Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4801

Ιερή στροφή για την εκκλησιαστική περιουσία

Αλλάζει «οικονομική πολιτική» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τη «μεγάλη στροφή» στην υπόθεση της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας επισημοποίησε το Σάββατο, στην ομιλία του κατά την ενθρόνισή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Όπως είπε, οι πόροι της Εκκλησίας πρέπει να «εξαργυρώνονται στη διακονία του ποιμνίου της και επομένως τα έσοδα από τη διαχείριση της περιουσίας της να επιστρέφουν στον λαό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε εμπλακεί σε σίριαλ καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης των οικονομικών της Εκκλησίας, στο διάστημα πριν από την εκλογή Χριστόδουλου, το 1998. Τότε η έρευνα είχε καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος πολλούς μήνες μετά την εκλογή Χριστόδουλου.

Ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας ή την έκταση των στρεμμάτων γης που της ανήκουν. Κι αυτό διότι έως σήμερα δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή. Το μόνο ακριβές στοιχείο είναι τα έσοδα από τα ακίνητα και τα κτίρια που ενοικιάζει: τα 25 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδά της σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Περίπου τα μισά απ΄ αυτά- εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ- θα μπουν στα ταμεία από τα ενοίκια κατοικιών, κτιρίων, ακόμα και χώρων στάθμευσης. Ακόμη πιο θολό είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σε περίπου 900 υπολογίζονται τα ακίνητα της Εκκλησίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών είναι το κτίριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως- μάλιστα πριν από λίγες ημέρες έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του- το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα, ακίνητα στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το πάρκινγκ δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Τσόχα). Εκτιμάται πως μόνο στην Αθήνα η Εκκλησία διαθέτει σπίτια, καταστήματα ή γραφεία σε περισσότερες από 40 περιοχές.

Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή Χριστόδουλου συστάθηκαν τρεις Ανώνυμες Εταιρείες. Το 2002 ιδρύθηκε η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την επωνυμία Διαχείριση Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων Α.Ε. και διακριτικό τίτλο ΣΥ.ΜΕ.ΑΝ. Α.Ε. Ασχολείται με τη διαχείριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Μια άλλη εταιρεία της Εκκλησίας- «Διαχείρισις Χώρων Σταθμεύσεως Αυτοκινήτων Α.Ε.»- εκμεταλλεύεται χώρους πάρκινγκ που τις ανήκουν. Η τρίτη εταιρεία είναι η Εκκλησιαστική Επικοινωνία Α.Ε.

Παρέμβαση Siemens για τα δημοσιεύματα

«Πρωταρχικός στόχος της είναι η ταχεία και πλήρης διαλεύκανση όλων των ισχυρισμών το συντομότερο δυνατόν» σημειώνει η Siemens αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι «με δική της πρωτοβουλία προσέλαβε αναγνωρισμένου κύρους διεθνείς δικηγορικές εταιρείες οι οποίες διεξάγουν παγκοσμίως ανεξάρτητη διεξοδική εσωτερική έρευνα για να φωτιστούν όλες οι πλευρές του θέματος και να επαναπροσδιοριστούν τα συστήματα ελέγχου και συμμόρφωσης της εταιρείας.

Συγχρόνως η Siemens στηρίζει πλήρως τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την πλευρά των δημοσίων αρχών. Η εταιρεία μας θα προχωρήσει ως την οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης και θα λάβει αποφασιστικά μέτρα. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών τα πρόωρα και ατεκμηρίωτα συμπεράσματα σπιλώνουν αδιάκριτα και αδικούν κατάφωρα την ίδια, τους πάνω από 3.000 εργαζομένους της αλλά και τους πελάτες και συνεργάτες της».

Καταλήγοντας προσθέτει ακόμη ότι «αποτελεί υπεύθυνο εταιρικό πολίτη της χώρας εδώ και πάνω από 100 χρόνια και έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Με την απασχόληση πολυάριθμου επιστημονικού προσωπικού, με τις συνεργασίες της με πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων και με σημαντικότατες εξαγωγές, η Siemens είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα και ένας από τους σταθερότερους επενδυτές στην ελληνική αγορά».

Λουκάνικο μήκους 400 μέτρων θα ψήσει την Τσικνοπέμπτη ο δήμος Διδυμοτείχου

Ένα λουκάνικο μήκους 400 μέτρων θα ψηθεί την Τσικνοπέμπτη στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου. Την ιδέα για την κατασκευή και το ψήσιμο του μεγαλύτερου λουκάνικου είχε ο δήμος και βρήκε σύμφωνους τους ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων.

