Στηριζει τους παραγωγους η Τραπεζα Πειραιως

Ημερίδα ενημέρωσης για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα υπόλοιπα επιχορηγούμενα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - Προτεραιότητα οι επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η ημερίδα ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα υπόλοιπα επιχορηγούμενα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 -2020, καθώς και για τη Συμβολαιακή Γεωργία που διοργάνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με τη ΣΕΚΕ το Σάββατο 28 Απριλίου στην Ξάνθη.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι η ανάγκη για επενδύσεις σε σύγχρονο γεωργικό εξοπλισμό, είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς αυτές φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της αγροτικής και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. 

Τρέχουν οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις 

Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Βασικό επενδυτικό μέτρο είναι το Μέτρο 4.1, που αφορά στα γνωστά σε όλους Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή στις επενδύσεις των βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με την πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ, να «τρέχει» μέχρι τις 5 Ιουνίου, μετά την παράταση που πήρε.
 
Έτσι δίνεται προτεραιότητα σε επενδυτικά σχέδια, που συνδέονται κυρίως με τον τομέα των οπωροκηπευτικών, της αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή ζωοτροφών και την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, αλλά και με τους τομείς προτεραιότητας της κάθε περιφέρειας.
 

Ιδιαίτερη στήριξη υπάρχει και για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που στρέφονται κυρίως προς τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, όπως τα βιολογικά, τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, κ.λπ., τα οποία ικανοποιούν τις υψηλές διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών.
 
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, επίσης, και οι σχετικές δράσεις στο πλαίσιο του LEADER, στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν οι επενδύσεις από τους παραγωγούς για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων –αφορά σε επενδύσεις ύψους έως 600.000 ευρώ – και η οικοτεχνία. 

Στήριξη από την Τράπεζα Πειραιώς 

Από την πλευρά της τα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς δηλώνουν πως στηρίζουν υπεύθυνα τα επενδυτικά σχέδια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες τους και να προσφέρουν ευέλικτες τραπεζικές λύσεις και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης,
 
Η Τράπεζα διαθέτει μια σειρά από κατάλληλα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των παραγωγών για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης των σχετικών προγραμμάτων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προσφέρει ένα ευρύ πακέτο με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, που αφορούν στην παροχή ρευστότητας για την κάλυψη τόσο των παραγωγικών όσο και των επενδυτικών τους αναγκών αξιοποιώντας παράλληλα και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 

Έτσι προσφέρει χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, με την Συμβολαιακή Τραπεζική, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής Αγροεφοδίων.
 
Επίσης προσφέρει το Ανοικτό Δάνειο Αγροτών, το όριο του οποίου συνδέεται με το είδος καλλιέργειας ή εκτροφής και το μέγεθος της εκμετάλλευσης, την Μικρο-χρηματοδότηση, που δίνει στον παραγωγό πρόσβαση σε δάνειο μέχρι 5.000 ευρώ, για άμεση κάλυψη εκτάκτων αγροτικών αναγκών καθώς και την Κάρτα του Αγρότη.
 
Η τράπεζα επίσης παρέχει χρηματοδότηση για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των αγροτών, με τη χρηματοδότηση υλοποίησης σχεδίων βελτίωσης και υπόλοιπων επενδυτικών μέτρων ΠΑΑ, για την αγορά γεωργικού εξοπλισμού, αλλά και χρηματοδότηση αγοράς γης, ένα εξειδικευμένο δάνειο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα, και προσφέρεται σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι δικαιούχοι οποιασδήποτε μορφής επιδότησης, για αγορά γης και ανάπτυξη γεωργικής εκμετάλλευσης.
 
Τέλος η τράπεζα προχωρά στη χρηματοδότηση νέων αγροτών, με τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών να τυγχάνουν και επιδότησης επιτοκίου έως 100% για την αγορά γης κατόπιν έγκρισης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
 
Τέλος η Τράπεζα προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση και μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα, όπως λογαριασμός ταμιευτηρίου αγροτών, δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής τραπεζικής winbank, αλλά και μια ολοκληρωμένη πρόταση ασφάλισης. 

Διέξοδος για επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ,κ. Αλέξανδρος Κοντός,ο οποίος τόνισε πως σε  μία περίοδο άπνοιας  για την ελληνική γεωργία ο δεύτερος πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η μοναδική διέξοδος για επενδύσεις είτε στην πρωτογενή παραγωγή, είτε στη μεταποίηση, είτε στην ποιοτική γεωργία, είτε κυρίως στη δυνατότητα νέων ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.
 

Όλα αυτά, τόνισε, χρειάζονται υποστήριξη χρηματοδότησης από ένα πιστωτικό ίδρυμα το οποίο να μπορεί να συνδυάσει τη συμβολαιακή τραπεζική με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτό το πιστωτικό ίδρυμα.
 
Στη συνέχεια, κλιμάκιο στελεχών της Τράπεζας ανέλυσε διεξοδικά την προσέγγιση του Αγροτικού Τομέα από την Τράπεζα Πειραιώς.
 
«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ήδη, εδώ και πολύ καιρό, προετοιμασμένη για να στηρίξει την επόμενη ημέρα του αγροτικού τομέα και αυτό το κάνει πράξη» δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος τόνισε πως η τράπεζα αναγνωρίζει πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον εν λόγω τομέα και στόχος της Τράπεζας είναι να συνεχίσει να τον υποστηρίζει έμπρακτα και συνολικά, θεωρώντας ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και περιθώρια ανάπτυξης.
 

Ο κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της μεγάλης τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει επιδιώκει να κατανοεί τις ανάγκες των αγροτών και των φορέων τους, τόσο κλαδικά όσο και τοπικά.
 
Αυτό το κάνει προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, γιατί «η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται ως ευθύνη την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα και δεσμεύεται ότι θα αναζητεί συνεχώς τρόπους για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους».
 
Τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το ΠΑΑ και πιο συγκεκριμένα από το υπομέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης ανέδειξε ο κ. Αλέξης Πολυτάκης, Επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς.
 
Μιλώντας για τη νέα φιλοσοφία της Τράπεζας στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, τόνισε πως «η Τράπεζα Πειραιώς έχει έτοιμες υποδομές για τη χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να αξιοποιηθούν τα μέτρα του ΠΑΑ από τους παραγωγούς» και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για τη συνολική κάλυψη των αναγκών των αγροτών, το οποίο περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, την εγγυητική επιστολή για τη λήψη προκαταβολής και το δάνειο έναντι επιχορήγησης.
 
Τέλος το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων που προωθεί το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας παρουσίασε αναλυτικά ο κ. Ιωάννης Ζαχαρής, Επικεφαλής της Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.
 
Στην πρώτη πενταετία εφαρμογής του έχουν υλοποιηθεί πάνω από 300 συμφωνίες μεταξύ συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, με περίπου 25.000 παραγωγούς. Το βασικό όφελος για τους παραγωγούς είναιη ευέλικτη κάλυψη της αναγκαίας ρευστότητας για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν για την παραγωγή τους, με μόνη διασφάλιση το συμβόλαιο.
 
Παράλληλα, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς, ανέφερε, ότι σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και τηνενίσχυση της εξωστρέφειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.