Στην τελικη ευθεια η μελετη για την αναδειξη των ευρηματων της Μικρης Δοξιπαρας-Ζωνης

Αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημιουργία ενός πρότυπου ανασκαφικού μουσείου

Για τρίτη φορά την περασμένη Τετάρτη εισήχθη προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της μελέτης για την προστασία και την ανάδειξη των ευρημάτων του Ταφικού Τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον Έβρο. Πρόκειται για μια υπόθεση, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την εποχή της πριν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αφού το σχετικό κονδύλι για την κατάρτιση της μελέτης, ύψους 150.000 ευρώ, είχε εγκριθεί από την πρώην Νομαρχία Έβρου.  Για το σκοπό αυτό εκταμιεύτηκαν τα μισά εκ των ανωτέρω χρημάτων, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Εξαιτίας των διαδοχικών αλλαγών σε πρόσωπα, φορείς, υπουργούς κλπ., που είχαμε τα τελευταία χρόνια, οι δύο πρώτες απόπειρες έπεσαν στο κενό με αποτέλεσμα η κατάρτιση της επίμαχης μελέτης να έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
 
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το περιφερειακό συμβούλιο άναψε οριστικά «πράσινο φως» για τη συνεργασία του με το Υπουργείο Πολιτισμού και με την εταιρία «Κτιριακές Υποδομές» και κατόπιν τούτου, εκτός νέου σοβαρού απροόπτου, η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Αν και πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των ευρημάτων της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, καθότι η κατάρτιση μελέτης αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου ανασκαφικού μουσείου, αβεβαιότητα υπάρχει αναφορικά με την πηγή, από την οποία θα ανευρεθεί η χρηματοδότηση, ύψους σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου.

Διαμαντής Τριαντάφυλλος

«Ελπίζουμε να είναι  λίγος ο χρόνος για την ολοκλήρωση της μελέτης, ώστε να προχωρήσει το έργο, γιατί δυστυχώς έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια αδράνειας»

Στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με την ευκαιρία της συζήτησης του παραπάνω θέματος, παρέστη το απόγευμα της Τετάρτης και ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος. Ο κ. Τριαντάφυλλος εξέφρασε την ελπίδα, μετά από τη λήψη της απόφασης για την προγραμματική σύμβαση, να ολοκληρωθεί σύντομα η μελέτη ώστε να ξεκινήσει η αναζήτηση πιστώσεων για το κυρίως έργο. «Μετά από τη σημερινή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου», σημείωσε, «περιμένουμε να γίνουν οι τελευταίες τροποποιήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων του Υπουργείου στις μελέτες και να προχωρήσουμε στο στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης, ούτως ώστε μετά, έτοιμοι από πλευράς μελετών, να επιδιώξουμε να βρούμε πιστώσεις για την ολοκλήρωση του έργου». «Μας είχαν πει οι μηχανικοί του Υπουργείου ότι χρειάζεται ένα διάστημα τριών μηνών για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης», επισήμανε, «και ελπίζουμε να είναι τόσο λίγος ο χρόνος, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο, γιατί δυστυχώς έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια αδράνειας».

«Θα είναι ένα μοναδικό πρωτότυπο ανασκαφικό μουσείο και θα προβάλει τα σημαντικά ευρήματα»

Το κυρίως έργο, όπως εξήγησε ο κ. Τριαντάφυλλος, προβλέπει την κατασκευή ενός εκθεσιακού χώρου στον τόπο των ευρημάτων, στον οποίο θα εκτίθενται και αντίγραφα των καύσεων και των αμαξών, αλλά και τα πρωτότυπα ευρήματα μέσα  σε προθήκες. «Θα είναι ένα μοναδικό πρωτότυπο ανασκαφικό μουσείο», παρατήρησε, «και θα προβάλει τα σημαντικά ευρήματα, που έχουν παρουσιαστεί ήδη και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

«Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να προχωρήσει και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα το έργο»

Σε ό,τι αφορά στην πηγή της χρηματοδότησης, που απαιτείται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Τριαντάφυλλος αναγνώρισε πως η  Περιφέρεια έχει μια στενότητα στις πιστώσεις για έργα πολιτισμού, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τα απαιτούμενα κονδύλια μπορούν να εξασφαλιστούν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. «Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να προχωρήσει και να ενταχθεί κάπου το έργο», υπογράμμισε κλείνοντας, «γιατί το θέλουν και οι κάτοικοι της περιοχής και όλοι οι τοπικοί φορείς». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.