Στην δεσμευση Τσιπρα εναποθετει τις ελπιδες η Περιφερεια

Για να απορροφηθούν και οι 270 επιλαχόντες του προγράμματος Νέων Αγροτών στην ΑΜΘ

Τη βεβαιότητα ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για την ένταξη των επιλαχόντων νέων αγροτών στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020» θα καλύψει και τους 270 επιλαχόντες νέους αγρότες στην Περιφέρεια ΑΜΘ εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Χρήστου Τρέλλη την Τρίτη 1 Αυγούστου.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Τρέλλης, με βάση την αξιολόγηση αιτήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ εντάχθηκαν 1035 εν δυνάμει δικαιούχοι, 270 επιλαχόντες και 65 απορριπτόμενοι.
 
Όμως με δεδομένο ότι σε πολλές περιφέρειες της χώρας υπήρξε ενδιαφέρον για την ένταξη στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι που καλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης να μην εντάσσονται λόγω έλλειψης των αντίστοιχων κονδυλίων, επισήμανε πως «από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων περιφέρειες άρχισαν να διεκδικούν περισσότερα κονδύλια για να εντάξουν  τους επιλαχόντες τους, τακτική που φαίνεται έχει αποδώσει για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας  και Δυτικής Ελλάδας».
 
Για αυτό και ζήτησε να μάθει σε ποιες ενέργειες θα  προβεί η Περιφέρεια, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να ενταχτούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της ΑΜΘ.
 
Απαντώντας ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η Περιφέρεια από τον Φεβρουάριο, όταν και εντόπισαν το πρόβλημα, έχουν ζητήσει την αύξηση της χρηματοδότησης, γιατί το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την Περιφέρεια δεν έφτανε.
 
Το θέμα συζητήθηκε και σε συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, όπου τονίστηκε πως υπάρχουν περιφέρειες που δεν έχουν απορροφήσει όλο το ποσό, και οι περιφέρειες που έχουν επιλαχόντες ήλπιζαν πως θα μπορέσουν με αυτούς τους πόρους να τους καλύψουν. Για αυτό και έγινε κρούση στην κυβέρνηση, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προ μερικών ημερών στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ανακοίνωσε την ένταξη και των επιλαχόντων, δήλωση που ακολουθήθηκε με ανάλογη τοποθέτηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και περιμένουν από την κυβέρνηση να βρει μια λύση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.