Στην Ελλαδα σημερα…4802

Κακούργημα η παράνομη βιντεοσκόπηση

Στη σκιά της «υπόθεσης Κουκοδήμου» και της αθέμιτης μαγνητοφώνησης τηλεφωνικής του συνομιλίας, που δημοσιοποιήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί αυστηρή νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να τιμωρούνται στο εξής ως κακουργήματα οι σχετικές παραβάσεις. Η χρήση του παράνομα αποκτηθέντος υλικού δεν θα είναι επιτρεπτή ακόμη και στα δικαστήρια, ενώ η ποινή που θα επισύρει η παράβαση θα είναι κάθειρξη έως 10 χρόνια. Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, ο υπουργός κ. Σωτ. Χατζηγάκης διατυπώνει την παράκληση «να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό της ανομίας με την αυστηρή τήρηση των διατάξεων, οι οποίες αναφέρονται στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου, που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του».

Aφορμή για την πρωτοβουλία αποτέλεσαν, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «δημοσιεύματα, άρθρα και σχόλια μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ορισμένες πρακτικές αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων έλαβαν έντονο χαρακτήρα, δεν συνδέονται αποκλειστικά με δικαστικούς σκοπούς και αποτελούν ως φαινόμενο πλέον, βάρβαρη παραβίαση του ιδιωτικού βίου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών».

Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο υπουργός, όπως δήλωσε μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, θα προχωρήσει σε ειδική τροπολογία που αλλάζει τον χαρακτήρα του αδικήματος και αυστηροποιεί την ποινή που συνεπάγεται η τέλεσή του. Οι παραβάσεις αυτές, ειδικότερα, θα τιμωρούνται ως κακουργήματα, ώστε «να περιοριστεί η χρήση παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων από αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις, ακόμη και από τα δικαστήρια».

Τρεις συστάσεις από Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας επιδιώκεται επιτάχυνση της μείωσης του υψηλού ακόμα δημοσιονομικού ελλείμματος, σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Το κείμενο της έκθεσης δόθηκε την Τρίτη επισήμως στη δημοσιότητα και σε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει προς την Αθήνα τρείς βασικές συστάσεις: Την συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, την πιστή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της υιοθέτησης – εν ανάγκη – πρόσθετων μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Με βάση την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συνέλθει στις 4 Μαρτίου, την πρότασή της ως προς την Γνώμη, την οποία θα πρέπει να εκδώσει το Συμβούλιο για το νέο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2007-2010.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στη σημερινή έκθεσή της για την ελληνική οικονομία τα εξής:

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, που στηρίζεται σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, «υπόκειται σε κινδύνους», καθώς «βασίζεται σε ένα σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό σενάριο, τα δε μέτρα για τη στήριξη των εσόδων δεν είναι ιδιαίτερα σαφή μετά το 2008». Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη πως «η εξάρτηση από τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι σημαντική και υποστηρίζεται εν μέρει μόνο από μεταρρυθμίσεις στους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε ορισμένα στοιχεία των δαπανών (ως ποσοστού του ΑΕΠ) δεν τεκμηριώνονται με ειδικά μέτρα και αναιρούνται εν μέρει από προγράμματα αύξησης των κοινωνικών παροχών».

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή αναφέρει ότι «η διασφάλιση μιας ισχυρής πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του επίμονου πληθωρισμού, της απώλειας ανταγωνιστικότητας και του μεγάλου εξωτερικού χρέους». Παράλληλα, τονίζει ότι «το επίπεδο του χρέους, το οποίο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, θα επηρεάσει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η οποία συνεχίζει να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο».

Καταλήγοντας – και με βάση την ανωτέρω ανάλυσή της – η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να ζητήσει στις 4 Μαρτίου από την Ελλάδα τα εξής:

•Πρώτον, να εκτελέσει προσεκτικά τον προϋπολογισμό του 2008, να επιφέρει τις σχεδιαζόμενες προσαρμογές προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου ΜΠΣ (δηλαδή για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010), λαμβάνοντας εν ανάγκη πρόσθετα μέτρα. Να κληθεί επίσης η Ελλάδα να μειώσει αναλόγως το δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ και να χρησιμοποιήσει τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα για να επιταχύνει τη διαδικασία εξυγίανσης προκειμένου να επιτύχει τον ΜΠΣ εντός της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή ως το 2010.

•Δεύτερον, να συνεχίσει τις τρέχουσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και να επιμείνει στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαδικασίας με αύξηση της διαφάνειάς της, με τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και με την αποτελεσματική εφαρμογή μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πρωτογενών δαπανών.

•Τρίτον, να βελτιώσει, δεδομένου του επιπέδου του χρέους και της προβλεπόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την επίτευξη του ΜΠΣ και τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης• πρέπει ακόμη να εκπονηθούν το συντομότερο δυνατό επικαιροποιημένες προβλέψεις για τις σχετικές με τη γήρανση του πληθυσμού δαπάνες.

