Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4798

Τελεσίγραφο σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν

Στην αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων των 370 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο Γ. Σουφλιάς μετά τη συνάντησή του με την εκτελεστική επιτροπή του ΣΕΒ. Στόχος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είναι να ενσωματωθούν στους νέους όρους όλες οι κοινοτικές οδηγίες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο υπουργός εμφανίστηκε ακόμη αποφασισμένος να συνεχίσει την αυστηρή αντιμετώπιση των βιομηχανιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον εμφανίστηκε ο Γ. Σουφλιάς και ζήτησε χαρακτηριστικά «να είναι πιο προσεκτικοί».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε αρνητικά σε δύο προτάσεις του ΣΕΒ για τη μην δημοσιοποίηση του ύψους των προστίμων και των ονομάτων των εταιρειών που τιμωρούνται και για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο κ. Σουφλιάς, τόνισε, ότι θα συνεχίσει να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των παραβατών επαναλαμβάνοντας ότι όσες εταιρείες συλληφθούν να παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς νόμους για δεύτερη φορά τότε θα εισηγείται την αναστολή της άδειας λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά στη σύσταση νέου θεσμικού οργάνου απάντησε ότι τα υφιστάμενα αρκούν. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα κατατεθεί προς το τέλος του μήνα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε για τα πρόστιμα που έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ότι «άλλα είναι δίκαια και άλλα όχι». Πάντως, προέτρεψε τους βιομηχάνους να μην παραβαίνουν τους περιβαλλοντικούς νόμους, τονίζοντας ότι «το κόστος συμμόρφωσης είναι πιο μικρό από το κόστος της μη συμμόρφωσης».

Αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα ο Ιερώνυμος

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και εκπροσώπων των ορθόδοξων Εκκλησιών θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου θα γίνει από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, ενώ τον κ. Ιερώνυμο θα προσφωνήσουν ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πρωτοπρεσβύτερος Θ.Συνοδινός, ως εκπρόσωπος των κληρικών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπηθεί στην τελετή από τους μητροπολίτες Πριγκιποννήσων Ιάκωβο, Περγάμου Ιωάννη και Ρόδου Κύριλλο.

Μετά την τελετή ενθρόνισης, ο κ. Ιερώνυμος θα δεχθεί συγχαρητήρια στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο.

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί

24ωρη απεργία στις 21

Εικοσιτετράωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έρευνα, προτείνει στον κλάδο των πανεπιστημιακών η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ).

Σε έκτακτη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι συνδικαλιστές εισηγήθηκαν, εκτός από την 24ωρη απεργία, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Με βάση αυτόν τον προσανατολισμό, κάθε σύλλογος διδασκόντων έχει την ευχέρεια να προτείνει και άλλες κινητοποιήσεις, όπως συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας κ.τ.λ.

Χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΔΕΠ την Πέμπτη, επισημάνθηκε ότι, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, «προωθείται η υπαγωγή της έρευνας στις δυνάμεις της αγοράς, μια και για πρώτη φορά επισήμως θεσμοθετείται η συμμετοχή των εκπροσώπων των επιχειρηματιών στο σύνολο της δομής της διεξαγωγής της έρευνας,την ίδια στιγμή που δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή κανενός επιστημονικού ή συνδικαλιστικού φορέα των ερευνητών και των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ σε αντίστοιχα όργανα».

Πτώση δικομματισμού, άνοδος ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαία πτώση του δικομματισμού και διπλασιασμό των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δείχνει και νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΜRΒ για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha.

Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένει σημαντική και καταγράφεται στις 3,4 μονάδες, ωστόσο τα ποσοστά που συγκεντρώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αισθητά χαμηλά και κάτω από το 30%.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 12-13 Φεβρουαρίου -δηλαδή μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα- συγκεντρώνει το 10,8% διατηρώντας σταθερά πλέον το τελευταίο διάστημα την τρίτη θέση και αφήνοντας πίσω του το ΚΚΕ που διατηρεί τις δυνάμεις του στο 7,3%.

Στην έρευνα της ΜRΒ το 62,4% των ερωτωμένων ψηφοφόρων ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της πολιτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και μόνο το 35,7% επιλέγουν την πολιτική αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο χώρους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της Κουμουνδούρου.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τα σκήπτρα συγκεντρώνοντας 50,6% και ακολουθούν οι Κώστας Καραμανλής με 45,1%, Γιώργος Παπανδρέου με 32,9% και Αλέκα Παπαρήγα με 23,1%.

Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζει η ΟΤΟΕ

Σε απεργία διαρκείας μετατράπηκαν οι κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά τις επιβεβαιώσεις της πολιτικής της στις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.

Η σύγκρουση με την κυβέρνηση δρομολογήθηκε μετά την εμμονή του υπουργείου Οικονομίας να καταθέσει, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, το νομοσχέδιο ανατροπής των επικουρικών ταμείων, ακόμη και όσων εξ αυτών έχουν συγκροτηθεί με Συλλογική Σύμβαση.

Οι τράπεζες να μείνουν κλειστές ή να υπολειτουργούν και μετά του Αγίου Πνεύματος (20 Ιουνίου).

Ημέρα κοινής δράσης ορίστηκε η 16η Ιουνίου.

