Στην Κωνσταντινουπολη προβαλλεται η Ροδοπη και ο Εβρος

Στην Κωνσταντινούπολη «αλιεύουν» τουρίστες οι Νομαρχίες Έβρου και Ροδόπης. Στα15 εκατομμύρια των μόνιμων κατοίκων της Πόλης σίγουρα κάποιοι θα έχουν στα άμεσα σχέδιά τους να επισκεφτούν την Ελλάδα και γιατί όχι την Θράκη που απέχει μόλις τέσσερις ώρες; Αυτό σκέφτηκαν εύλογα οι υπεύθυνοι και η διαφημιστική προβολή της Ροδόπης και του Έβρου ξεκινά σήμερα στις οκτώ το βράδυ σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Πόλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιχείρησης για θέματα Τουρισμού κ. Γιώργο Πεταλωτή, η προβολή της Διευρυμένης Ροδόπης – Έβρου θα γίνει με έντυπα φυλλάδια, με προβολή dvd και ομιλίες ενώπιον 60 τουριστικών πρακτόρων της πόλης και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. που καλύπτουν θέματα τουρισμού στην γείτονα χώρα. Στόχος, να γίνει το τουριστικό προϊόν της περιοχής γνωστό και ελκυστικό. «Ανάμεσα στα 15 εκατομμύρια της Κωνσταντινούπολης υπάρχει και μεγάλη ομάδα πολιτών με υψηλό εισόδημα» δηλώνει ο κ. Πεταλωτής και εξηγεί ότι είναι ήδη εκφρασμένη η βούληση των Τούρκων να έρθουν στην Ελλάδα και να την γνωρίσουν. «Αν καταφέρουμε και κάνουμε γνωστή την παρουσία μας, τις ομορφιές του τόπου μας, το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, τότε θα έχουμε μια πολύ καλή εισροή τουριστών, έτσι όπως το επιθυμούμε» δηλώνει ο κ. Πεταλωτής.

«Ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης»

«Αναμφισβήτητα ο τουρισμός – στην οποιαδήποτε μορφή του – αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και ανέλιξης για την τοπική κοινωνία και οικονομία» δηλώνει ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης και σημειώνει ότι ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική πολιτική του τόπου. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπουνίδη νέα επιχειρησιακά προγράμματα, διασυνοριακές συνεργασίες, επενδυτικά σχέδια, ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων βοηθούν στην ανάκαμψη του οικονομικού «γίγνεσθαι» και στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της περιοχής. «Παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο έχουμε ανάγκη, κυρίως τώρα που ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται και θα πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά προς άλλη κατεύθυνση.» Ο Έβρος άλλωστε την προηγούμενη τετραετία κινήθηκε δυναμικά με στόχο την προσέλκυση τουριστών. Μεταξύ άλλων: Πρόβαλε τον Νομό προς κάθε κατεύθυνση. Δημιούργησε ελκυστικά τουριστικά πακέτα. Εξασφάλισε πτήσεις σε Γερμανία και Ρωσία και έκανε το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «extra sengen».

Τόσο ο Έβρος, όσο και η Ροδόπη βρίσκονται στο κατώφλι της Τουρκίας και των Βαλκανικών χωρών. Είναι σημείο επαφής στην Ευρώπη, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Έτσι, ο φυσικός και ο αρχαιολογικός πλούτος που διαθέτουν η Σαμοθράκη, η Μαρώνεια, η Μεσημβρία, οι Ρωμαϊκοί τάφοι Δοξιπάρας – Ζώνης, το Διδυμότειχο, αλλά και τα οικοσυστήματα διεθνούς σημασίας. Περιοχές ιδιαίτερου κάλλους ενταγμένες στο δίκτυο NATURA με σπουδαιότερες το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου και το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, η Βιστωνίδα μπορούν να έλξουν, όπως πιστεύεται, τουρίστες.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή ήταν και παραμένει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους» δηλώνει ο κ. Πεταλωτής και σημειώνει ότι «μετά την Κωνσταντινούπολη ακολουθεί η συμμετοχή σε εκθέσεις στην Σόφια και στο Βουκουρέστι, καθώς υπάρχει εκφρασμένη θέληση από τους εκεί υπευθύνους για θέματα τουρισμού, τόσο στην Βουλγαρία, όσο και στην Ρουμανία για εισροή τουριστών προς την Θράκη. Έτσι, οι προτεραιότητες που τίθενται για τον τουρισμό, είναι μεταξύ άλλων: η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στην Διεθνή Αγορά. Η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού για τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας και των προσφερομένων υπηρεσιών γιατί ο χαμηλός βαθμός εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί εμπόδιο ανάπτυξης του τομέα. Η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος που είναι πολύ καθοριστική επίσης. Και η συνεχής προβολή και διαφήμιση του προσφερόμενου προϊόντος. Η αρχή γίνεται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη και έπεται συνέχεια».

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.