Νέα υπόθεση κατάχρησης χρημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Νέο σκάνδαλο κατάχρησης χρημάτων ξέσπασε στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Δημοτικός υπάλληλος φέρεται να υπεξαίρεσε μεγάλα ποσά από την ταμειακή υπηρεσία, παρακρατώντας τις εργοδοτικές εισφορές του δήμου και πλαστογραφώντας τις εξοφλητικές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή για κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ώστε να διερευνηθεί το ακριβές ποσό που καταχράστηκε ο υπάλληλος. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Παπαγεωργόπουλο για το δεύτερο οικονομικό σκάνδαλο επί θητείας του, μετά την υπεξαίρεση ποσού περίπου 300.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου, το οποίο βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.

Οι πρώτες ενδείξεις για οικονομικές ατασθαλίες έφτασαν στον δήμο την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) έστειλε έγγραφο, με το οποίο ενημέρωνε την οικονομική υπηρεσία για οφειλές. Ακολούθησε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι τα παραστατικά των πληρωμών που είχε ο δήμος ήταν πλαστά.

Αμέσως οι υποψίες έπεσαν στον υπάλληλο που έχει στην αρμοδιότητά του την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΥΔΚΥ και το ΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι υπεξαιρέθηκαν περίπου 200.000 ευρώ για το 2007. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι το ποσό ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα ενδεχόμενες οφειλές στο ΙΚΑ ούτε και πιθανή υπεξαίρεση για τα χρόνια πριν από το 2007.

Ποινικές διώξεις εις βάρος 14 ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου

Διώξεις εις βάρος 14 μοναχών της παλιάς Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους για κατάληψη δημόσιας περιουσίας άσκησε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας. Οι διώξεις αφορούν τη συνεχιζόμενη παραμονή των ζηλωτών μοναχών στο μοναστήρι.

Τα μέλη της νέας Αδελφότητας κατέθεσαν μήνυση κατά των ζηλωτών μοναχών της παλιάς Αδελφότητας, οι οποίοι διατηρούν τον έλεγχο του μοναστηριού και του αντιπροσωπείου της μονής (κονάκι) στις Καρυές, παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, ο οποίος ζήτησε να προσδιοριστεί δικάσιμος τον προσεχή Οκτώβρη. Οι διωκόμενοι μοναχοί θα παραπεμφθούν να δικαστούν δι’ απευθείας κλήσεως στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Επίσης ο κ. Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος δύο αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επέτρεψαν την είσοδο Ι.Χ. αυτοκινήτου στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, που μετέφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους ζηλωτές μοναχούς.

Βαρέα-ανθυγιεινά σχέδια για γυναίκες

Στον «αέρα» είναι το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών, με αποτέλεσμα πάνω από 500.000 ασφαλισμένες να απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 10 χρόνια. Μετά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, νέα δεδομένα δημιουργεί η γνωμοδότηση του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας (από το ελεγκτικό συνέδριο).

Η γνωμοδότηση αφορά στο νομοσχέδιο που θα «εισάγει» τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με βάση την κυβερνητική πρόταση, τα όρια ηλικίας για το μόνιμο προσωπικό των δήμων που ασχολείται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα διαμορφώνονται στα 58 για τους άντρες και στα 53 για τις γυναίκες.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «οποιαδήποτε διαφοροποίηση λόγω φύλου σχετικά με τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και ειδικότερα κάθε ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων έναντι των αντρών που εισάγεται χωρίς να γίνεται επίκληση από την οικεία νομοθετική διάταξη ή τη σχετική εισηγητική έκθεση αποχρώντων λόγων ή λόγων γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι να δικαιολογούν τη θέσπιση των ευμενέστερων διατάξεων για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, είναι ανεπίτρεπτη, γιατί αντίκειται στην αρχή της ισότητας των δύο φύλων».

Πάντως, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας αναφέρει πως «ευμενείς ή δυσμενείς ρυθμίσεις αναλόγως του φύλου είναι θεμιτές μόνον εφόσον προβλέπονται συγκεκριμένα από ειδική διάταξη τυπικού νόμου και δικαιολογούνται από σοβαρούς (αποχρώντες) λόγους που αναφέρονται σε δικαιώματα, παροχές κ.λπ. στις Ελληνίδες κατ εφαρμογή άλλης ειδικής συνταγματικής διάταξης (π.χ. άρθρο 21, παρ. 1 Συντ. για την προστασία της μητρότητας) σε καθαρώς βιολογικές διαφορές που επιβάλλουν τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων».

Σημειώνεται πως για το θέμα των ορίων ηλικίας των γυναικών στον δημόσιο τομέα έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι συνδικαλιστές φοβούνται πως ανάλογες εξελίξεις θα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως «δούρειο ίππο» για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των δύο φύλων. Μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση και προτείνουν αντί να αυξηθούν τα όρια των γυναικών, να υπάρξει μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των αντρών.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.