Στην Ορεστιαδα διεξαγεται ο 2ος Πανελληνιος Διαγωνισμος Ερασιτεχνικου Θεατρου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος στην ακριτική πόλη της Ορεστιάδας διεξάγεται ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (Δ.Ε.Π.Α.Ο.) υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, της Νομαρχίας Έβρου, με την συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού και χορηγούς επικοινωνίας το κρατικό κανάλι ΕΤ1.
Έως τις 2 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ορεστιάδας στις 9 το βράδυ θα δίνονται οι παραστάσεις στα πλαίσια του προγράμματος του διαγωνισμού.
Για τον τρόπο επιλογής των θεατρικών ομάδων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, μίλησε σήμερα στον ΠτΘ ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Άκης Τσονίδης: «Φέτος δήλωσαν συμμετοχή οι 28 θεατρικές ομάδες, εκ των οποίων επιλέγησαν οι 6 από τον ελλαδικό χώρο και 1 από την Κύπρο. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες από την Ξάνθη, την Καβάλα, τον Νέο Κόπο Σερρών, την Πτολεμαίδα, το Νέο Ψυχικό Αθήνας, τη Κω και την Κύπρο.
Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε ανάλογα με την ποιότητα των παραστάσεων μέσα από τις κασέτες με παραστάσεις που έστειλαν.
Συστάθηκε επίσης μια καλλιτεχνική κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους παρακάτω:
•Σκούρτης Γιώργος, πρόεδρος της Επιτροπής και θεατρικός συγγραφέας από την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων.
•Κάλλοου Χρήστος από την Ένωση Σκηνοθετών
•Ζορμπάς Χρήστος, ηθοποιός από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
•Δινάλης Γιώργος, ηθοποιός, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
•Παγασαίος Σταμάτης, ηθοποιός και εκπρόσωπος του ΣΕΗ.
•Βέλλης Γιάννης, ζωγράφος, γλύπτης.

Η καλλιτεχνική Επιτροπή επέλεξε τις 6 πρώτες και 6 αναπληρωματικές ομάδες σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κόλλημα». Όπως σημείωσε ο κ. Τσονίδης, «θα απονεμηθούν και τρία χρηματικά βραβεία: 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης (300.000 δραχμές), 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης (200.000 δραχμές) και 3ο καλύτερης παράστασης (100.000 δραχμές).
Αντίστοιχα είναι τα βραβεία: Α΄ και Β΄ ανδρικού ρόλου, Α΄ και Β΄ Γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και μουσικής.
Και το βραβείο κοινού που απονέμει η Επιτροπή Κοινού, η οποία απαρτίζεται από 30 θεατές, που παρακολουθούν όλες ανελλιπώς τις παραστάσεις» και στη συνέχεια πρόσθεσε «φέτος μάλλον η Κριτική Επιτροπή θα θεσμοθετήσει κι άλλα δύο βραβεία: ένα ειδικό βραβείο που θα απονείμουν οι 3 εκπρόσωποι των Σωματείων Συγγραφέων, Ηθοποιών και Σκηνοθετών. Και το άλλο βραβείο, που παραμένει προς το παρόν υπό συζήτηση, είναι μια ομάδα να περνάει στους επόμενους αγώνες χωρίς προκριματική φάση».
Σημειώνουμε ότι φέτος στην τελετή λήξης θα τιμηθεί η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου για την προσφορά της στο θέατρο.
Θα απονεμηθούν οι τιμητικές πλακέτες στις εφημερίδες «Κυριακάτικο Έθνος» και «Ελευθεροτυπία» για την προβολή που παρέχουν στις δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (Δ.Ε.Π.Α.Ο.) τα τελευταία τρία χρόνια.
Επίσης και στην ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και την τοπική ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ TV.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.