Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,26/7/08

Στις 3 Σεπτεμβρίου οι απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ

Στις 3 Σεπτεμβρίου και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2004, στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με 76% το σχέδιο Ανάν, ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ταλάτ συμφώνησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής, συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Τη συμφωνία για την ημερομηνία ανακοίνωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την Παρασκευή.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να λειτουργήσει σύντομα απευθείας τηλεφωνική γραμμή στα γραφεία των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας προέβη σε δηλώσεις λέγοντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη και έγινε ένα βήμα μπροστά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί κατά πόσο θα συνεχίσουν το έργο τους οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη αύξηση -κατά 80%- των βασικών αποδοχών των δικαστικών εκφράζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ζητήσουν ανάλογη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης.

«Σε εποχές που οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας, με την ακρίβεια να ροκανίζει τα εισοδήματά τους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη και δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε άμεση, είτε έμμεση αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης. Η θέση μας είναι σαφής και καθαρή και την κάνουμε γνωστή προς όλους» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επισημαίνει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του για την απόφαση του ‘μισθοδικείου’ για την αύξηση των βασικών αποδοχών των δικαστών, αντίθεση που και σήμερα διατηρεί, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν, την εισοδηματική πολιτική να είναι καθηλωμένη και τα εργασιακά δικαιώματα να προσβάλλονται».

Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει κάθε ενδεχόμενο αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης και θα αρνηθεί και δεν θα εισπράξουν οι βουλευτές του την τυχόν αύξηση».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει της οποίας οι αποδοχές των δικαστικών αυξάνονται σχεδόν στο διπλάσιο.

Παρόλο που το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η αύξηση αφορά μόνο τους δικαστικούς και όχι τους βουλευτές, εντούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μόλις η τροπολογία γίνει νόμος τα μέλη του Κοινοβουλίου θα ζητήσουν την εξομοίωση των αποδοχών τους με των δικαστικών, κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Αυξάνονται οι μισθοί των δικαστικών, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε

στη Βουλή

Την αλλαγή των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών, προτείνει τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Η τροπολογία μεταξύ άλλων αυξάνει:

•Το βασικό μισθό του πρωτοδίκη, από 1155 ευρώ σε 2067 ευρώ.

•Το μισθό του Δικαστικού Αντιπροσώπου που αποτελεί και τη βάση για τη διαμόρφωση των μισθών του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

•Το επίδομα για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποστηριζόμενων ενώπιον των δικαστηρίων, υποθέσεων του Δημοσίου.

•Την αποζημίωση εξόδων παράστασης των συμβούλων Επικρατείας.

•Τις αποδοχές των πρωτοδικών, εφετών, εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συμβούλων Επικρατείας, που δεν προάχθηκαν στον επόμενο βαθμό του οικείου κλάδου, ελλείψει κενών θέσεων.

•Τις αποδοχές των ειρηνοδικών α’ τάξης που συμπληρώνουν δικαστική υπηρεσία 24 ετών.


Τις αποδοχές των Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Επίσης, με την τροπολογία προτείνεται η κατάργηση κάθε διάταξης που καθορίζει αποδοχές και αποζημιώσεις υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ, καθώς και των προέδρων και των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών ή Επιτροπών, σε ύψος ανώτερο απ’ αυτές των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Το ύψος της ετήσιας δαπάνης από την εφαρμογή της προτεινόμενης τροπολογίας, υπολογίζεται σε 195 εκατ. ευρώ.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις στους δικαστικούς δεν συμπαρασύρουν και τους μισθούς των βουλευτών.

70 υπογραφές υπέρ νέων πολιτικών σχηματισμών

Πρόσκληση για «την άμεση δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών» απηύθυνε μια Ομάδα Πρωτοβουλίας, η οποία παρουσίασε χθες τη «Διακήρυξη της 24ης Ιουλίου 2008», την οποία συνυπογράφουν 70 γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής.

