Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα 13/05/08

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι πανεπιστημιακοί στις δηλώσεις Στυλιανίδη

Με πενθήμερη απεργία στα τέλη Μαΐου και προειδοποίηση για κινητοποιήσεις διαρκείας μέσα στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, απαντούν οι πανεπιστημιακοί στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, ώστε να αναβαθμιστούν και τα δημόσια.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών αιτημάτων των πανεπιστημιακών (ενσωμάτωση επιδομάτων και αυξήσεις μισθών), αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.


Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών προτείνει στους συλλόγους τού κάθε πανεπιστημίου να εγκρίνουν δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη Μαΐου, μια 48ωρη στις 20 και 21 Μαΐου, και μια τριήμερη απεργία στις 28-30 Μαΐου, ενώ στις 31 Μαΐου η διοικούσα επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει ξανά.

Εάν ώς τότε δεν επιλυθούν τα αιτήματά τους, οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για απεργία διαρκείας τον Ιούνιο, κάτι που θα επηρεάσει την εξεταστική περίοδο των φοιτητών τους.

Κλήση για κατάθεση σε στέλεχος Οργανισμού για την υπόθεση Siemens

Στέλεχος Οργανισμού που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, καλείται ως ύποπτος για την υπόθεση της Siemens.

O εισαγγελέας Πρωτοδικών Π.Αθανασίου έχει στα χέρια του στοιχεία που δείχνουν ότι τόσο το συγκεκριμένο στέλεχος όσο και η σύζυγός του διατηρούσαν λογαριασμούς στην Ελβετία, μέσω των οποίων φέρονται να έχουν γίνει συναλλαγές που ελέγχονται στο πλαίσιο της έρευνας στην υπόθεση της Siemens.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, υστερα από τη σχετική κλήση του εισαγγελέα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι είναι θέμα ημερών η παραίτησή του από το ΔΣ του Οργανισμού.

Απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ την Πέμπτη

Σε ευρεία σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και των Δημοσίων Επιχειρήσεων την Παρασκευή σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 15 Μαΐου, ως εξής:

•24ωρη γενική απεργία για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τα ΛΙΜΑΝΙΑ (ΟΛΠ -ΟΛΘ)

•3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας από 12:00 έως 15:00 η ώρα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην Ο. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, στην ΕΥΔΑΠ.


Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12:30 η ώρα στην πλατεία Κάνιγγος για την Αθήνα.

Ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Ακαμπτες θέσεις για Αιγαίο και Θράκη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το casus belli, οι «γκρίζες ζώνες» και άλλες διεκδικήσεις της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας παρουσιάζονται ανανεωμένες στην καινούρια ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η μειονότητα στη Θράκη ζει σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, η νέα ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών βγήκε στον «αέρα» προ λίγων ημερών και σε αυτήν εμφανίζονται αναβαθμισμένες και επικαιροποιημένες διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας σε Αιγαίο και Θράκη.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια Ελλάδα που «διψάει για εδαφική επέκταση», που έχει αποκλειστικό στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας και φθάνει στο σημείο να εμφανίζει τη Θράκη ως σύγχρονο «απαρτχάιντ».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ όχι μόνο επαναλαμβάνει τα περί casus belli, αλλά πλέον η Αγκυρα επιδιώκει να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για «τον καθορισμό της κυριότητας μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».

•Δήλωση υπουργείου Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΝΕΤ, δήλωσε: «Η εξελισσόμενη το τελευταίο διάστημα αναθεώρηση της ιστοσελίδας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αξιολογείται σε κάθε της παράμετρο και λεπτομέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ήδη και θα συνεχίσουν να γίνονται όλες οι ενδεικνυόμενες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά στη βάση των γνωστών ελληνικών θέσεων. Θέσεων στέρεα θεμελιωμένων στο διεθνές δίκαιο, καθώς και στους κανόνες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία τηρούμε συνεχώς ενήμερη».

•Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Eξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «προβοκατόρικη, προκλητική και απολύτως ψευδής» και σημείωσε ότι η Τουρκία «τον τελευταίο καιρό απομακρύνεται από τη δημοκρατία».

«Όλα αυτά επιβάλουν στην κυβέρνηση να είναι στις επάλξεις, την κυρία υπουργό των εξωτερικών να μην καταναλώνει κλισέ λέγοντας προχθές στην συνάντηση της με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν καλώς (η υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση: ‘Νομίζω ότι ήταν μία χρήσιμη συζήτηση ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες επιθυμούν να μειώσουν τα προβλήματα και να αυξήσουν την συνεργασία’).

»Πώς βαίνουν καλώς, όταν συμβαίνουν όλα αυτά; Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο κατανάλωσης κλισέ, είναι ζωντανό πεδίο πολιτικής δράσης. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς τα χειρίζεται τα πράγματα με τον χειρότερο τρόπο» τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

N.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.