Στην Αθηνα για το Αλαν Κογιου ο Δημαρχος Κομοτηνης

Θα ζητήσει τη στήριξη της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ροµά, που έχει ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις

Στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ροµά θα βρεθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με θέμα το Αλάν Κογιού και τις δυνατότητες στήριξης της μετεγκατάστασης μέσω της γραμματείας.
 
Άλλωστε το Υπουργείο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να επιταχύνει τις διαδικασίες δημιουργίας υποδομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, σε όλη τη χώρα, παρόλο που όσο αφορά τοn Δήμο Κομοτηνής, η τεχνική βοήθεια που ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα, δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτόν.
 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως το Αλάν Κογιού, λόγω του μεγέθους του, δεν χωράει στην κατηγοριοποίηση που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία, για αυτό και ο κ. Πετρίδης, θεωρώντας πως χρειάζεται ειδική παρέμβαση, θα κάνει αυτή την επίσκεψη ελπίζοντας πως τα στελέχη του υπουργείου θα κατανοήσουν τις ανάγκες και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, που θεωρεί πως δεν καλύπτεται από το γενικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η Γραμματεία. 

Υποδομές ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής προβλέπει η πρωτοβουλία 

Όσο για την προσπάθεια του υπουργείου να επιταχύνει τις διαδικασίες, αυτό έγινε, σύμφωνα με ανακοίνωση του, με εντολή της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ.Φωτίου, η οποία δήλωσε πως «η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Έχουμε την πολιτική βούληση και το σχέδιο για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα  που σωρεύτηκαν επί σειρά δεκαετιών και κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις»
 
Για αυτό και βρίσκονται, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς και τους αυτοδιοικητικούς φορείς ώστε να υλοποιήσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, έχοντας ως στρατηγική επιλογή αλλά θεωρώντας το ταυτόχρονα και υποχρέωση, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες  για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
 
H Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ροµά, απέστειλε σε 120 δήμους όλης της χώρας, την προαναφερθείσα τεχνική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει έτοιμες κωδικοποιημένες οδηγίες (πρότυπες τεχνικές εκθέσεις, υποδείγματα αιτιολογικών εκθέσεων και οδηγούς εφαρμογής, καθώς και υγειονομικές εκθέσεις), ώστε να διευκολυνθούν οι τοπικοί φορείς, να κερδηθεί σημαντικός χρόνος και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των δράσεων.
 
Οι παρεμβάσεις θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και περιλαμβάνουν την εγκατάσταση υποδομών ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν πολύκεντρα, τα οποία θα έχουν σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα αποτελούνται από ντουζιέρες, δεξαμενές πλύσης κ.α. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία χώρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και μαθησιακής στήριξης.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παλιότερα ο Δήμος Κομοτηνής είχε προσπαθήσει να δώσει λύσεις, έστω και προσωρινές, σε τέτοια θέματα, οι οποίες όμως ανασχέθηκαν δικαστικά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.