Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4809

Στην άκρη ο κομιστής, τα φώτα στον… μοντέρ!

Ενα ακόμη ραντεβού (το τρίτο κατά σειρά) θα δώσει με τον ανακριτή η 35χρονη Εύη Τσέκου, καθώς ο δικαστικός λειτουργός προσανατολίζεται να την καλέσει εκ νέου να δώσει εξηγήσεις που χρειάζονται μετά τη μαραθώνια απολογία της σε ό,τι αφορά το «ροζ» DVD και το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Βεβαίως, το ραντεβού αυτό δεν είναι το σημερινό στην Ευελπίδων, όπου η κ. Τσέκου θα δώσει κατάθεση ως μάρτυρας για τη διαχείριση των οικονομικών στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κατηγορουμένη κλήθηκε εκ νέου προκειμένου να αποσαφηνίσει κάποιες γκρίζες ζώνες που προέκυψαν από την απολογία της και έρχονται σε σύγκρουση με τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας, έλεγαν δικαστικές πηγές, και τόνιζαν ότι ο ανακριτής έχει πολλά ακόμη ερωτήματα να θέσει.

Σκοτεινό σημείο στην απολογία της η αγορά της κάμερας και η βιντεοσκόπηση των προσωπικών της στιγμών με τον Χ. Ζαχόπουλο. Ο ανακριτής φέρεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τον τόπο αγοράς της κάμερας, αλλά και της καταστροφής της.

«Εγώ απλώς είχα στη διάθεσή μου μία απλή κάμερα SONY, που την είχα αγοράσει κάποια στιγμή από το κατάστημα ΠΛΑΙΣΙΟ της τάξεως των 350 ευρώ», είπε.

Αλλάζουμε δομή με τον «Καποδίστρια 2»

Ένας νέος διευρυμένος «Καποδίστριας», ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και θα περιορίσει περίπου κατά το ήμισυ τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας, δημιουργείται με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Το σχέδιο εγκρίθηκε χωρίς ενστάσεις και πλέον αναμένεται να κατατεθεί περί τα μέσα Μαρτίου στη Βουλή. με προοπτική να ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα, με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο παρέχεται η νομική βάση για την επιβολή διοδίων για τα ΙΧ αυτοκίνητα στο κέντρο των πόλεων, θεσμοθετείται η αλλαγή των αγροτικών καλλιεργειών στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ενώ θα καταργηθεί σταδιακά και υπό όρους η εκτός σχεδίου δόμηση (η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων παραμένει ως έχει).

Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια.

Με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο παρέχεται και το νομικό πλαίσιο για την επιβολή διοδίων στους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων όταν θα εισέρχονται στο κέντρο των πόλεων

Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς, κατά την παρουσίαση του ΕΧΣ την Τετάρτη, υπάρχει πλέον το υπόβαθρο όταν αποφασίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί να εφαρμόσουν διόδια στα ΙΧ στο κέντρο των πόλεων.

Ουσιαστικά ο κ. Σουφλιάς προανήγγειλε το μέτρο που συζητείται επί σειρά ετών και ήδη εφαρμόζεται σε πολλές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια περιορισμού της κυκλοφορίας στο κέντρο των πόλεων και ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων για οχήματα που διαθέτουν κινητήρες «φιλικούς» προς το περιβάλλον.

Αυξάνεται η τιμή σε 207 φάρμακα

Αυξήσεις έως 15% αναμένεται να πληρώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές σε 207 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης. Οι αυξήσεις αφορούν φάρμακα εγχώριας παραγωγής, έως 3 ευρώ.

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει ανακοστολογήσεις σε 666 φάρμακα.

Από αυτά, αυξήσεις θα υπάρχουν σε 207 φάρμακα όλων των κατηγοριών και θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 10% έως 15%.

Επίσης σε 53 φάρμακα οι τιμές παραμένουν σταθερές, ενώ μειώσεις θα σημειωθούν σε 400 φάρμακα, σε ορισμένα από τα οποία λήγει η πατέντα και οι μειώσεις των τιμών τους θα είναι της τάξεως του 20%.

Εισάγονται στην αγορά και παίρνουν πρώτη φορά τιμή 429 νέα φάρμακα και 130 αντίγραφα φάρμακα.

Αλλαγές στα μεταπτυχιακά ανακοινώνει ο Ευρ. Στυλιανίδης

Κονδύλια για τα μεταπτυχιακά, αλλά από ιδιώτες, περικοπές στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας και μεταπτυχιακά από τα ΤΕΙ μόνο κατόπιν εσωτερικής αξιολόγησης προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αναδιοργάνωση της «τέταρτης βαθμίδας» της ελληνικής εκπαίδευσης και χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ από δωρεές, χορηγίες, παροχές ή κληροδοτήματα φορέων του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Μαζί με το νέο νομοσχέδιο παρουσιάζεται την Πέμπτη στους προέδρους των ΤΕΙ και πρότυπο κείμενο της τετραετούς συμφωνίας που θα πρέπει να υπογράφουν τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με την Πολιτεία.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη συνεργασία ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, την πλήρη ή μερική φοίτηση και τη συγγραφή διπλωματικών εργασιών σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής.

