Στηριζει το ΔΠΘ ο Δημος Κομοτηνης

Το ψήφισμα των φορέων ενάντια στην τέταρτη Νομική υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο

Το ψήφισμα των φορέων εναντίον της ίδρυσης Τέταρτης Νομικής,  που είχε εκδοθεί μετά από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης στις αρχές Δεκεμβρίου, υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.
 
Στο ψήφισμα εκφράζεται η πλήρης εναντίωση στην επιδιωκόμενη με την εξαγγελία ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, που θεωρούν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ εκφράζεται και η πρόθεση για την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεών για το ζήτημα. 

Αντίθεση στην ίδρυση της τέταρτης Νομικής 

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η ίδρυση νέας Νομικής προσκρούει σε οποιαδήποτε λογική έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, μιας και την ώρα που μειώνονται και ενοποιούνται υπηρεσίες για να γίνονται οικονομίες κλίμακας, ανατρέπεται ο σχεδιασμός.
 
Και αυτό δεν γίνεται, σημείωσε, γιατί χρειάζονται περισσότεροι δικηγόροι, για αυτό και θα μειωθούν οι εισακτέοι, που σε συνδυασμό με τον νέο νόμο που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης ακαδημαϊκών δασκάλων με ταυτόχρονη μεταφορά και της θέσης τους, δημιουργεί, άνευ λόγου, αιτίασης, τεκμηρίωσης και επιχειρήματος, λογικού, επιστημονικού ή πολιτικού, ένα ζοφερό μέλλον για τη Νομική Κομοτηνής.
 
«Δεν είναι θέμα τοπικιστικό, δεν στέκει από όπου και αν το πιάσουμε, και είναι μια μικροπολιτική απόφαση,  και για αυτό το λόγο είναι προς τιμή του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας που σύσσωμο έχει σταθεί απέναντι στην προοπτική» ανέφερε.
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία είναι και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σημείωσε πως είναι μια παράλογη απόφαση, που δεν απαντά στις ανάγκες τόσο της κοινωνίας όσο και των νομικών. Έρχεται μάλιστα σε αντίθεση με την ανεργία και την υποαπασχόληση στο νομικό κόσμο, ενώ δεν γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια.
 
Άλλωστε, κατά την ίδια, δεν πρέπει να κρύβεται, άσχετα αν ασκείται κριτική σε αυτό τον τομέα, ότι το ΔΠΘ είναι η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση τα τελευταία 40 χρόνια, για αυτό και αν το ζήτημα αυτό πραγματωθεί, θα υποβαθμιστεί η Νομική περαιτέρω και το ΔΠΘ και η περιοχή μας.
 
Ο κ. Κώστας Καραΐσκος από τον «Σπάρτακο» δεν θέλησε να εκφραστεί για την απόφαση αυτή, σημειώνοντας πως θα χρησιμοποιούσε εκφράσεις ακατάλληλες για τον χώρο, για αυτό και χωρίς άλλο σχόλιο στήριξε το ψήφισμα. 

Απείχε η Λαϊκή Συσπείρωση 

Από την ψηφοφορία απείχε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κομοτηνής, καταθέτοντας δικό της ψήφισμα, με το οποίο τονίζει πως το κύριο είναι τι πανεπιστήμιο και Νομική θέλουμε, και το ψήφισμα για την τέταρτη Νομική δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες.
 
Αφού τονίζεται πως η ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής γίνεται, όχι για πρώτη φορά, με τη λογική προεκλογικών υποσχέσεων ή εντυπώσεων, τονίζεται ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην παγίωση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών μονάδων τις ελλείψεις καθηγητών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, αλλά και την εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους απόφοιτους στη συγκεκριμένη περίπτωση της Νομικής.
 
Για αυτό και θεωρούν πως η συζήτηση και η τοποθέτηση του ναι ή όχι στη 4η Νομική είναι ανεπαρκής και αποδυναμώνει την πάλη για αυτό που πραγματικά πρέπει να διεκδικήσει ο λαός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο αφορά την χρηματοδότηση, όσο και τις παροχές προς τους φοιτητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.