Στην υπηρεσια της τοπικης αναπτυξης

Το σημαντικό έργο και η δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Ροδόπης παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε με την ευκαιρία του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η ΑΝ.ΡΟ κατέκτησε την 6η θέση ανάμεσα σε 40 εταιρείες που υλοποιούν πανελλαδικά την κοινοτική πρωτοβουλία LEADER+ καθώς όχι μόνο πέτυχε αλλά ξεπέρασε τον στόχο της απορρόφησης που έθεσε για το 2004.

Την εκδήλωση κατά την οποία έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρακολούθησαν εκπρόσωποι των φορέων του νομού και πολλοί επενδυτές.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε κ. Σταύρος Καζάκης επισήμανε ότι η εταιρεία διαγράφει ένα συνεχώς αυξανόμενο κύκλο εργασιών, διαχέοντας τις δραστηριότητες της σε διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης ενώ αποτελεί «πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της τοπικής κοινωνίας». Η Αναπτυξιακή εντοπίζει, διεκδικεί με ολοκληρωμένες προτάσεις και υλοποιεί αναπτυξιακά προγράμματα, αξιοποιώντας κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Βασικός στόχος των κυριότερων προγραμμάτων της εταιρείας όπως υποστήριξε ο κ. Καζάκης είναι η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Ήδη ορισμένοι από τους επενδυτές οι οποίοι συνεργάστηκαν με την εταιρεία ολοκλήρωσαν τα σχέδια τους και εισέπραξαν τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις ενώ πολλοί επενδυτές διανύουν τη διαδικασία υλοποίησης ή προετοιμασίας των επενδυτικών τους σχεδίων και πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιδοτηθούν για το έργο τους.

Ο κ. Καζάκης πρόσθεσε εξάλλου σε ότι αφορά την υλοποίηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER + πως η Αναπτυξιακή όχι μόνο κατέκτησε το στόχο της απορρόφησης (του ποσού των 1.653.000 ευρώ) αλλά τον ξεπέρασε (2.100.000 ευρώ), κατακτώντας την 6η θέση πανελλαδικά στην υλοποίηση του προγράμματος.

Στο LEADER+ αναφέρθηκε διεξοδικότερα ο Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης κ. Χρήστος Τσαραμπουλίδης. Το πρόγραμμα για το νομό Ροδόπης επικεντρώνεται σε δράσεις ανάδειξης των περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αγαθών-προώθησης επιχειρηματικής δραστηριότητας με αρχές ποιότητας και καινοτομίας. Ειδικότερα η σύμβαση με το Υπουργείο Γεωργίας για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος υπογράφηκε το Μάρτιο του 2003 ενώ το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε 8.090.612 ευρώ και δημόσια δαπάνη 6.450.000 ευρώ. Μέσα στο 2003 προκηρύχθηκαν οι περισσότερες από τις δράσεις του προγράμματος και εντάχθηκαν 16 έργα εκ των οποίων 5 ολοκληρώθηκαν ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εξέλιξη και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2005. Το τοπικό πρόγραμμα μέσα στο 2004 ξεπέρασε σε απορρόφηση την υποχρέωση που ανέλαβε η Αναπτυξιακή απέναντι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβάλλοντας στην επίτευξη του κανόνα Ν+2 για τη χώρα. Ο κ. Τσαραμπουλίδης , ανέλυσε ότι η εταιρεία πέτυχε απορρόφηση 137% ενώ βρίσκεται στην 6η θέση ανάμεσα σε 40 εταιρείες που υλοποιούν το LEADER+ στην Ελλάδα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει νέα προκήρυξη των δράσεων του τοπικού προγράμματος στις οποίες υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις.

Για το μέλλον της Αναπτυξιακής κλήθηκε να απαντήσει σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Στάθης Κεφαλίδης ο οποίος στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε σε φορείς και επενδυτές σύνολο των προγραμμάτων που υλοποιεί η ΑΝ.ΡΟ. Ο κ. Κεφαλίδης τόνισε πως οι αναπτυξιακές εταιρείες έχουν καθιερωθεί ως ενδιάμεσοι φορείς που έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιούν, να κινητοποιούν και να βοηθούν τους τοπικούς φορείς, ούτως ώστε να σχεδιάζουν, να υλοποιούν, να αξιολογούν έργα και δράσεις τους, με άξονα «όχι μόνο την ανάπτυξη-μεγέθυνση αλλά την ανάπτυξη σαν βελτίωση των συνθηκών ζωής της κοινωνίας».

Ο Διευθυντής της ΑΝ.ΡΟ σημείωσε εξάλλου ότι η εταιρεία καινοτομεί και πρωτοτυπεί, αναδεικνύοντας 7 στελέχη «που είχαν μια αξιοζήλευτη παρουσία» στο χώρο της. Μεταξύ αυτών οι οποίοι πρόκειται να βραβευτούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί, είναι ο κ. Γιώργος Σγούρος στέλεχος του τμήματος πληροφορικής, ο κ Σίμος Ασημάκης από το τμήμα του αγροτικού τομέα, η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου στέλεχος του κοινωνικού τομέα αλλά κι η ομάδα που υλοποιεί τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.