Στην Περιφερειακη Ημεριδα της Δημοκρατικης Συμπαραταξης στην Αλεξανδρουπολη η Φωφη Γεννηματα

«Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορούν να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο»

«Πριν από λίγες μέρες ζήσαμε τον απόλυτο εξευτελισμό της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Είναι φανερό ότι με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα μόνο χάνει. Δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε δήλωση της , προσερχόμενη  στη δεύτερη Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αλεξανδρούπολη.
 
Η κ. Γεννηματά τόνισε πως παρόλο που είναι στην αντιπολίτευση δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, δεν περιορίζονται και δεν τους αρέσει η δημαγωγία των υποσχέσεων, αλλά καταστρώνουν ένα σχέδιο για τον τόπο, αναπτυξιακό,  για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα κρατήσουν τους νέους στο τόπο τους.
 
«Ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να πάρουμε οι Έλληνες την χώρα μας πίσω. Το Σχέδιο Ελλάδα, ένα σχέδιο που συζητάμε σε όλη την Ελλάδα και θα οριστικοποιήσουμε στο συνέδριο μας που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου. Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορούν να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της κομβικής τους θέσης στο αναπτυξιακό σχέδιο» σημείωσε, τονίζοντας πως προσέρχονται με συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση. 

Αναγνωρισιμότητα, τοποθεσία, προϊόν 

Την άποψη πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το ακρόβαθρο της χώρας και πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή, δικαιούται μια ξεχωριστή θέση στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας κατέθεσε η κ. Γεννηματά κατά την ομιλία της στην ημερίδα, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ελλάδα», οραματίζονται ένα νέο μοντέλο που θα συνδέει την κομβική γεωγραφική θέση, με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζην.
 
Αυτό που χρειάζεται η Περιφέρεια, τόνισε, είναι Αναγνωρισιμότητα, τοποθεσία,  προϊόν (Brand,  location, product). Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σημείωσε, μέρα με τη μέρα αναβαθμίζεται γεωοοικονομικά ως διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος, λόγω του παραδοσιακού της ρόλου ως Πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή, της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των εργασιών για την εγκατάσταση και των προοπτικών από τη λειτουργία του αγωγού TAP και του ιδιαίτερου κομβικού ρόλου που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και η Εγνατία οδός, οι κάθετες άξονες στο διεθνές σύστημα μεταφορών.
 
Παράλληλα είναι μια Περιφέρεια με εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους, ένα αξιοσημείωτο αγροτικό κλάδο και ιδιαίτερα δυναμικούς κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, ένα σύγχρονο κλάδο ορυχείων και λατομείων, ενεργειακή αυτοδυναμία και ιδιαίτερα χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και με σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.
 
«Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι: μπορούμε να συνδυάσουμε τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας και να βγάλουμε ένα νέο προϊόν που ενώνει τα τρία μοναδικά στοιχεία αυτού του τόπου;» αναρωτήθηκε, απαντώντας καταφατικά.
 
Και αυτό γιατί θεωρεί πως ο τόπος μπορεί να γίνει ένα μεγάλο διαμετακομιστικό, ενεργειακό, τουριστικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι με τεράστια προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους του, μετά και την ολοκλήρωση των υποδομών την διέλευση του TAP και του κάθετου ενεργειακού διαδρόμου από Ελλάδα προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία. 

Επίσπευση έργων υποδομών και παρεμβάσεων 

Για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι για την ΑΜΘ, πρέπει να επισπευσθούν μια σειρά από έργα υποδομών και παρεμβάσεων που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, με αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και σύνδεση τους με την Εγνατία και το σιδηρόδρομο, χορήγηση κινήτρων προσέλκυσής νέων επιχειρήσεων κυρίως μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις βιομηχανικές περιοχές της Περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές τους. (σύνδεση με οδικούς άξονες, δίκτυα ύδρευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα οπτικών ινών, φυσικού αερίου, δίκτυο παροχέτευσης υγρών αποβλήτων και μονάδες επεξεργασίας).
 
Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η διευκόλυνση της δημιουργίας ομάδων παραγωγών, η επένδυση σε ανάπτυξη εφαρμογών των γεωθερμικών πεδίων για τον πρωτογενή τομέα. (με κυρίαρχες τις χρήσεις για θερμοκήπια και υδατοκαλλιέργειες), η σταδιακή δημιουργία υποδομών κέντρου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, και φυσικά η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός όλων των αντιπλημμυρικών έργων πρωτίστως στην πεδινή περιοχή του Έβρου.
 
«Μπορούμε παράλληλα να αναδείξουμε εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένα δίκτυο διασύνδεσης των βασικών σημείων Τουριστικού και Πολιτισμικού ενδιαφέροντος της Δράμας, της Καβάλας, της Ροδόπης, της Ξάνθης και φυσικά της Θάσου και της Σαμοθράκης» κατέληξε, τονίζοντας πως όλες αυτές οι προτάσεις, μαζί με όσα μπορούν να προτείνουν οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να συνθέσουν  ένα ολοκληρωμένο, επαρκές και αυτοτροφοδοτούμενο περιφερειακό project  ανάπτυξης, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ. 

«Να εντοπίσουμε  τους μικρούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ολυμπιονίκες της επιχειρηματικότητας» 

Αφετηρία για τη δημιουργία του νέου, μεγάλου, αυτόνομου και ισχυρού πόλου της Κεντροαριστεράς που τόση ανάγκη έχει ο τόπος και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας χαρακτήρισε την ημερίδα ο Βουλευτής Ροδόπης της παράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, κατά την τοποθέτησή τους σε αυτή, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία εδώ στην Θράκη, της κ. Φώφης Γεννηματά, σε μια περιοχή που είναι για την ίδια πολύ γνωστή και προσφιλής, έχοντας δώσει ξεχωριστά δείγματα γραφής για το ενδιαφέρον της και την συμπαράσταση της στα τοπικά της ζητήματα.
 
Στην ομιλία του ο κ. Αχμέτ κατέθεσε ένα περίγραμμα και να παρουσιάσει ορισμένους δείκτες που είναι συνυφασμένοι με την προβληματική αναπτυξιακή εικόνα της Περιφέρειας ΑΜΘ μέχρι τις μέρες μας, φιλοδοξώντας να ξεπεράσουν σύντομα αυτές τις δυσκολίες και να τις μετατρέψουν σε συγκριτικό πλεονέκτημα.
 
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σημείωσε, διαθέτει ένα μοναδικό ανθρωπογενές περιβάλλον, την πολυπολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους πολίτες της, την γεωγραφική της θέση, που αποτελεί κομβικό σημείο γέφυρας της Ελλάδας με την Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τις πλουσιότατες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, που μπορούν να την φέρουν σε θέση οδηγού στον αγροτο-διατροφικό τομέα και στον τομέα των εξαγωγών.
 
Παρόλα αυτά, σημείωσε, η Περιφέρεια καθ’ όλη την περίοδο 2000-2015 δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρισκόμενη διαχρονικά στις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη των Περιφερειών της ΕΕ όσον αφορά το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ, παρά τη συμμετοχή της στο πεδίο των εξαγωγών.
 
Την ίδια ώρα τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπισθεί συστηματικά και παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν οι ανισότητες επιμένουν, ενώ η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται, εντείνοντας και το ανησυχητικό φαινόμενο διαρροής ταλέντων (brain drain).
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον καπνό, από τον οποίο στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, περίπου 7.000 οικογένειες ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ενώ δεν έχει υπάρξει πρόνοια για την διαμόρφωση εναλλακτικών καλλιεργειών που θα αποτελούσαν μια νέα προοπτική τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος της συγκεκριμένης περιοχής.
 
Αφού υπέβαλλε 9 ερωτήσεις για την απαξίωσή της Θράκης, ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως για να κοιτάξουμε προς το μέλλον οφείλουμε να επενδύσουμε στο τεράστιο συσσωρευμένο απόθεμα γνώσης που κατέχει πλέον η νέα γενιά της πατρίδας μας και σε αυτό το πλαίσιο στον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας, «να εντοπίσουμε  τους μικρούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ολυμπιονίκες της επιχειρηματικότητας, να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα είναι δίπλα στους Νέους Επιχειρηματίες και θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μην τους απασχολούν ούτε και να τους δεσμεύουν πια οι παραδοσιακές στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.