Στην τελικη ευθεια η προταση για το Ιστορικο Κεντρο Κομοτηνης

Τεχνική Σύσκεψη στον Δήμο Κομοτηνής με στόχο την καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η πρόταση που θα υποβληθεί στο ΕΠ ΑΜΘ

Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης της πρότασης για την πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αφορά το Ιστορικό Κέντρο της Κομοτηνής, βρίσκονται ο Δήμος Κομοτηνής και οι συνεργαζόμενοι φορείς, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προθεσμία της πρόσκλησης που έχει βγει στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020».
 
Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου σύσκεψη στο Δήμο Κομοτηνής με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, καθώς και την κ. Χρύσα Καρανίκα, Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, που αποτελούν τον «πυρήνα» των φορέων που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος για το σχεδιασμό της Στρατηγικής και την υλοποίηση των παρεμβάσεων που προκύπτουν από αυτήν.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων του εταιρικού σχήματος, όπως ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Κομοτηνής Κ. Καραθεοδωρή Αφροδίτη Καρελιάδου, ο κ. Μιχάλης Ραγκούσης από το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «Περπατώ» καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο χρόνος είναι κρίσιμος, μιας και όπως αναφέρθηκε η προθεσμία είναι η 12η Σεπτεμβρίου, όμως είναι κρίσιμο και η πρόταση μέσα σε αυτό το διάστημα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, γιατί θα πρέπει να ανταγωνιστεί τις προτάσεις από τους άλλους Μητροπολιτικούς Δήμους της Περιφέρειας, μιας και μέσω της πρόσκλησης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν προς υλοποίηση δύο προτάσεις που θα υποβάλλουν οι αστικές αρχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, με μέγιστο προϋπολογισμό τα 8.600.000 ευρώ. 

Αναδεικνύοντας τον ιστορικό πυρήνα της Κομοτηνής 

Η πρόταση αυτή έχει ως γενικό στρατηγικό στόχο να καθιερωθεί η Κομοτηνή ως η διοικητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Περιφέρειας ΑΜΘ, αλλά κυρίως να τονιστεί ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της πόλης μέσω της ανάδειξης του ιστορικού της πυρήνα, του Βυζαντινού Τείχους, καθώς και η ιστορική τους συνέχεια.

Μέσω της προτεινόμενης στρατηγικής, σύμφωνα με την πρόταση, επιδιώκεται η αύξηση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον Δήμο Κομοτηνής.
 

Δεδομένου δε του ύψους της χρηματοδότησης, τη δυνατότητα παρεμβάσεων που εξυπηρετούν τους επιμέρους στόχους της στρατηγικής και την απαίτηση της πρόσκλησης για ορισμό συμπαγούς και περιορισμένης σε έκταση περιοχής παρέμβασης επιλέχθηκε η περιοχή όπως διαμορφώνεται, εντός και περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής – Συνοικία Βαρόσι – Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, εκκλησιαστικό μουσείο Ιμαρέτ – Πλ. Χρύσανθου, που εμπεριέχει σημαντικά μνημεία – ορόσημα της πόλης (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τσανάκλειος Σχολή, διατηρητέα Ν. Τσανακλή, Ε.Μ. Κομοτηνής) καθώς και ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και διοικητικής δραστηριότητας της πόλης.

Τούτων δοθέντων, από τις μέχρι σήμερα συνεργασίες και διαβουλεύσεις του Δήμου Κομοτηνής έχει συνταχθεί ο ακόλουθος προσωρινός κατάλογος πράξεων:

1 Ολοκληρωμένες Δράσεις Ανάδειξης Και Προσβασιμότητας Του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής
2 Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Πέριξ Και Στην Ευρύτερη Περιοχή Του Κάστρου Κομοτηνής
3 Ανάδειξη Οδών Στην Περιοχή Επέμβασης Και Δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών
4 Αποκατάσταση Και Ανάδειξη Κτηριακού Συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου
6 Αποκατάσταση Μητροπολιτικού Μεγάρου (θα Χρηματοδοτηθεί Από Πόρους Του ΠΔΕ).
7 Ιμαρέτ: Εργασίες Για Την Προστασία Του Μνημείου Και Την Ανάδειξη Του Περιβάλλοντος Χώρου (βελτίωση Προσβασιμότητας)
8 Ενεργειακή Και Κτιριακή Αναβάθμιση Της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής
9 Επανάχρηση Τσανάκλειου Σχολής: Προμήθεια Εξοπλισμού
10 Εργασίες Αποκατάστασης Και Επανάχρηση Παλαιού Επισκοπείου
11 Αρχοντικό Ταμαρέση Κτήριο Παλαιάς Βιβλιοθήκης
 
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην τελική πρόταση δεν θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι πράξεις που αναφέρονται, λόγω των περιορισμών του προϋπολογισμού, παρόλο που θα αναζητηθούν άλλες μέθοδοι χρηματοδότησης για τις εναπομείνασες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.