Για το σκοπό αυτό, το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου θα στηθεί στην πλατεία του Διδυμοτείχου ένας μεγάλος αριθμός ψησταριών. Το λουκάνικο αφού τεμαχιστεί, θα τσικνιστεί και στη συνέχεια θα μοιραστεί δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες που θα θελήσουν να γευτούν τον μεζέ.

Παράλληλα όμως στην πλατεία της πόλης θα στηθεί ένα αποκριάτικο γλέντι με χορό, τραγούδι, κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ καθώς και θεατρική παράσταση με θέμα προσαρμοσμένο στην αποκριά.

Κανονικά η διανομή πετρελαίου στην Πελοπόννησο

Κανονικά πραγματοποιείται η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στην Πελοπόννησο, όμως έχει επιβληθεί “καπέλο” στις τιμές αφού μέσα σε 4 ημέρες είχαμε μια σοβαρή ανατίμηση.

Στην Αρκαδία, από 70 λεπτά το λίτρο έφτασε στα 75 ενώ στην ορεινή Αρκαδία το “καπέλο” είναι κατά δύο λεπτά μεγαλύτερο.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αρκαδίας κ. Τάσος Κακλαμάνος ανέφερε ότι οι βενζινοπώλες της Αρκαδίας αποφάσισαν να το δούν με κατανόηση για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αυτές τις ημέρες που έχει πολικό ψύχος. Γι’ αυτό σημείωσε “αναστείλαμε την κινητοποίηση που είχαμε προγραμματίσει και όσοι συνάδελφοι είχαν ετοιμαστεί για το μέτρο αυτό, κάνουν κανονικά διανομή πετρελαίου θέρμανσης”.

Ο κ. Κακλαμάνος επεσήμανε όμως ότι μέχρι τώρα δεν έχει επιστραφεί ο φόρος για την διανομή των πρώτων ημερών κι αν δεν επιστραφεί και αύριο τότε θα προχωρήσουν σε απεργία.

Τέλος ο κ. Κακλαμάνος επιβεβαίωσε ότι το κόστος εφαρμογής του νέου μέτρου μετακυλήθηκε στους καταναλωτές με την επιβολή “καπέλου” που φτάνει από πέντε ως επτά λεπτά ανά λίτρο.

Απεργία στους ΟΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενη, όπως αναφέρεται, για τα σχέδια της κυβέρνησης για ενοποίηση των δύο Ταμείων του κλάδου (Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.), στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι εργαζόμενοι οργανώνουν συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, της ίδιας μέρας, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της, η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ -ΟΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο θα προβλέπει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα:

24ωρη απεργία την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Αποχή από την εργασία Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 8, 9 και 10 Μαρτίου.

48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη 11 και 12 Μαρτίου.

Σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008 για την παραπέρα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν επίσης:

1. Την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων. Την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. 2. Την κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην φαρμακευτική περίθαλψη.

3. Την βελτίωση των παροχών των Ταμείων, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (Υγειονομικού και Διοικητικού) για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Ο οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις του 2008 – Όλες οι προθεσμίες

Οδηγό για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση και την υποβολή τους.

Εκτός Ολυμπιακών

Αγώνων 2008 η Ελλάδα στα 3μ. συγχρονισμένων ανδρών και στα 10μ.

γυναικών

Αρνητικό ήταν το ξεκίνημα των Ελλήνων αθλητών στο Παγκόσμιο Κύπελλο καταδύσεων, που άρχισε στο Πεκίνο, και αποτελεί ταυτόχρονα κριτήριο πρόκρισης αλλά και δοκιμαστική διοργάνωση (test event) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2008.

Οι Αλέξανδρος Μάνος και Θωμάς Μπίμης κατετάγησαν 14οι στον προκριματικό των συγχρονισμένων καταδύσεων από τραμπολίνο 3μ. και αποκλείστηκαν από τον τελικό, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας δεν θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς, στο αγώνισμα όπου πριν τέσσερα χρόνια οι Μπίμης-Συρανίδης κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.

Το ελληνικό δίδυμο συγκέντρωσε 369.45 βαθμούς, τη στιγμή που οι Αυστραλοί Νιούμπερι και Ρόμπερτσον, που πέρασαν ως 12οι στον τελικό, είχαν 382.44β.

Εξάλλου, απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της Έφης Πάππα στον προκριματικό των καταδύσεων από πλατφόρμα 10μ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν κατάφερε σε καμία από τις πέντε προσπάθειές της να βρει τον καλό της εαυτό και με 196.45 βαθμούς περιορίστηκε στην 43η θέση, μεταξύ 47 αθλητριών που συμμετείχαν.

Φυσικά έμεινε εκτός του αυριανού ημιτελικού και δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει θέση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.