Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4787

Καρφιά κατά Αλογοσκούφη για ΕΛΒΟ

•Πρόβλημα επιβίωσης λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας

«Εμφύλιος» Μεϊμαράκη – Αλογοσκούφη και στο πεδίο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ΑΕ, που διανύει την κρισιμότερη φάση της ιστορίας της και κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας.

«Αν ήμουν εγώ ο εποπτεύων υπουργός, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα», φέρεται να είπε με νόημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε πρόσφατη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των 700 εργαζομένων, «καρφώνοντας» τον υπουργό Οικονομίας που αποτελεί τον μέτοχο πλειοψηφίας της αμυντικής αυτής βιομηχανίας.

«Εγώ είμαι απλά πελάτης», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας στο αγωνιώδες αίτημα των εργαζομένων για νέες παραγγελίες για τον Ελληνικό Στρατό, καθώς οι «στρόφιγγες» του υπουργείου Οικονομίας έχουν κλείσει και τα προγράμματα που έχουν απομείνει προς υλοποίηση δίνουν απασχολησιμότητα μόλις στο 1/10 του προσωπικού.

«Εμείς οι εργαζόμενοι δεν κατανοούμε και δεν μας αφορούν τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, αλλά θεωρούμε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται εκφράζουν ενιαία την κυβέρνηση», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, που κάνει λόγο για ερμαφρόδιτη κατάσταση που πρέπει να πάρει τέλος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας να υπαχθούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όλες οι αμυντικές βιομηχανίες, των οποίων η πλειονότητα των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο, μεταξύ αυτών και η ΕΛΒΟ.

Κινητοποιήσεις για επίδομα Η/Υ

•Στάση εργασίας από τους εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στις 7 Φλεβάρη

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι διεκδικούν το επίδομα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ζητούν και χρήματα για την πληρωμή των σχολικών φυλάκων.

Ειδικότερα στις 7 του μήνα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, εάν ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δεν λάβει μέτρα για να λύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ατόπημα από τον μητροπολίτη Άνθιμο

•Προσφώνησε τον τέως!

Σε βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και ασέβεια στο δημοκρατικό πολίτευμα, έπεσε χθες ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κατά την προσφώνηση των επίσημων προσκεκλημένων. Στον επικήδειο λόγο του παρουσία σύσσωμης της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας προσφώνησε και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Μάλιστα το όνομα του κ. Γλίξμπουργκ έγινε αμέσως μετά την προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια «θυμήθηκε» τους τέως Προέδρους της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους επικεφαλής των κομμάτων και τους εκπροσώπους των Εκκλησιών.

Εκκλησιαστικές πηγές τόνιζαν στην «Η», ότι «δεν υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο και ότι επρόκειτο για υπερβολή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος μετά την ταφή του μακαριστού αρχιεπισκόπου απαντώντας σε ερώτηση γιατί προσφώνησε τον τέως πριν από τους αρχηγούς των κομμάτων, είπε: «Η Ελλάδα, δεν φοβάται τους τέως».

Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι προκλήσεις του μητροπολίτη Ανθιμου πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους, θρησκευόμενους και μη, ως άκρως επικίνδυνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της ημέρας και το αίσθημα των πιστών, ο κ. Ανθιμος επέλεξε να προκαλέσει τόσο με την προνομιακή αναφορά στον κ. Γλύξμπουργκ όσο και με μια σειρά διχαστικών σχολίων».

Στη γωνία ξανά από ΕΕ

•Καταδίκη στο Ευρωδικαστήριο για τη διαχείριση των υδάτων

Καταδικάστηκε από τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η χώρα μας, καθώς δεν εφαρμόζει -ως όφειλε- την κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οδηγία 2000/60/ΕΚ προβλέπει ότι κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να εξασφαλίζει ότι, για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού ή για κάθε τμήμα διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού το οποίο βρίσκεται στο έδαφός του, αναλαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές:

– η ανάλυση των χαρακτηριστικών της

– η επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων

– η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος και ότι θα έχει περατωθεί το αργότερο τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της παρούσας οδηγίας.


Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να υποβάλλουν συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με τις αναλύσεις και τα προγράμματα παρακολούθησης που αναλαμβάνονται εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωσή τους.

Η οδηγία άρχισε να ισχύει στις 22 Δεκεμβρίου 2000. Ως εκ τούτου, τα κράτη-μέλη υποχρεούνταν να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αναλύσεις και μελέτες το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου 2004 και να έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνοπτικές εκθέσεις επί των αναλύσεων αυτών το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου 2005.

Επειδή, ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν διαβίβασαν εμπροθέσμως τις συνοπτικές εκθέσεις, η Κομισιόν κίνησε τη διαδικασία προσφυγής κατά της Ελλάδας λόγω παραβάσεως του Κοινοτικού Δικαίου.

Πρόσω ολοταχώς για τη διαδοχή

•Στις 7 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

Στις διεργασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του Μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, στρέφεται το ενδιαφέρον. Τα ονόματα των διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου παρουσιάζονται πλέον ανοιχτά, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους φερόμενους ως υποψήφιοι, οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Σύρου προβληματίζονται έντονα για την τελική τους απόφαση. Την υποψηφιότητά του, ανακοίνωσε χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και από τους μητροπολίτες Σπάρτης και Θηβών. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ιγνάτιος θέτει δέκα προτάσεις για ζητήματα που αφορούν άμεσα την Εκκλησία όπως τη Συνοδικότητα, την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και Δικαιοσύνη, τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, το διάλογο με τη νεολαία.

Στις 7 Φεβρουαρίου οι Ιεράρχες θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών και θα διαβουλευτούν κεκλισμένων των θυρών όσες ώρες χρειαστεί για να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος.

Οι 77 πλέον μητροπολίτες είναι δυνητικά όλοι υποψήφιοι. Η ψήφος τους είναι ιδιόχειρη και αναγράφει μόνο την προτίμησή τους. Για την εκλογή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 50+1. Εάν δεν υπάρχει γίνεται δεύτερη και Αρχιεπίσκοπος ανακηρύσσεται όποιος έχει τη σχετική πλειοψηφία, έστω και με μία ψήφο διαφορά. Στην περίπτωση που δύο μητροπολίτες ισοψηφήσουν γίνεται κλήρωση.

Οι εκλέκτορες μητροπολίτες θα ψηφίσουν με βάση τις προσωπικές σχέσεις που διατηρούν, αλλά και την σύμπτωση απόψεων που διαπιστώνουν στα όσα πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος αφού το αξίωμα είναι ισόβιο και στο πρόσωπό του αποφασίζουν επί της ουσίας την στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία τα επόμενα χρόνια.

Χάσμα μεταξύ ΓΣΕΕ-εργοδοτών

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν ΓΣΕΕ-εργοδότες με αφορμή την πρώτη διερευνητική συνάντηση για τις αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε αυξήσεις περίπου 10,5% στους βασικούς μισθούς και ρήτρα αναπλήρωσης σε περίπτωση πληθωριστικών εκρήξεων, ενώ άφησε ανοιχτή τη διάρκεια ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε για πρόβλημα ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις και επικαλέστηκε τις διεθνείς εξελίξεις. Οι εργοδότες ζητούν τουλάχιστον διετή διάρκεια και αυξήσεις κοντά στον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για τις δυσκολότερες διαπραγματεύσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Η νέα συνάντηση προσδιορίστηκε για την επόμενη Τετάρτη στις 2 μεσημέρι στα γραφεία της ΓΕΣΕΒΕ.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.