Παράλληλα, με διάταξή του λύνεται και το νομικό πρόβλημα που είχε προκύψει με τη δυνατότητα των γενικών τμημάτων των ΑΕΙ να διοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα, η οποία και είχε κριθεί παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο νομοσχέδιο έχει προστεθεί διάταξη που αναφέρει ότι επιτρέπεται στα γενικά τμήματα των πανεπιστημίων να ιδρύουν μεταπτυχιακά προγράμματα.

Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου -εφόσον ψηφιστεί στην παρούσα μορφή του- δεν αφορούν τους ήδη εγγεγραμμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων και τους υποψήφιους διδάκτορες που έχουν γίνει δεκτοί μέχρι σήμερα.

Έως το τέλος του 2008, όμως, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προσαρμόσουν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου

Ζητούν τα δικαιώματα από τις φωτοτυπίες συγγραμμάτων

Ζήτημα πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων στους συγγραφείς για τις φωτοτυπίες επιστημονικών συγγραμμάτων και άλλων βιβλίων που βγάζουν που βγάζουν οι φοιτητές τους θέτει με δικαστική αγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Ο οργανισμός αυτός, που αποτελεί κοινό συνεταιρισμό συγγραφέων και εκδοτών, με σκοπό την είσπραξη αμοιβών από πνευματικά δικαιώματα, κατέθεσε προ ημερών την πρώτη αγωγή εναντίον του Πανεπιστημίου Πειραιά και προετοιμάζει αγωγές εναντίον όλων των ελληνικών ΑΕΙ.

Με τη αγωγή του ο ΟΣΔΕΛ ζητά αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, επειδή, όπως υποστηρίζει, επί σειρά ετών το εν λόγω πανεπιστήμιο επιτρέπει στους φοιτητές του να φωτοτυπούν ό,τι θέλουν από τα συγγράμματα της βιβλιοθήκης του, χωρίς ποτέ να έχει καταβάλει το αντίτιμο για τα πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς.

Μάλιστα, ο ΟΣΔΕΛ, με επιστολή του προς τα πανεπιστήμια, κοστολογεί στο εξής την άδεια που θα επιτρέπει στους φοιτητές να φωτοτυπούν νόμιμα μέρος -και όχι το σύνολο- των συγγραμμάτων που τους ενδιαφέρουν με οκτώ ευρώ ανά εγγεγραμμένο φοιτητή ανά έτος.

Εάν αυτό γίνει δεκτό, θα επιφέρει πρόσθετα έξοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα πανεπιστήμια, ενώ ζήτημα είναι ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα αυτά. Το υπουργείο Παιδείας μέσω των κονδυλίων που χορηγεί στα ΑΕΙ ή μήπως οι ίδιοι οι φοιτητές;

Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά όλα τα ιδρύματα, γι’ αυτό θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα την Παρασκευή στη σύνοδο των πρυτάνεων που ξεκινά στην Κομοτηνή, παρουσία του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ώστε να αναζητηθεί κοινή γραμμή στα πανεπιστήμια, αλλά και να τεθεί το υπουργείο Παιδείας προ των ευθυνών του.

«Μονομαχία» αρχηγών από τον Γ. Παπανδρέου

Εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό επιλέγει για το επόμενο διάστημα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Την Τρίτη, άλλωστε, καθορίστηκε η συζήτηση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έως τώρα δήλωνε ότι Εξεταστικές δεν μπορεί να γίνουν όσο η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ενώ τώρα θα αναγκαστεί να ισχυρισθεί ότι Εξεταστική δεν μπορεί να γίνει επειδή η υπόθεση μπήκε από τη Δικαιοσύνη στο… αρχείο!

Χαρακτηριστικό δε του κλίματος είναι ότι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική όσο ποτέ η υποχρέωση του πρωθυπουργού να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Το κυριότερο, όμως, είναι επιτακτική όσο ποτέ η υποχρέωσή του, να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τις περίφημες επιστολές Τατούλη, με τις οποίες αποδεικνύεται ότι, ενώ γνώριζε όλα όσα σήμερα αποκαλύπτονται για την κακοδιαχείριση στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν έκανε αυτά που όφειλε. Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι πολύ μεγάλο». Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να ερευνήσει και να επαναφέρει στην επιφάνεια τις καταγγελίες της περί χειραγώγησης της μετοχής της εταιρείας «Γερμανός» πριν από την εξαγορά της από την Cosmote. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις του («Φλας») ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής, υπενθυμίζοντας τις ενέργειες που έχει κάνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή.

Το Πολιτικό Συντονιστικό Οργανο που συνεδρίασε υπό τον κ. Παπανδρέου, άφησε στην άκρη τα περί μικρών και ευέλικτων σχημάτων που ευαγγελίζονταν μετά την εκλογική ήττα και πριν από την 11η Νοεμβρίου και εισηγείται ενόψει του Συνεδρίου την εκλογή Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές, θεσμικά πρόσωπα (π.χ. οι πρόεδροι τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων) και αντίστοιχος αριθμός εκλεγμένων συνέδρων, με το σύνολο να ανέρχεται στα 260 μέλη.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.