Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4822
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό
Εν μέσω των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη για τις αλλαγές που προωθεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται από το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής. «Παράθυρο» για μικρές φραστικές αλλαγές, ενώ κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επίταξης.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα κάποιων, έστω μικρών αλλαγών στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, είπε πως εφόσον υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις, που θα είναι βεβαίως στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν θα πει «όχι».
Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι υπάρχει κοινωνική συμμαχία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων διαφωνούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το ασφαλιστικό να μη βουλιάξει στο μέλλον.
Εξάλλου, σε ερώτηση αν εκτιμά πως θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις με την ψήφιση του νομοσχεδίου, παρέπεμψε το ερώτημα στους απεργούς, ενώ σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της επίταξης στην περίπτωση που συνεχίσουν να απεργούν είπε ότι δεν θα απαντήσει σε υποθετικό ερώτημα.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Τραγάκη, σύμφωνα με την οποία αν δεν βρεθεί λύση με τα σκουπίδια να ληφθεί το μέτρο της επίταξης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο και σημείωσε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι για να λυθεί το θέμα οριστικά. Έχει λυθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα».
Εξάλλου μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν σχολιάζει απόφαση της δικαιοσύνης για την απεργία στη ΔΕΗ, ενώ πρόσθεσε ότι οι μεγάλες διακοπές οφείλονταν στην απεργία και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι «θεωρία καινοφανής που δεν στηρίζεται σε υπαρκτά γεγονότα».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε -στο διπλασιασμό που προωθείται με το νομοσχέδιο- των απαιτούμενων ενσήμων από τα 50 στα 100 για τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τόνισε πως θα ήταν άδικο, με ενάμιση μήνα εργασίας να έχει κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως και κάποιος που εργάζεται όλο το χρόνο, ενώ ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει και σχετική μελέτη του αρμόδιου υπουργείου.
Στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκαν και κυβερνητικά στελέχη, στηρίζοντας τις προωθούμενες αλλαγές. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκης είπε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί είναι η συνισταμένη των δύο πλευρών που συζήτησαν.
Σε παρατήρηση ότι οι απεργοί σκληραίνουν τη στάση τους, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Εγώ δεν τη χαρακτηρίζω πιο σκληρή τη στάση τους, αλλά θεωρώ ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο μια και την Πέμπτη ολοκληρώνεται η συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή βασίζεται στα συμπεράσματα ενός πολύμηνου διαλόγου και επειδή είναι μια ουσιαστική, πραγματική και συνετή ταυτόχρονα μεταρρύθμιση που αφορά τις μελλοντικές γενιές πρέπει να προχωρήσει ως έχει».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκης, σχολιάζοντας τις απεργίες, δήλωσε έπειτα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «η κυβέρνηση δεν είναι σε διένεξη και προσπαθεί να βρει μία τομή που να αποτελεί συγκερασμό της καλής λειτουργίας της δημοκρατίας με τα διάφορα δικαιώματα που έχουν οι απεργοί».
«Είναι ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση», είπε ο κ. Χατζηγάκης, «εξηγώντας ότι έχουμε σύγκρουση δικαιωμάτων όπως είναι το δικαίωμα της δημοκρατίας, το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να ζητά την προστασία από το κράτος και το δικαίωμα του απεργού να εκδηλώνεται όπως εκδηλώνεται».
Ωστόσο -πρόσθεσε ο ίδιος- αυτές οι εκδηλώσεις πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουν ένα όριο, καθώς δεν πρέπει να διακυβεύονται η υγεία αλλά και ύψιστης σημασίας συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας. Εκεί θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να υπάρξει μία καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας.
Ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λογική θα πρυτανεύσει απ’ όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θέλει να ζήσει ήρεμα και να έχει σωστή αντιμετώπιση απ’ όλες τις πλευρές. Όλη η ιστορία γίνεται για να υπάρξουν αξιοπρεπείς συντάξεις και να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα, κατέληξε ο ίδιος.
Αντιτίθεται στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης η Εκκλησία
Την αντίθεσή της στο νόμο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος διά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διετύπωσαν τις απόψεις τους όλοι οι ιεράρχες.
