Στην Κομοτηνη ο Προεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιωργος Γωνιωτακης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης. Την Παρασκευή το πρωί παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΑΣ για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στα αγροτικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψής του τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η έκθεση «Θράκη» αλλά και οι επαφές με τοπικούς φορείς και με τους παραγωγούς για να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και για να τους ενημερώσουν για κάποια θέματα.

Ο κ. Γωνιωτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του καπνού όπου τόνισε ότι «συνεχίζεται ο εκβιασμός εκ μέρους της βιομηχανίας και του εμπορίου εις βάρος των καπνοπαραγωγών. Αν και έχει δοθεί ένας μήνας παράταση, ο μήνας τελειώνει, τα καπνά παραμένουν απούλητα, οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Θράκη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας». Υποστήριξε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να πιέσει την πλευρά της βιομηχανίας και του εμπορίου, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί. Εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. «Θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα. Εάν δεν τα ενεργοποιήσουν, θα χαθούν τα χρήματα. Από την άλλη, εκτιμούμε ότι ο χρόνος ως τις 5η Ιουνίου είναι λίγος. Είναι ένα πρόβλημα πανελλαδικό και θα πρέπει το Υπουργείο να δώσει παράταση μέσα από κάποιες συμφωνίες που θα κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο της νέας μεταρρύθμισης. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Όμως, θα πρέπει να ξεπεραστούν αυτά γιατί αλλιώς θα χαθούν τα χρήματα όχι μόνο από τον κάθε παραγωγό, αλλά θα χαθούν και από την κάθε τοπική κοινωνία»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός αναφέρθηκε στη συνεχή συμμετοχή της ΕΑΣ στην έκθεση γιατί τη θεωρεί ουσιαστικό, βασικό αναπτυξιακό εργαλείο στην ευρύτερη περιοχή. «Βεβαίως, θα πρέπει κάποια πράγματα να αναθεωρηθούν, ιδιαίτερα οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τελικά τον χαρακτήρα της έκθεσης γιατί θεωρώ ότι έχει μια φθίνουσα πορεία. Αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο δεν θα πρέπει να το χάσουμε. Θα πρέπει να δώσουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα, στο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορά στον τόπο για η έκθεση έχει μια διαχρονικότητα και μια πορεία αυξητική, όσον αφορά στο κύρος και την δημιουργικότητά της».

Οι καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ αναφέρθηκε στην καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση τονίζοντας ότι από την πλευρά τους έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ αναφερόμενος στο θέμα της χαλαζόπτωσης τόνισε ότι είναι «η μοίρα του αγρότη, παράλληλα με όλα τα άλλα που συμβαίνουν στην αγροτική οικονομία. Κάλεσε δε την πολιτεία να σταθεί με σοβαρότητα, με αγάπη και με συναίσθημα προς το αγροτικό επάγγελμα, προκειμένου να αποζημιωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου πλέον το παράρτημα του ΕΛΓΑ της Θράκης να έχει μια εικόνα. Ήδη, βρίσκονται γεωπόνοι στην περιοχή της καταστροφής, παίρνουν μια εικόνα και ελπίζω από τη Δευτέρα να γίνει η προκήρυξη προκειμένου ο αγρότης να αρχίσει να κάνει τις δηλώσεις», κατέληξε ο κ. Σκοπιανός.

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.