Στην τελικη ευθεια για την προσομοιωση Περιφερειακου Συμβουλιου στην Κομοτηνη

Αλέξανδρος Ράδος, συντονιστής της τοπικής αντιπροσωπείας του ΕΟΝΕΠΕ «Τα πράγματα στη χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετικά αν οι πολιτικοί γνώριζαν από πολιτική επιστήμη»

Σπουδαστές των Πολιτικών Επιστημών από τα τμήματα Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Βόλου θα συμμετάσχουν στην προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα από τις 26 μέχρι τις 29 Μαΐου στην Κομοτηνή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.
 
Το συνέδριο αυτό αποτελεί επιστέγασμα της προσπάθειας των μελών της τοπικής αντιπροσωπείας του Ελληνικού Οργανισμού Νέων Πολιτικών Επιστημών (ΕΟΝΕΠΕ), που αποτελεί το νεανικό τμήμα του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) και ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του οργανισμού, κ. Συμεών Σιδηρόπουλου. 

Η ημερήσια διάταξη της προσημείωσης

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην προσομοίωση, όπου φοιτητές θα αποτελούν τις παρατάξεις, θα βρίσκονται στο προεδρείο, αλλά και στη διοίκηση της Περιφέρειας (Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες) αλλά και πολίτες που θα κάνουν παρεμβάσεις, χωρίζονται σε δύο θεματολογίες, με δύο επιτροπές.
 
Η Επιτροπή Τοπικής Ανάπτυξης θα συζητήσει το θέμα της άδειας λειτουργίας εταιρείας εξόρυξης φυσικών πόρων (μαρμάρων), την καθιέρωση βραδιών λευκής νύχτας στις πόλεις τις περιφέρειας, την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική και ηλιακή) με εγκατάσταση ανεμογεννητηριών και φωτοβολταίκων κατά μήκος της περιφέρειας αλλά και το πρόγραμμα για εύρεση νέων θέσεων εργασίας με επιδοτήσεις εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων και νέων αγροτών.
 
Η δεύτερη επιτροπή, Κοινωνικών Θεμάτων, Παιδείας και Πολιτισμού, θα συζητήσει την κατασκευή ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και περίθαλψης προσφύγων, τη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, ιατρείων και άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για άπορους, την ανέγερση χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων δίπλα σε χώρο φυλακών αλλά και την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνεργασία σε θέματα πολιτισμού μεταξύ περιφερειών τριών χωρών.
 
Για την διοργάνωση και το τι ελπίζουν να επιτύχουν με αυτή την προσομοίωση μίλησαν στον Παρατηρητή της Θράκης τρία από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ο συντονιστής της τοπικής αντιπροσωπείας του ΕΟΝΕΠΕ κ. Αλέξανδρος Ράδος, η κ. Γεωργία Βασιλείου και η κ. Κατερίνα Μανανά. 

Αλέξανδρος Ράδος «Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης θα βοηθήσουν όχι μόνο τους πολιτικούς επιστήμονες, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία»

Τη σημασία της Πολιτικής Επιστήμης στην καθημερινή ζωή αλλά και τη δημόσια διοίκηση τόνισε ο συντονιστής της τοπικής αντιπροσωπείας κ. Αλέξανδρος Ράδος, διευκρινίζοντας πως στόχος τόσο της ΕΟΠΕ όσο και της ΕΟΝΕΠΕ είναι η προώθηση της σημασίας της πολιτικής επιστήμης και η ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων για να έρθουν μεταξύ τους σε διάλογο.
 
Ιδιαίτερα για την Κομοτηνή, τα μέλη της ΕΟΝΕΠΕ θέλουν να δώσουν στους νέους τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν, να ασχοληθούν με τα κοινά, να γνωρίσουν τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να πάψουν να είναι εφησυχασμένοι και να αποκτήσουν ενδιαφέρον για το μέλλον το δικό τους αλλά και της χώρας. Άλλωστε ο κ. Ράδος θεωρεί πως «τα πράγματα στη χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν οι πολιτικοί γνώριζαν από πολιτική επιστήμη ή αν είχαν δίπλα τους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει πολιτική επιστήμη», καθώς οι πολιτικοί επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν μια ευρεία γκάμα αντικειμένων όπως νομικά, κοινωνικά και οικονομικά.
 
