Στην πρωτοβουλια του Η. Ψινακη για αμφικτυονια αρχαιων ελληνικων πολεων ο Δημος Μαρωνειας Σαπων

Ανοιχτή πρόσκληση στον Πρέσβη της Κίνας να επισκεφτεί την Μαρώνεια απεύθυνε ο Γ. Σταυρίδης

Το πρωτόκολλο συνεργασίας για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Βορείου Ελλάδας, με σκοπό την Ίδρυση «Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του Δήμου αλλά και την προσέλκυση ξένου ενδιαφέροντος, με κύρια προτεραιότητα την Κίνα, της οποίας ο πρέσβης ενδιαφέρθηκε να επισκεφτεί την περιοχή μετά από ανοιχτή πρόσκληση του Δημάρχου. 

Ένα δίκτυο για τις Αρχαίες πόλεις

Η Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Βορείου Ελλάδας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου με τελετή που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.
 
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση και απηύθυναν χαιρετισμό o εκτελών χρέη Αντιπροσώπου του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc η Α.Ε. κ. Xiaoli Zou, Πρέσβης της Κίνας, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης.
 
Η πρωτοβουλία για την Αμφικτυονία ανήκει στον Δήμαρχο Μαραθώνος, κ. Ηλία Ψινάκη, που ήδη έχει προχωρήσει σε υπογραφή πρωτοκόλλου για τους Δήμους της Νότιας Ελλάδας.
 
Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, που τόνισε ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το τελικό στάδιο, με Δήμους ακόμα να συνεχίζουν να εντάσσονται στο δίκτυο. 

Ενδιαφέρον από τον Πρέσβη της Κίνας

Ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών περιμένει πολλά από αυτή την προσπάθεια, μιας και ανάμεσα στα μέλη του δικτύου θα ανταλλάσσεται τεχνογνωσία, θα προωθείται η συνεργασία στους Τομείς των Διεθνών Συνεργασιών – επισκέψεων, η καθιέρωση προτύπων, η υλοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων, επισκέψεων, συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή μας θα διευκολύνεται και θα προάγεται η διασυνοριακή, διακρατική ή/ και διαπεριφερειακή συνεργασία.
 
Την ίδια ώρα θα υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα πολιτισμού, ώστε να αναδειχτεί και να προβληθεί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός σε παγκόσμια βάση.
 
Βέβαια αυτό, σημείωσε ο κ. Σταυρίδης, θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει εδώ και χρόνια από την κεντρική εξουσία για να δοθεί η αντίστοιχη βαρύτητα.
Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, «για αυτό και οι αυτοδιοικητικοί αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας ώστε, έστω και λίγο, ό,τι μπορέσουμε να το προωθήσουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως το μόνο που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει είναι η παράδοση και ο πολιτισμός.
 
Για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του Πρέσβη της Κίνας κ. Xiaoli Zou στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, ενώ το ενδιαφέρον μάλιστα επεκτάθηκε και στην Μαρώνεια.
Μάλιστα σε συνομιλία που είχαν ο κ. Σταυρίδης με τον Πρέσβη, αυτός εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί την περιοχή μας, με τον κ. Σταυρίδη να του απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να επισκεφτεί το Δήμο μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ήδη ετοιμάζεται ενημερωτικό πακέτο για το γραφείο του.
 
Άλλωστε όλοι οι δήμοι της Αμφικτυονίας έχουν εξουσιοδοτήσει τον κ. Ψινάκη να συγκεντρώσει στοιχεία για να τα παρουσιάσει σε μελλοντικό ταξίδι του στην Κίνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.