Στην απόφαση που ελήφθη τονίζεται πως «είναι παντελώς αδύνατο» η Εκκλησία να συγκατατεθεί στο διαμορφούμενο νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, «η εφαρμογή του οποίου υποθάλπει και νομιμοποιεί βαρύτατα ηθικά αμαρτήματα και το οποίο σε περίπτωση εφαρμογής θα αποτελέσει καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογενείας και όλης της ελληνικής κοινωνίας».
Η Ιερά Σύνοδος «εκφράζει την ελπίδα και την ευχή να μην καταστεί νόμος του κράτους το εν λόγω νομοσχέδιο» και καλεί «το ιερό πλήρωμα των πιστών τέκνων αυτής να βεβαιωθούν ότι η Εκκλησία υπερασπιζομένη ανέκαθεν τα της ιερότητος του ιερού μυστηρίου του γάμου, φροντίζει για την εφαρμογή της διδασκαλίας του Κυρίου Ιησού Χριστού, για την τήρηση των αρχών του ιερού Ευαγγελίου σε όλους τους τομείς της ζωής και τον σεβασμό προς τους παραδεδομένους ιερούς κανόνες σχετικά με το βίο και τη συμπεριφορά των τέκνων της Εκκλησίας».
Τέλος, διακηρύσσει «τον απόλυτο σεβασμό και την παραδεδομένη τιμή προς το υπό της Εκκλησίας τελούμενο ιερό μυστήριο του γάμου», σημειώνοντας πως η Εκκλησία «δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το ορθόδοξο τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη ‘συζυγική’ σχέση εκτός αυτού».
Αναβλήθηκε λόγω… απεργίας η κατάθεση του εργατολόγου
Η απεργία των νομικών και δικαστικών επιμελητών έγινε αυτή τη φορά η αιτία να μην απολογηθεί στον 2ο ειδικό ανακριτή ο κατηγορούμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου εργατολόγος. Η απολογία αναμένεται πλέον στις 26 Μαρτίου.
Ο εργατολόγος, ο οποίος είχε συνοδεύσει την 35χρονη στις επισκέψεις της σε έναν τηλεοπτικό σταθμό και μία εφημερίδα, έχει λάβει δύο φορές προθεσμία για να απολογηθεί.
Τον Απρίλιο θα καταθέσει και ο Χρήστος Ζαχόπουλος, καθώς οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» αναμένεται να δώσουν σε περίπου 20 μέρες το πράσινο φως στον ανακριτή για να περάσει την πόρτα του δωματίου.
Να παραιτηθούν οι Αθανασόπουλος-Μίχαλος
•Ζητούν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Νέες διακοπές ρεύματος σημειώνονται και τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία, προσθέτοντας μάλιστα ακόμα ένα αίτημα: την απομάκρυνση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλου και Κ.Μίχαλου.
Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των εργαζομένων τονίζει ότι «η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του αγώνα των απεργών της ΔΕΗ έπεσε στο κενό, αφού ακόμα και η απόφαση του δικαστηρίου κρίνει νόμιμες τις μέχρι σήμερα απεργιακές μας κινητοποιήσεις, αποκλείοντας από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την παραμικρή ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος».
Την Κυριακή το Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι παράνομη και καταχρηστική θα είναι κάθε μελλοντική κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ προς ικανοποίηση ίδιων αιτημάτων εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 1264/82, δηλαδή προειδοποίηση πριν από την απεργία και καθορισμός προσωπικού ασφαλείας.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δηλώνει ότι «θα συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της μέχρι την τελική δικαίωση» και καταγγέλλει «όλους όσοι σκόπιμα επιχείρησαν να συκοφαντήσουν και συνεχίζουν να συκοφαντούν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, μετακυλίοντας στο κοινωνικό σύνολο αδικαιολόγητες διακοπές ρεύματος».
Στα αιτήματα των εργαζομένων προστέθηκε και άλλο ένα, καθώς η ΓΕΝΟΠ ζητά την άμεση απομάκρυνση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου και Κ. Μίχαλου «διορισμένου από την κυβέρνηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και όλων εκείνων που δεν σεβάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα το θεσμικό τους ρόλο ενεργώντας ως εντολοδόχοι».
Κλειστά την Τετάρτη τα πρατήρια υγρών καυσίμων
Κλειστά θα είναι την Τετάρτη 19 Μαρτίου τα πρατήρια υγρών καυσίμων όλης της χώρας, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στην υπαγωγή του επικουρικού τους ταμείου στον ΟΑΕΕ.
Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων, καθώς και την προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να προσβάλλουν τις επίμαχες διατάξεις.
Ν.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