Στην φετινή προσομοίωση, η οποία γίνεται παράλληλα με αντίστοιχου περιεχομένου προσομοίωση στην Κρήτη, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν φοιτητές από πολλές πόλεις αλλά και διάφορες ειδικότητες, ώστε να καταθέσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. « Επίσης είναι μια ευκαιρία για τους ίδιους να γνωρίσουμε την πόλη, αλλά και μια ευκαιρία για την Κομοτηνή να προσελκύσει τουρισμό, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του περιφερειάρχη κ. Παυλίδη» τόνισε ο συντονιστής της αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας πως οι συμμετέχοντες πέρα από τις ώρες των συνεδριάσεων θα βγούνε για να γνωρίσουν την πόλη, ενισχύοντάς την και τουριστικά και οικονομικά.
 
Όσο για τα θέματα της προσομοίωσης, αυτά επιλέχτηκαν, κατά τον κ. Ράδο, με βάση το κατά πόσο αφορούν τους νέους και την τοπική αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα, προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσουν όλες τις απόψεις. Ο κ. Ράδος σημείωσε ότι η οργανωτική επιτροπή ελπίζει πως τα αποτελέσματα της προσομοίωσης θα βοηθήσουν όχι μόνο τους πολιτικούς επιστήμονες, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία. Για αυτό και θα παραδώσουν τα αποτελέσματα αυτά στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες βοηθώντας να διαμορφωθεί μια κοινή πλεύση για την περιφέρεια.
 
Άλλωστε η προσομοίωση είναι η πρώτη μεγάλη δράση της ΕΟΝΕΠΕ στην Κομοτηνή, με την αντιπροσωπεία να συνεχίζει να εργάζεται από το Σεπτέμβριο για να εξοικειώσει τους νέους με τους θεσμούς. Ανάμεσα στις σκέψεις τους είναι η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στην περιοχή, αλλά και ένα συνέδριο σε συνεργασία με τη Νομική Κομοτηνής. 

Γεωργία Βασιλείου «Οι πολιτικοί επιστήμονες είναι οι μεσάζοντες ανάμεσα στους δέκτες και τους παραλήπτες της πολιτικής»

Την άποψη ότι ο ρόλος του πολιτικού επιστήμονα είναι μέσα στην κοινωνία εξέφρασε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Γεωργία Βασιλείου, σημειώνοντας πως μέσα από τη σχολή και τις σφαιρικές γνώσεις που της έδωσε αντιλήφθηκε ότι οι πολιτικοί επιστήμονες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες, που σήμερα αδιαφορούν για την πολιτική, να καταλάβουν πώς αυτή θα έπρεπε να είναι, πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η δημοκρατία, ώστε να αντιληφθούν τι συμβαίνει σήμερα και γιατί συμβαίνει.
 
«Νομίζω πως οι πολιτικοί επιστήμονες είναι οι μεσάζοντες ανάμεσα στους δέκτες και τους παραλήπτες της πολιτικής» σημείωσε, τονίζοντας πως δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολίτες νοιώθουν πολύ μακριά σε σχέση με αυτούς που κυβερνούν, για αυτό και οι πολιτικοί επιστήμονες είναι τόσο απαξιωμένοι. Θεωρεί δε τον ΕΟΝΕΠΕ μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για οποιονδήποτε φοιτητή να αποκτήσει κάποιες εμπειρίες, ειδικά σε εποχές που η αγορά εργασίας είναι “σκληρή” και απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα. 

Κατερίνα Μανανά «Ένας πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε να αφυπνίσει τον κόσμο»

Τη θλιβερή διαπίστωση ότι οι φοιτητές των πολιτικών επιστημών είναι παραγκωνισμένοι σήμερα έκανε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της προσομοίωσης κ. Κατερίνα Μανανά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ένας πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε να αφυπνίσει τον κόσμο». Θεωρεί πάντως πως οι δραστηριότητες του ΕΟΝΕΠΕ τους βοήθησαν να αντιληφθούν καλύτερα την επιστήμη τους, με επιστέγασμα την καταπληκτική εμπειρία της προσομοίωσης.
 
Η κ. Μανανά εξέφρασε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι από πλευράς Περιφέρειας τους υποδέχθηκαν τόσο θερμά και φιλικά διευκολύνοντας την οργάνωση της προσομοίωσης, που θεωρεί πως θα βοηθήσει τους νέους να εξοικειωθούν με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και να πολιτικοποιηθούν, ιδιαίτερα με τα θέματα της εξόρυξης φυσικών πόρων, τα προγράμματα για εύρεση εργασίας με επιδοτήσεις εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η συνεργασία των Περιφερειακών Ενοτήτων μεταξύ τους για την επίτευξη των στόχων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.