Στην Πολωνια οι τελικες «προβες» του «ΠΕΡΠΑΤΩ» για την «Μασκα»

Επτά νέοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, με και χωρίς αναπηρία, παρακολούθησαν την δεύτερη πράξη του τριμερούς προγράμματος «Η Μάσκα/Χωρίς Σύνορα ή Εμπόδια» - Στις 7 Μαΐου στην Κολωνία της Γερμανίας η πρεμιέρα της παράστασης

Στην Πολωνία βρέθηκαν το διάστημα 10 με 16 Φεβρουαρίου επτά νέοι ηλικίας 16 έως 21 ετών, μέλη του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» αλλά και μαθητές της Σχολής Χορού “Let’s Dance” για το δεύτερο μέρος του τριμερούς προγράμματος «Η Μάσκα/ Χωρίς  Σύνορα ή Εμπόδια» που υλοποιούν από κοινού ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και  δύο ακόμη σύλλογοι από την Πολωνία και την Γερμανία.
 
Η πρώτη πράξη του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017 στην Κομοτηνή, ενώ το ταξίδι στην Πολωνία, για επτά μέλη κάθε μίας εκ των τριών ομάδων των συμμετεχουσών χωρών, αποτέλεσε τη δεύτερη πράξη για την τελειοποίηση της τελικής παράστασης που θα παρουσιαστεί στις 7 Μαΐου στην Κολωνία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συμπερίληψης.
 

Το πρόγραμμα ενώνει θεατρικά εργαστήρια και εικαστικές τέχνες σε εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον στα οποία συμμετέχουν από κοινού νέοι άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία από τις τρεις χώρες ,με στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη αλληλεπιδραστική παρουσίαση πρακτικών του θεάτρου, μέσα από την ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας και καλλιτεχνικής συνεργασίας, καθώς και τη χαρά και τη διασκέδαση μέσα από τις δραστηριότητες και την κατάθεση των ιδεών και των εμπειριών των συμμετεχόντων σε θέματα διαφορετικότητας και αποκλεισμού.
 

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της συμμετοχικότητας των νέων στην καταπολέμηση των διακρίσεων, την περιθωριοποίηση αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά και δημιουργικά στην προώθηση των ευρωπαϊκών αρχών της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, της ισότητας και των μη διακρίσεων. Όπως και έγινε μέσα από ένα σύνολο workshops βασισμένων στην θεραπευτική λειτουργία της τέχνης, όπως την βίωσαν το σύνολο των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των έξι αυτών ημερών.
 

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχάλης Ραγκούσης, διευθυντής του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» που ήταν παρών, κατά τη διάρκεια της διαμονής μας πραγματοποιήθηκαν πρόβες για τις χορογραφίες που θα στήσουν την παράσταση και δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες οι μάσκες που θα φορούν», για να υπογραμμίσει ως μάρτυρα των όσων έλαβαν χώρα πως «η παράσταση θα είναι σίγουρα ανώτερη των προσδοκιών μας». 

Βενετία Λασκαρίδη «Αφήσαμε την γλώσσα του σώματος να μιλήσει και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό» 

Παρούσα στο ταξίδι αυτό προετοιμασίας και η χοροδιδάσκαλος και ιδιοκτήτρια της Σχολής Χορού “Let’s Dance” κ.Βενετία Λασκαρίδη η οποία συνόδεψε τους μαθητές και της μαθήτριές της, η οποία μιλώντας στον «ΠτΘ» έκανε λόγο για μια υπέροχη εμπειρία, κατά την οποία «γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους και μοιραστήκαμε μαζί τους μία πολύ δημιουργική εβδομάδα». «Όλοι οι συμμετέχοντες παρά τις διάφορες τους, όπως η καταγωγή, η  γλώσσα, η  ηλικία και το φύλο είχαν μια κοινή αγάπη το χορό και τη δημιουργία. Έτσι αφήσαμε τη γλώσσα του σώματος να μιλήσει και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό» συνέχισε η ίδια, για να επισημάνει πως μετά από μία εβδομάδα σεμιναρίων το τελικό αποτέλεσμα ήταν μία 45λεπτη παράσταση, με νέους με και χωρίς αναπηρία, οι οποίοι «σε άψογη συνεργασία εκφράζουν μέσα από την κίνηση τα συναισθήματά τους».
 
Επόμενο ραντεβού των «πρωταγωνιστών» της παράστασης, στην πρεμιέρα αυτής, στις 7 Μαΐου στην Κολωνία της Γερμανίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.