Την 24ωρη απεργία μόνο για την προσεχή Πέμπτη 16 Ιουνίου εισηγήθηκε η ΔΑΚΕ, ενώ η ΑΣΕ (Γκιάτης) ζήτησε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Ιουνίου. Ωστόσο, η πρόταση της ΠΑΣΚΕ «πέρασε» με τη στήριξη του Αυτόνομου Δικτύου (ΣΥΝ και Ανεξάρτητοι).

Να σημειωθεί ότι με την κρατική-νομοθετική παρέμβαση στα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων αφ’ ενός ανατρέπονται τα αποτελέσματα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή καταπατούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις οποίες έχουν συγκροτηθεί ορισμένα ταμεία τραπεζοϋπαλλήλων (Εμπορική, Alpha, Γενική κ.λπ.) και αφ’ ετέρου, χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (φορολογούμενοι) οι τράπεζες παρά τα υπερκέρδη.

Ετσι, εκτός από τις κινητοποιήσεις και τα συνδικαλιστικά μέσα η ΟΤΟΕ θα αμφισβητήσει τη νομοθετική-κρατική παρέμβαση και δικαστικά.

Χιονοπτώσεις και παγετός το Σαββατοκύριακο

Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει σε όλη τη χώρα η θερμοκρασία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Η Γενική Γραμματεια Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή και εφιστά την προσοχή των πολιτών. Μάλιστα, την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, ενώ στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός. Παράλληλα, η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι στον Θερμαϊκό κόλπο θα πνέουν άνεμοι εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, ενώ καλεί τους κυβερνήτες μικρών σκαφών να κατευθυνθούν σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις:

•Το Σάββατο χιονοπτώσεις μέτριας εντάσεως θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, το Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας και την Εύβοια.

•Την Κυριακή χιονοπτώσεις, πιθανώς τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

•Στην Αττική, χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν την Κυριακή.

Οι άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα θα ενισχυθούν σταδιακά στα 7 με 8 μποφόρ και την Κυριακή στο Αιγαίο στα 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και αργότερα θα σταματήσουν και εκεί.

Άδειασε Μαξίμου ο Τατούλης

Πολιτικό σεισμό με επίκεντρο την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό προκαλούν οι αποκαλύψεις του Π. Τατούλη. Με την κατάθεσή του στη Βουλή επιβεβαίωσε πως η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι κατεξοχήν «γαλάζια» και όχι «ροζ», όπως προσπαθούσε να την εμφανίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που φέρει τη «σφραγίδα» κορυφαίων υπουργών της ΝΔ, οι οποίοι είχαν δώσει στον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ υπερεξουσίες αναπληρωτή υπουργού το 2004, που αναβαθμίστηκε τελικά το 2006.

Υπό τη μορφή «πολιτικού ντοκουμέντου» -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάθεσή του στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων- ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε πως «τίποτα απ ό,τι συμβαίνει δεν μπορεί να είναι ροζ, μπλε, πράσινο, κόκκινο ή μαύρο» και ότι «όλα όσα συμβαίνουν μπροστά μας είναι βαθύτατα πολιτικά».

Αν και προσπάθησε να απεμπλέξει τον Κ. Καραμανλή -την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού- από την ευθύνη για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ, την οποία «χρέωσε» σε συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης, ο Π. Τατούλης είπε για τον πρωθυπουργό ότι «σε όλες τις σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις για τον χώρο του πολιτισμού ήταν και ο ίδιος ενήμερος».

Επιπλέον, σε επιστολή του προς τον Χρ. Ζαχόπουλο στις 7/1/2005 επιβεβαιώνει τον πολιτικό και όχι συμβολικό ρόλο του πρωθυπουργού, ως υπουργού Πολιτισμού, καθώς συστήνει στον πρώην γ.γ. να είναι προσεκτικός στη «νομιμότητα» των πράξεών του, λέγοντας πως «είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία ενός υπουργείου, του οποίου προϊσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ειδικότερα, ο Π. Τατούλης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μεταβίβασε απολύτως καμία αρμοδιότητα στον γενικό γραμματέα», οι οποίες δόθηκαν από τη Φ. Πάλλη – Πετραλιά ως αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, και από τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και διευρύνθηκαν το 2006.

Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε τον Χρ. Ζαχόπουλο ότι «λειτουργούσε με έναν άκρως συγκεντρωτικό, μυστικοπαθή και επεκτατικό τρόπο» και ότι «η διοίκηση του πολιτιστικού τομέα έγινε εξόχως δυσχερής».

Οπως εξήγησε, για να υποβληθεί μία αίτηση για χρηματοδότηση από το Γ ΚΠΣ έπρεπε να έχει την υπογραφή του πρώην γ.γ., κάτι που «ο κ. Ζαχόπουλος -όπως είπε- αντιλαμβανόταν την τυπική αυτή υποχρέωση ως άσκηση εξουσίας», ενώ είχε και την «ανοχή» των υπουργών. Μίλησε για ευθύνες της Φ. Πάλλη – Πετραλιά επειδή δεν προχώρησε η αναδιοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αφού καθυστέρησε να υπογράψει το νομοσχέδιο που έφερε την έγκριση του πρωθυπουργού.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.