Στηριξη του ΔΠΘ, και ενισχυση της διασυνδεσης του με την τοπικη κοινωνια, θελει η «Πολη-τικη Ανατροπη»

Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές είχε η επικεφαλής Ελένη Λαφτσή και μέλη της παράταξης - Ιδέες για την πραγματοποίηση εβδομάδας υποδοχής νεοεισαγόμενων φοιτητών δημιούργησε η συνάντηση

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η Διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, ώστε να επιδρά στην καθημερινότητα της, μιας και θεωρούν πως δεν έχει γίνει στο επίπεδο που θα έπρεπε, ανέλυσαν την Παρασκευή 5 Απριλίου στελέχη της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» που με την επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή επισκέφτηκαν την Πρυτανεία του ΔΠΘ.
 
Εκεί συναντήθηκαν με τον Πρύτανη κ.Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Ζωή Γαβριηλίδου και  κ.Φώτη Μάρη, προκειμένου να συζητήσουν πέρα από τα προβλήματα, τις προοπτικές εξέλιξής του πανεπιστημίου, καθώς  και τη συμβολή του Δήμου Κομοτηνής στην κατεύθυνση της επίλυσής τους.
 
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, με την κ. Λαφτσή και τα μέλη της παράταξης να δεσμεύονται πως από όποια θέση και αν βρεθούν στη νέα διοίκηση του Δήμου, που θα προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, το ΔΠΘ και οι ανάγκες του θα είναι στις προτεραιότητές τους. 

Ενίσχυση σε τμήματα και προσωπικό 

Η κ. Λαφτσή δήλωσε εκ μέρους της παράταξης τη διαχρονική και επίμονη προσήλωση  και στήριξή τους στο Δ.Π.Θ., το οποίο θεωρούν πως διαδραματίζει πολλαπλούς, αλλά εξίσου σημαντικούς ρόλους στην περιοχή μας.
 
Άλλωστε θεωρούν πως πέρα από την ανάδειξή του τα τελευταία χρόνια σε ακαδημαϊκό πυλώνα, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο οποίος επιβάλλεται να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ώστε να γίνει πνευματικό κέντρο των Βαλκανίων, αποτελεί και την μεγαλύτερη και σοβαρότερη επένδυση που πραγματοποίησε ποτέ η ελληνική πολιτεία στην περιοχή μας.
 
Για αυτό και επικροτούν την πρόταση διεύρυνσης του Πανεπιστημίου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας από τη διοίκησή του και αφορά την ίδρυση νέων τμημάτων στην Κομοτηνή, καθώς και σε όλη την χωρική  έκταση του Δ.Π.Θ., ενώ δεσμεύτηκαν προς τις πρυτανικές αρχές πως θα ασκήσουν όποια πίεση μπορούν προς το Υπουργείο για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή της, αλλά και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η κατάτμηση που έχει αποφασιστεί για το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης θεωρούν πως έχει έλθει πλέον η κατάλληλη στιγμή να τεθεί σε λειτουργία το ήδη ιδρυθέν αγγλόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου, το οποίο θα προσελκύσει νέους ανθρώπους, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς  από τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.
 
Για αυτό και θεωρούν σημαντικό να λυθούν βασικά ζητήματα υποδομών, όπως η σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης με τον βιολογικό καθαρισμό της Κομοτηνής, καθώς και η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και των Τμημάτων του, μιας και υπολείπεται από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Ουσιαστική διασύνδεση ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία 

Ειδική μνεία έγινε κατά τη συνάντηση στην ουσιαστική διασύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, μιας και όπως τόνισε η κ. Λαφτσή, πέρα από επιμέρους συνεργασίες δεν έχει λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο ώστε να επιδρά στην καθημερινότητα των  πολιτών.
 
Για αυτό πρότεινε να γίνουν πολλά βήματα, όπως συνεργασία του  Οικονομικού,Τεχνικού Επιμελητήριου με τη σχολή Οικονομικών Επιστημών και την Πολυτεχνική Σχολή αντίστοιχα, καθώς και άλλων φορέων με αντικείμενα που άπτονται του επιστημονικού ενδιαφέροντος των  σχολών του ΔΠΘ, με τις πρυτανικές αρχές να τονίζουν την ανάγκη για αμφίδρομη προσέγγιση όλων των φορέων.
 
Πάντως τα μέλη της παράταξης συνεχάρησαν το πανεπιστήμιο για το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία που επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση μαθημάτων τα οποία μπορούν ελεύθερα να παρακολουθούν οι συμπολίτες μας για τη στήριξη του κοινωνικού φροντιστηρίου και πολλές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου και στη στήριξη αδύναμων οικονομικά συνδημοτών μας.
 
Αγκάλιασαν δε με ενθουσιασμό την ιδέα, για την πραγματοποίηση, κατά τα ξένα πρότυπα, εβδομάδας υποδοχής των νεοεισαγόμενων φοιτητών, προτείνοντας στα πλαίσια της ανάγκης ενσωμάτωσης και όσμωσης του φοιτητικού δυναμικού με την τοπική κοινωνία, να καθιερωθεί  από το Δήμο αυτή ετησίως.
 
Και αυτό γιατί θεωρούν πως με διάφορες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις σε μνημεία και μέρη ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος οι φοιτητές θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τον τόπο που πρόκειται να ζήσουν, έστω και μόνο για την περίοδο των φοιτητικών τους χρόνων και θα μετατραπούν σε πρεσβευτές της περιοχής.
 
Τέλος η αντιπροσωπεία σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο πρέπει να αφήσει πίσω του τις διαμάχες που το σημάδεψαν στο παρελθόν και να διευκολυνθεί η διοίκησή του, καθώς και όλο το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, με τη βοήθεια των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, να σχεδιάσει και επιτύχει να καταστήσει το ΔΠΘ κέντρο αναφοράς επιστημονικών εξελίξεων με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και τον Δήμο Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.