Στην Κομοτηνη ο Γενικος Προξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονικη

Για τρίτη φορά μέσα στο τρίμηνο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2008) ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Βrian Hoyt Yee βρέθηκε στην Κομοτηνή για να επισκεφθεί την Νομαρχία Ροδόπης. Τον κ. Πρόξενο συνόδευσε ο καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Βέργος, ειδικός σε θέματα εναλλακτικών καλλιεργειών. Παρουσία των κ. Προξένου και του κ. Καθηγητή έγινε συνάντηση εργασίας με τον Νομάρχη Άρη Γιαννακίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος συνεργασίας πάνω στο πεδίο των εναλλακτικών καλλιεργειών στο Νομό Ροδόπης.

Ο κ. νομάρχης ευχαρίστησε τον κ. Πρόξενο -σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ- για την έναρξη συνεργασίας που είχε συναποφασιστεί πρόσφατα και συγκεκριμένα για την συγκεκριμενοποίηση της δέσμευσης του κ. Προξένου. «Οι συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τους παράγοντες της Νομαρχίας ήδη συζητούν για μια σειρά από θέματα. Μας ενημερώνουν σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής που έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα και με τα θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, κάτι που θα ενδιαφέρει τον ντόπιο πληθυσμό της Ροδόπης», δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης αναφερόμενος στην συνάντηση εργασίας.

Επίσης, στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να αξιοποιηθεί στην περιοχή μας η τεχνογνωσία και τα ερευνητικά προγράμματα που έχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή -που λειτουργεί εδώ και περίπου 100 χρόνια- συγκεκριμένα, στα ενεργειακά φυτά, στα κτηνοτροφικά φυτά, στην τρούφα, αλλά και «σε μια σειρά από καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα που αποτελούσε ίσως το αντικείμενο εναλλακτικών καλλιεργειών μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, και απ’ ό, τι βλέπουμε η συμβατική γεωργία κλυδωνίζεται και έχει ημερομηνία λήξης».

Η συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα έχει διάρκεια, όπως διαβεβαίωσε ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης. «Ελπίζω να πάνε όλα καλά για το όφελος της Ροδόπης, της γύρω περιοχής».

Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Brian Hoyt Yee,
με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. νομάρχη για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε και εξέφρασε τη χαρά του από την επίσκεψη στην Κομοτηνή που έγινε στα πλαίσια των προσπαθειών του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας, συνεργασίας μεταξύ των λαών της Αμερικής και της Β. Ελλάδας. «Τον Σεπτέμβριο είχαμε συζήτηση με τον κ. νομάρχη για τις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο της στήριξης του αγροτικού κόσμου της Ροδόπης. Έχουμε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία είναι φιλανθρωπικός και εκπαιδευτικός οργανισμός και η οποία λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια έχοντας εμπειρίες στον τομέα της στήριξης των Ελλήνων αγροτών. Σήμερα είναι μαζί μου μερικοί συνάδελφοι από την Σχολή για να παρουσιάσουν μερικές ιδέες σχετικά με την βοήθεια που μπορεί να παρέχεται στους αγρότες της περιοχής», όπως ανέφερε ο κ. Πρόξενος, ο οποίος ευελπιστεί ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας συνεργασίας με την Νομαρχία Ροδόπης και με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Ο κ. Πρόξενος
πιστεύει ότι θα ήταν καλό να παρουσιαστούν στη συνέχεια οι δυνατότητες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στα πλαίσια σχετικής εκδήλωσης, μιας και υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι της Σχολής, οι οποίοι σήμερα είναι πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι οι νέες τεχνολογίες, οι εναλλακτικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.