩΝ 1578 16 8+

2 ΣΩΣΤΗ 1298 13 7+

3 ΣΑΠΩΝ 618 6 3+

4 ΟΡΦΕΩΣ 429 4 2+

5 ΦΙΛΛΥΡΑΣ 1660 17 9+

6 ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 1344 13 7+

7 ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ 171 2 1+

8 ΙΑΣΜΟΥ 385 4 2+

9 ΟΡΓΑΝΗΣ 625 6 3+

10 ΑΜΑΞΑΔΩΝ 224 2 1+

11 ΚΕΧΡΟΣ 85 1 1+

ΣΥΝΟΛΟ 8417 84

Τι γίνεται με τον καπνό;

Το δεύτερο σκέλος της συνέντευξης τύπου είχε να κάνει με το θέμα του καπνού. Ο κ. Μαρουφίδης χαρακτήρισε τον καπνό ως ένα από τα κύρια προϊόντα της περιοχής μας, για τον οποίο έγινε μεγάλος αγώνας διότι όταν συζητιούνταν θέματα αγροτικά γινόταν λόγος για κατάργηση των επιδοτήσεων. «Παρ όλα αυτά καταφέραμε,- με την στήριξη του πρωθυπουργού, του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και όλων των εμπλεκομένων,- με τις προτάσεις που κάναμε έγκαιρα και με την σθεναρή υποστήριξη των κρατικών και συνεταιριστικών αγροτικών φορέων να μπει στην ατζέντα και ο καπνός. Το πρόβλημα βρήκε την λύση του και μέχρι το 2014 θα υπάρχουν επιδοτήσεις, ευρωπαϊκές ενισχύσεις και για τον καπνό που ήταν μεγάλο κατόρθωμα».

Μετά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τους εφαρμοστικούς κανονισμούς που θα διέπουν το πώς αυτά τα χρήματα, τα οποία εξασφαλίστηκαν μέχρι το 2014 σαν ενισχύσεις θα διανέμονται με ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα έχει σχέση με την αποδέσμευση της ενίσχυσης από την καλλιέργεια.

Τέλος, ο κ. Μαρουφίδης τόνισε ότι «θα γίνουν πολλές συζητήσεις και μέχρι το 2005 θα κουβεντιάζουμε για να βρούμε την χρύση λύση, τις προτάσεις εκείνες που να ικανοποιούν και τους αγρότες καπνοπαραγωγούς, και τους μεταποιητές, αλλά γενικά και στη χώρα να έρχονται εκείνα τα χρήματα, τα οποία μέχρι τώρα δεν ερχόταν. Από την 1/1/2005 μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός και να γίνει αποδέσμευση 50 ή 100% ή 30%. Πάλι όμως η χώρα-μέλος όπως είναι η δικιά μας μπορεί και έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόζει από το 2005 και να εφαρμόζει από το 2007 τον νέο κανονισμό και το πώς θα κατανέμονται αυτά τα χρήματα».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.