Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4810

Ζητούν απόσυρση του Χωροταξικού

Την απόσυρση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που ανακοίνωσε ο Γ. Σουφλιάς, ζητούν με κοινή ανακοίνωση δέκα μεγάλες οικολογικές οργανώσεις της χώρας.

Το χαρακτηρίζουν ως «παρωδία», υποστηρίζουν ότι παραμένει προσκολλημένο σε ξεπερασμένες έννοιες του 50 και του 60, ενώ δεν ενσωματώνει τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η ευρωπαϊκή πολιτική της Λισαβόνας για τη βιωσιμότητα.

Οι οργανώσεις ζητούν από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο εφόσον κατατεθεί στη Βουλή χωρίς σοβαρές και επί της ουσίας τροποποιήσεις.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ΜΟ m -Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς. Οι βασικές ενστάσεις τους είναι οι παρακάτω:

Το σχέδιο διαιωνίζει προβλήματα, νομιμοποιεί αυθαιρεσίες και δεν προσφέρει λύσεις.

Δεν χαράζει κατευθύνσεις μίας οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Αγνοεί προκλητικά το φυσικό περιβάλλον και παραθέτει απλώς τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στις Κοινοτικές πολιτικές.

Η διαδικασία της διαβούλευσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, κατέληξε σε παρωδία και το ΥΠΕΧΩΔΕ απλώς ενέταξε στο σχέδιο επιλεγμένες και γενικόλογες απόψεις φορέων.

Οι δέκα οργανώσεις δηλώνουν πως θα σταθούν στο πλευρό της πολιτείας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα επιστημονικά άρτιο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης.

Επιφυλακτικός απέναντι στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις για την αποδοχή του σχεδίου:

Τη χωροθέτηση των νέων διοικητικών ενοτήτων της χώρας με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα οδηγούν στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης,

Την εκχώρηση όλων των αναγκαίων πόρων προκειμένου να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι νέες διοικητικές δομές και να υλοποιήσουν τις απαραίτητες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τους ΟΤΑ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Για «εγκατάλειψη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, επέκρινε την κυβέρνηση ο αρμόδιος του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ντίνος Ρόβλιας,ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή εισηγητή του αντίστοιχου ΚΤΕ Γιώργο Ντόλιο.

Ο Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε ότι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 22.297, καθώς μάλιστα δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τις Νομαρχίες Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.

Επίσης ανέφερε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων είναι ουσιαστικά ανενεργός διότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει 30 Υπουργικές Αποφάσεις και 11 Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται σε αυτόν, ενώ έκανε λόγο και για περισσότερους από 5137 εργαζόμενους στους ΟΤΑ και σε 321 επιχειρήσεις τους που «είναι απλήρωτοι επί μήνες».

Ο κ. Ρόβλιας είπε ότι ο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» παρουσιάζει «μαύρη τρύπα», ύψους άνω των 300 εκατ. Ευρώ, ενώ αναφερόμενος στους συμβασιούχους της ΤΑ είπε ότι οι συμβάσεις που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ υπολογίζονται σε περίπου 13.500 με την κυβέρνηση «να αρνείται να καλύψει τις ανάγκες μισθοδοσίας τους, οι οποίες υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, (καθώς) δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό».

Η κυβέρνηση δεν έχει «επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τους παρακρατούμενους πόρους της ΤΑ, ποσό που υπολογιζόταν σε 1,4 εκατ. Ευρώ ως το 2004», είπε ο κ. Ρόβλιας υπολογίζοντας τις «οφειλές της κυβέρνησης στην ΤΑ» να υπερβαίνουν τα 2,5 εκατ. Ευρώ.


Αναφερόμενος στην διοικητική διάρθρωση της χώρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μικρότερο αριθμό περιφερειών με αιρετό Συμβούλιο και Περιφερειάρχη, μικρότερο αριθμό νομαρχιών και περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με ταυτόχρονο περιορισμό των αριθμών τους, μέσω νέου κύματος συγχωνεύσεων, τον λεγόμενο «Καποδίστρια 2».

Ο κ. Ρόβλιας επέκρινε την κυβέρνηση για πολιτική αδυναμία να προωθήσει την διοικητική μεταρρύθμιση, πράγμα που «εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την προώθηση του Δ ΚΠΣ».

«Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα συνδράμει ουσιαστικά την κυβέρνηση, εάν αυτή αποφασίσει να ανοίξει τον φάκελο «Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας». Το θέμα αυτό δεν είναι για εμάς θέμα αντιπολίτευσης, είναι θέμα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας» είπε ο κ. Ρόβλιας.

Την αναγκαιότητα θέσπισης ενός άλλου νομικού πλαισίου για την ΤΑ επισήμανε ο κ. Ντόλιος το οποίο θα «εμπιστεύεται την ελληνική περιφέρεια, τους ανθρώπους της ΤΑ και το έμψυχο δυναμικό της χώρας».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην αποκέντρωση. Ποτέ δεν πίστευε», είπε ο κ. Ντόλιος ο οποίος επιπλέον, και αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, είπε ότι με ενέργειες της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί δίπλα στο δημόσιο ένα «παραδημόσιο» και «η μεγάλη καινοτομία κατά την ΝΔ ήταν η αξιολόγηση για την καθιέρωση των νέων δικαιούχων του Δ ΚΠΣ».
Ο κ. Ντόλιος έκανε λόγο για δεκάδες ανώνυμες εταιρείες, «μια ανώνυμη εταιρεία δίπλα σε κάθε Περιφέρεια, Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας τον είπαν, με ανεξέλεγκτες αμοιβές, με αυθαίρετες και ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ουσιαστικά, στήνεται ένας παρακομματικός στρατός, ένας στρατός πραιτοριανών, ο οποίος θα καταδυναστεύσει το σύνολο της χώρας την επόμενη περίοδο».

Σημείωσε ότι η ΤΑ θα είναι «επαίτης και στην νέα γραφειοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι «ενισχύεται έτσι όπως δομήθηκε το Δ’ ΚΠΣ, ακόμη περισσότερο ο ρόλος των Υπουργείων. Παρεμβαίνουν σε όλες τις δράσεις της Περιφέρειας. Πολλοί Δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί και αρκετές Νομαρχίες, δεν θα πιστοποιηθούν σαν δικαιούχοι. Θα καλούν αυτές τις Ανώνυμες Εταιρείες ή όποιους ιδιώτες, να εκτελούν τα έργα τους εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας».

«Έχω τη γνώμη ότι η ανακοίνωση του κ. Σουφλιά, μάλλον να διασκεδάσει τα πράγματα επιχειρεί. Δεν πιστεύω ότι έχει συζητήσει με τον κ. Παυλόπουλο, γιατί παρακολουθώντας την πολιτική δράση του Υπουργείου Εσωτερικών, εμείς διαπιστώνουμε ότι, καμιά πρόθεση δεν έχει, να προχωρήσει σε ουσιαστική μεταρρύθμιση»,
κατέληξε ο κ. Ντόλιος.

Νέο σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμιο, όχι σε τμήμα

Ριζικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα με θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου και εισαγωγή των υποψηφίων σε πανεπιστήμια και όχι σε τμήματα με όρους που θα θέτουν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ για τον χώρο της Παιδείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, και ο αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Παιδείας του κινήματος, Κώστας Καρτάλης, παρουσίασαν το πρόγραμμα του κόμματος για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αναφορικά με τον ρόλο του λυκείου, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, θα αποτελεί αυτοδύναμη εκπαιδευτική βαθμίδα με μορφωτική και επαγγελματική αξία που θα πιστοποιείται με το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα δίνεται έπειτα από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις σε επιλεγμένο αριθμό μαθημάτων.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος συζητείται σε όλη τη χώρα και το προσεχές διάστημα θα εξειδικευτεί. Οι προτάσεις στις οποίες έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

Ο νέος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, θα συνδυάζει τον βαθμό από τις εξετάσεις που θα δίνονται στη Β και Γ Λυκείου. Ο βαθμός που θα προκύπτει για κάθε μάθημα, θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια από ΑΕΙ-ΤΕΙ και κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει σε ποια μαθήματα απαιτείται «ειδικό βάρος» για την εισαγωγή σε μία σχολή.

Τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα θέτουν τους όρους εισαγωγής με βάση το Εθνικό Απολυτήριο, οι οποίοι μπορεί να είναι διαφορετικοί από ίδρυμα σε ίδρυμα.

Οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολή ή σε πανεπιστήμιο και όχι σε τμήμα.

Οι νέοι που θα παίρνουν Εθνικό Απολυτήριο, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος, στο ύψος του κόστους σπουδών, ενώ το ποσό θα κατευθύνεται στο δημόσιο ίδρυμα που θα τους δέχεται.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, το πρόγραμμα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Χρηματοδότηση: Συνεχής αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας. Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί από το ΠΑΣΟΚ, η αύξηση της χρηματοδότησης θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Ολοήμερο σχολείο: Γενικεύεται η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, με στόχο ως το τέλος της τετραετίας να είναι ο βασικός τύπος σχολείου σε όλες τις βαθμίδες. Εισάγεται ενιαίο ημερήσιο πρόγραμμα, όπου εντάσσονται τα μαθήματα του σημερινού πρωινού σχολείου, η εκμάθηση ξένων γλωσσών και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Διαδίκτυο και ξένες γλώσσες: Κάθε μαθητής που τελειώνει το γυμνάσιο θα αποκτά μέσα από τη σχολική εκπαίδευση, διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά επάρκειας στη χρήση του Διαδικτύου και για τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Εκπαιδευτικοί: Βελτίωση του μισθού τους, επιμόρφωση και σύστημα αξιολόγησης του έργου τους.

Προειδοποίηση για ΟΠΑΠ

Η Κομισιόν απέστειλε και αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα (και την Ολλανδία) -τελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- ζητώντας να τροποποιήσει τη νομοθεσία της επιτρέποντας και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός του ΟΠΑΠ να εισέλθουν στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Η Κομισιόν κίνησε τη διαδικασία λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας στην κοινοτική νομοθεσία (άρθρο 49 της συνθήκης που επιβάλλει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών) ύστερα από πολλές προσφυγές και διαμαρτυρίες ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών, στις οποίες, ενώ διέθεταν νόμιμες άδειες λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών σχετικών με τυχερά παιχνίδια και αθλητικά στοιχήματα σε άλλες χώρες της Ενωσης, η Ελλάδα δεν επιτρέπει να αναπτύξουν τις ίδιες δραστηριότητές τους και σε αυτήν.

Αυτοί οι περιορισμοί, παραπονούνται οι ίδιες επιχειρήσεις, επεκτείνονται και στην προώθηση και τη διαφήμιση των παιχνιδιών-στοιχημάτων τους, καθώς και στο γεγονός αν έχουν τη δυνατότητα οι Ελληνες πολίτες να πάρουν μέρος στα στοιχήματά τους αυτά.

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επικαλείται η Κομισιόν, κάθε περιορισμός που αποβλέπει στην προστασία στόχων γενικού συμφέροντος, όπως ακριβώς η προστασία των καταναλωτών, πρέπει να είναι «συνεκτικός και συστηματικός» στον τρόπο που περιορίζει τις δραστηριότητες γύρω από τα διάφορα στοιχήματα.

Μια χώρα-μέλος δεν μπορεί να επικαλείται την αναγκαιότητα περιορισμού της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών της σ’ αυτού του τύπου τις υπηρεσίες (στοιχήματα) εάν, την ίδια στιγμή, τους προτρέπει και τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε εθνικά της λαχεία, τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, από τα οποία το κράτος έχει οικονομικά οφέλη.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην Ελλάδα (και την Ολλανδία) η πρόσφατη εμφάνιση νέων (τυχερών) παιχνιδιών, που δημιουργούν εξάρτηση σ’ αυτούς που παίζουν, η αναπτυσσόμενη έντονη διαφήμισή τους και η απουσία συγκεκριμένων μέτρων κατά της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια δείχνουν με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει σ’ αυτήν μια «συνεκτική και συστηματική» πολιτική που αποβλέπει πραγματικά στον περιορισμό των προσφερόμενων στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών ν απαντήσει εμπράκτως σ’ αυτή την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν με την προσαρμογή της στην κοινοτική νομοθεσία, ανοίγοντας δηλαδή την αγορά της και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ειδάλλως, η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.