Στην Κομοτηνη η Κρατικη Ορχηστρα Θεσσαλονικης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα συμπράττοντας με νέους βραβευμένους καλλιτέχνες. Κατά τη φετινή εξόρμηση της ΚΟΘ σε πέντε πόλεις της περιφέρειας παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με γνωστά έργα του κλασικού και ρομαντικού ρεπερτορίου.

Η ΚΟΘ θα βρίσκεται στην πόλη της Κομοτηνής αύριο Τετάρτη στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στις 8 το βράδυ. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη χορηγία του Δήμου Κομοτηνής και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «ΟΡΦΕΑΣ» και σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Μιλώντας για τη συνεργασία του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λίνα Μπίτσου – Μανανά τονίζει ότι αυτή ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν το τότε Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είχε πρωτοέρθει σε επαφή με την ΚΟΘ με αποτέλεσμα τη διοργάνωση συναυλίας τον Οκτώβρη του 2006. Στη συνέχεια το Μάη του 2007 υπήρξε ακόμη μία συνεργασία κατά τη διάρκεια των Ελευθερίων. «Προϋπήρχε δίαυλος επικοινωνίας με την ΚΟΘ, η καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας είχε μείνει ικανοποιημένη και θα έλεγα ενθουσιασμένη από την υποδοχή και ανταπόκριση του κοινού της Κομοτηνής και έτσι μας συμπεριέλαβαν στην ατζέντα τους. Έτσι τώρα που η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα συμπεριέλαβε και την πόλη της Κομοτηνής, μετά από επικοινωνία μαζί μας βεβαίως. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την επικοινωνία και συνεργασία, γιατί στις επαρχιακές πόλεις της χώρας το κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να απολαμβάνει τέτοιου είδους και τέτοιου μεγέθους συναυλίες».

Στις προηγούμενες εκδηλώσεις φάνηκε από τη συμμετοχή κατά την άποψη της κ. Μπίτσου – Μανανά η ανάγκη του κόσμου της περιοχής για τέτοιου είδους μουσική. «Και στις δύο συναυλίες ήταν αθρόα η συμμετοχή που αποδεικνύει ότι το κοινό διψά για τέτοιου είδους συναυλίες, για τέτοιους είδους εκτελέσεις από τέτοιου μεγέθους ορχήστρες. Ευελπιστούμε ότι η ανταπόκριση των δύο προηγούμενων να είναι και φέτος και ίσως ακόμη μεγαλύτερη γιατί ήδη έχει λειάνει το έδαφος σε αυτή την κατεύθυνση και θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τα παιδιά του Μουσικού και οι διδάσκοντες είναι γνωστό ότι συνεισφέρουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και βέβαια πάντοτε με τη συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Κομοτηνής, μια διαχρονική συνεργασία, με την στήριξη κάθε είδους προσπάθειας του σχολείου».

Η κ. Μπίτσου -Μανανά
εξήρε το έργο που γίνεται στο Μουσικό Σχολείο της πόλης. «Τα παιδιά δουλεύουν ίσως και τρίδιπλα από τα άλλα παιδιά, πάντα βέβαια με τη συνδρομή και συμπαράσταση και των δασκάλων τους, γιατί εκεί μέσα πέρα από την κλασική παιδεία που παίρνουν όλα τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων γίνεται πολύ δουλειά πάνω στον τομέα της μουσικής, δίνοντας έτσι σε αυτά τη δυνατότητα να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και ταυτόχρονα έτσι δημιουργούν πολιτισμό στην πόλη συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα, είτε όπως είναι γνωστό με την μπάντα που περνά σε κάθε εθνική γιορτή και επέτειο αλλά και με άλλα χάπενιγκς που έχουν να κάνουν στους δρόμους της πόλης και βέβαια με τις πολύ ωραίες και αξιοπρόσεκτες δουλειές και γιορτές που γίνονται μέσα στο σχολείο».

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Τα έργα που θα παιχτούν είναι κλασικού και ρομαντικού ρεπερτορίου των συνθετών Μότσαρτ, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι. «Θεωρώ ότι δεν θα είναι βαρύ το πρόγραμμα και θα χτυπήσει περισσότερο τις συναισθηματικές μας φλέβες. Η περιοδεία της ΚΟΘ έγινε ήδη σε τρεις πόλεις. Δράμα, Βέροια Κοζάνη και μετά στην Κομοτηνή ακολουθούν οι Σέρρες. Βιολί θα παίξει ο Ιόνιαν – Ηλίας Καντέσα, ένας νέος δεκαεξάχρονος γνωστός με απίστευτες διακρίσεις στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα ενώ τη διεύθυνση θα έχει η Anja Bihlmaier διακεκριμένη μουσικός και διευθύντρια ορχήστρας. Η ΚΟΘ συμπράττει με νέους καλλιτέχνες ενώ στις άλλες πόλεις βιολί θα παίξει ο Αλέξανδρος Παπάς και την ορχήστρα θα διευθύνει ο Daniel Montane».

Σήμερα το βράδυ μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα βγουν στην αγορά και θα διαφημίσουν την εκδήλωση. «Είναι και αυτός ένας τρόπος σύνδεσης να μάθει η κοινωνία της Κομοτηνής τη δουλειά που γίνεται στο Σχολείο. Τα παιδιά θα περάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής παίζοντας διάφορα κομμάτια και δημιουργώντας μια γιορταστική ατμόσφαιρα προετοιμάζοντας το έδαφος για την παρουσία της ΚΟΘ και διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια».

Η κ. Λίνα Μπίτσου Μανανά
ευχαριστεί τέλος το δήμο Κομοτηνής για τη συνεργασία και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας», αλλά και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.