Στην Κομοτηνη τα επομενα δημιουργικα εργαστηρια φωτογραφιας του “Postcards from home-NorthWest”

Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή η οικείωση του «Άλλου» μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας

Με αφετηρία την Φιλιππιάδα και την Καβάλα ξεκινούν σήμερα στην Κομοτηνή και θα διαρκέσουν όλο τοσαββατοκύριακο ταδημιουργικά εργαστήρια φωτογραφίας “Postcardsfromhome-NorthWest”. Η έναρξη του τρίτου εργαστήριου είναι στις 11,12 και 13 Οκτωβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Ανατόλια στην Κομοτηνή σε συνεργασία με την Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής και εισηγήτριες την Φωτεινή Παπαχατζή και την Λία Ναλμπαντίδου. Στόχος των εργαστηρίων είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων.
 
Το “Postcardsfromhome-NorthWest” (Καρτ ποστάλ από το Σπίτι- ΒορειοΔυτικά) υλοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY και σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές ομάδες της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος: Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, Φωτογραφική Ομάδα Καβάλας, Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ και Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ.  Ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσκληση προς άτομα ή ομάδες ατόμων των περιοχών αυτών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό με έμφαση στις εθνικές μειονότητες.
 
Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια 3 μηνών και στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση και η άρση της ξενοφοβίας, η γνωριμία με τον Άλλον, η συμπερίληψη μελών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν αποκλεισμό μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαδικασίας διερεύνησης της έννοιας του σπιτιού. Εστιάζουν στο να δώσουν χώρο στους συμμετέχοντες να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες – ιστορίες τους αναφορικά με τις αντιλήψεις τους γύρω από την έννοια του σπιτιού και να τις μοιραστούν κατανοώντας τα σημεία που είναι κοινά και αυτά που είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα ευαισθητοποιηθούν, θα εντοπίσουν και θα επεξεργαστούν ζητήματα ταυτότητας και ζητήματα προσωπικής – συλλογικής μνήμης. Το πρόγραμμα μέσω της χρήσης της τέχνης της φωτογραφίας και της ερμηνείας των εικόνων θα ευαισθητοποιήσει και θα δημιουργήσει ανεκτικότητα απέναντι στην ένταξη του οποιουδήποτε Άλλου σε μία κοινότητα, απέναντι σε όσους και όσες υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς.
 

Τι είναι το“Postcards from home”

 
To “Post cards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 από την Φωτεινή Παπαχατζή στο πλαίσιο της υποτροφίας της στο πρόγραμμα “START – Create Cultural Change”, ένα πρόγραμμα του RobertBoschStiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.