Στηριξη των Μικρομεσαιων Επιχειρησεων εν μεσω lockdown ζητα ο Δημητρης Χαριτου

Κατέθεσε τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής στον υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής με θέμα: «Προτάσεις για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», στην οποία ζητούν την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για μπορέσουν να επιβιώσουν και τονίζουν ότι με το νέο lockdown θα επιδεινωθούν τα ήδη χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση τους, όπως επίσης και την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς με το νέο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας πολλοί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει υπουργική απόφαση για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός εκ μέρους των supermarket, όπου πωλούνται αγαθά που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των τροφίμων και πρώτης ανάγκης.

Επισυνάπτεται η επιστολή με τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα μας από την άνοιξη με τα καθολικά  lockdown, ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα, που πλήττουν τον  εμπορικό και γενικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο επί μία δεκαετία . Τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία κατά το τελευταίο διάστημα σίγουρα βοήθησαν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά σίγουρο είναι επίσης πως δεν αρκούν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής θέλοντας να συμβάλει και να βοηθήσει τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες της πόλης μας  ώστε την  επόμενη μέρα της κρίσης να μπορέσουν  ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να  ανοίξουν ξανά τα καταστήματα τους , κατέγραψε  τις ανάγκες τους και δια της παρούσης έρχεται να προτείνει κάποια άμεσα μέτρα, τα οποία σε πρώτο χρόνο θα δώσουν μια βαθιά ανάσα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες όπως καλά γνωρίζετε δε διαθέτουν τα χρηματοδοτικά ή άλλα εργαλεία.

Συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης που προτείνουμε είναι τα εξής :

  • την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • την επιδότηση των ενοικίων των επιχειρήσεων για όλο το 2020
  • την καθιέρωση, επιτέλους, του ειδικού ακατάσχετου-τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού
  • τη χορήγηση χαμηλότοκων μικροπιστώσεων για την εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών και παγίων υποχρεώσεων, κατά το πρότυπο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς με το νέο πτωχευτικό κώδικα πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους για οφειλές δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες τις επιχείρησής τους και λόγω της δεκαετούς ύφεσης δεν μπορούν να αποπληρωθούν εν μέρει ή στο σύνολό του
  • να υπάρξει  η δυνατότητα  μέσα στην πλατφόρμα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, μερικής ρύθμισης των υποχρεώσεων και όχι μόνο συνολικής. Καθώς όλα αυτά τα χρόνια πολλές επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει κάποιο μέρος των υποχρεώσεών τους ήδη και δεν θέλουν αυτές να εκπέσουν.
  • κατάργηση Τέλος Επιτηδεύματος
  • την άμεση έκδοση απόφασης , που να μην επιτραπεί στο  διάστημα του lockdown,  στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων ,  την πώληση άλλων καταναλωτικών ειδών, πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς ανησυχία έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο ,που αυτή τη στιγμή ψυχορραγεί, εν μέσω πανδημίας, ο αθέμιτος ανταγωνισμός που έχει προκληθεί από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες εκτός των άλλων πωλούν προϊόντα όπως ενδύματα ,υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές ,είδη σπιτιού , βιβλία τετράδια ,γραφική ύλη, εργαλεία, χριστουγεννιάτικα  στολίδια   τη στιγμή που τοπικά καταστήματα των ειδών αυτών είναι υποχρεωτικά κλειστά.

Πιστεύουμε ότι, οι παραπάνω προτάσεις μας είναι και εφικτές  αλλά και εφαρμόσιμες, αναμένουμε εκ μέρους σας την αμέριστη στήριξη, προκειμένου να υλοποιηθούν για την  επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.