Παρουσιάζοντας τη Διακήρυξη οι Μελέτης Μελτόπουλος, Νίκος Ράπτης και Γιάννης Σακιώτης υποστήριξαν ότι «οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις χαρακτηρίζονται από ηθική έκπτωση και πολιτική χρεοκοπία και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Την «Πρωτοβουλία» αυτή υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι Κ. Βεργόπουλος, Ν. Δήμου, Ολγα Θεμελή, Αλ. Καριώτογλου, Κ. Κόλμερ, Θ. Λαζαρίδης, Γ. Λεωτσάκος, Χρ. Λυντέρης, Κ. Μπίθας, Μ. Νικολινάκος, Λουκία Ρικάκη, Δ. Σκάλκος, Ι. Τσέγγος, Χ. Τσούκας, Π. Χριστόπουλος κ.ά.

«Συνταγή» ΟΑ στον ΟΣΕ

Σε σαρωτικές αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται η δραστική περικοπή δρομολογίων και προσωπικού κατά περίπου 3.000 άτομα μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αλλά και η είσοδος ιδιωτών στον σιδηρόδρομο, θα προχωρήσει η κυβέρνηση εν μέσω θέρους.

Το πράσινο φως για τις αλλαγές πήρε χθες από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας παράλληλα δεύτερο μεγάλο μέτωπο με τους εργαζομένους του ΟΣΕ ύστερα απ αυτό της Ολυμπιακής.


Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η περικοπή προσωπικού και δρομολογίων, για τα οποία ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου επέλεξε τις ανακοινώσεις, χωρίς να προηγηθεί καμία διαπραγμάτευση με τους σιδηροδρομικούς. Για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, είναι να προχωρήσει ταχύτατα την υπόθεση του ΟΣΕ ακολουθώντας τη συνταγή της Ολυμπιακής και επιχειρώντας μεταστροφή της κοινής γνώμης εναντίον των εργαζομένων.

Αυτό θα προσπαθήσει να καταφέρει αφενός εκμεταλλευόμενη τα… μπάνια του λαού και το γεγονός ότι την περίοδο των ανακοινώσεων η χώρα συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστών θα βρίσκεται σε… διακοπές και αφετέρου τα σκάνδαλα στον Οργανισμό, στα οποία είναι μπλεγμένοι και εργαζόμενοι.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών φέρεται αποφασισμένη να ανακοινώσει και άλλα στοιχεία για τις απάτες στον ΟΣΕ, ακόμα και να… θυσιάσει ορισμένα «γαλάζια στελέχη», τα οποία ενδεχομένως θα υποδειχθούν και από το πόρισμα για το σιδηροδρομικό ατύχημα του Μπράλου, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στηρίζεται στο συσσωρευμένο χρέος του ΟΣΕ και πόσο αυτό στοιχίζει στον Ελληνα φορολογούμενο (όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση της Ολυμπιακής), γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ότι ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει τουλάχιστον δισ. ημερησίως ότι ο Οργανισμός γεννά καθημερινά 2 εκατ. ευρώ έλλειμμα και ότι η μισθοδοσία του προσωπικού είναι τετραπλάσια από τα έσοδά του, αφού τα συγκεκριμένα ποσά είναι 400 και 100 εκατ. ευρώ ετησίως αντίστοιχα.

Βάσει των στοιχείων όμως, η συσσωρευμένη ζημιά του Οργανισμού έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα το έλλειμμα από τα 3,5 δισ. ευρώ το 2003 να έχε εκτοξευτεί σε περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2004 το ετήσιο έλλειμμα ήταν 370 εκατ. στα τέλη του 2007 είχε φτάσει τα 950 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο, το οποίο έως τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θα γίνεται εκτενής αναφορά και στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου που θα κοπούν ως ζημιογόνα, κίνηση με την οποία διαφωνούν ήδη ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή σφοδρή αναμένεται και η αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι από το 2005 και μετά ο ΟΣΕ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός κυριολεκτικά να «σπρώχνεται» σε ολοένα και μεγαλύτερο δανεισμό, ο οποίος ξεπερνά τα 2,5 δισ. τα τελευταία δύο χρόνια.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.