Στην ουσια προχωρησε η εκδικαση της υποθεσης των «βατοπεδινων»

Στην ουσία μπήκε πλέον από εχθές η εκδίκαση της πολύκροτης δίκης των «Βατοπεδινών» στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης, μετά τη μετάθεσή της από την προηγούμενη Πέμπτη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Παρόντες στη δίκη αυτή τη φορά ήταν και οι τρεις κατηγορούμενοι, η πρώην πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, κ. Μαρία Ψάλτη, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος από τη μονή Βατοπεδίου. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την εκδίκαση της υπόθεσης του 2003, κατά την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης είχε καθυστερήσει να αποφανθεί για την προσφυγή της μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημόσιου, όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας επί της λίμνης Βιστωνίδας. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τα αδικήματα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθησην για την κ. Ψάλτη, και της ηθικής αυτουργίας για τα παραπάνω αδικήματα από τους δυο άλλους κατηγορούμενους.

Η χθεσινή διαδικασία κύλησε ομαλά, με την εξέταση από το δικαστήριο 7 εκ των μαρτύρων. Στις 3.30 περίπου το μεσημέρι διεκόπη, προκειμένου να συνεχιστεί σήμερα, όπου θα εξεταστούν οι υπόλοιποι μάρτυρες, θα λάβουν χώρα οι απολογίες των κατηγορούμενων και στο τέλος οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Εφόσον η διαδικασία πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, αναμένεται σήμερα να έχει ολοκληρωθεί.

Στέργιος Γιαλάογλου, «Αυτοί που μιλούσαν για σκάνδαλο σήμερα μιλούν για υπόθεση Βατοπεδίου»

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης κ. Στέργιος Γιαλάογλου, «οι δίκες θα πρέπει να γίνονται πάντοτε υπό το καθεστώς νηφαλιότητας και μακριά από δημοσιογραφικές και πολιτικές σκοπιμότητες». Με βάση αυτή την εκτίμηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διαδικασία κύλησε με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε, ερωτούμενος, την απόπειρα σύγκλισης μεταξύ των δυο πλευρών. Καυτηρίασε δε και το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δικής σε πρώτο βαθμό πριν από έναν χρόνο, κάτι, που το καταλόγισε στην «πολιτική έκρηξη», λόγω τον εκλογών. «Σήμερα, ένα χρόνο μετά», υπογράμμισε, «όλοι αυτοί, που μιλούσαν περί σκανδάλου Βατοπεδίου, πλέον μιλούν περί υποθέσεως Βατοπεδίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.