«Στην Αριστερα δεν ειμαστε ολοι ιδιοι»

Η Κομοτηνή υπήρξε ο πρώτος σταθμός της περιοδείας στην Θράκη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης συνοδευόταν από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης Κώστα Γούναρη, τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Δέλκο καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Δημήτρη Παπασταμάτη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για λάθη της κυβέρνησης η οποία όπως είπε «επέλεξε να λύσει τα προβλήματα φορολογώντας τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τους οικονομικά ανίσχυρους προσθέτοντας εμμέσους φόρους με αποτέλεσμα ασθενέστερα στρώματα του τόπου που προσφεύγουν στα είδη ευρείας κατανάλωσης να μετατοπίζονται κάθε μέρα και περισσότερο προς τα κάτω». Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΑΡ. επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να πατάξει τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που αποτελούν βασικές αιτίες για την αποδόμηση του κράτους.

Σε σχέση με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις διαφώνησε πλήρως με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι αυτές θα σημάνουν περαιτέρω μείωση της αμοιβής της μισθωτής εργασίας, και θα διαμορφώσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ της μικρής, της μεσαίας και της μεγαλύτερης επιχείρησης ενώ από την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα δεχθούν βαρύτατο πλήγμα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα που όμως σε καμία περίπτωση δεν περνά πάνω από την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Μπορεί να γίνουν άλλες κατανομές του έμψυχου υλικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μετατάξεις, αποσπάσεις και όχι απολύσεις», κατέληξε.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υψώσει το ανάστημά της στο χώρο της ΕΕ, οφείλει να αποκρούει πολλά από εκείνα που οι δανειστές επιβάλλουν με εξαιρετικά αλαζονικό τρόπο και να αναζητήσει τις δικές της συμμαχίες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αποκρουσθούν οι διαδικασίες και οι ρυθμίσεις που επιβάλλει ο γερμανικός ηγεμονισμός που δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά και πολιτικός και να επιμείνει προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού ομολόγου», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης απηύθυνε προσκλητήριο προς τους πολίτες να επιστρέψουν στην πολιτική υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις αλλά συλλογικές ρυθμίσεις και μέσα σε αυτές ο καθένας μπορεί να αναζητά και την επίλυση του προσωπικού προβλήματος». Τέλος, οριοθέτησε την ταυτότητα του νεοσύστατου κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζοντας ότι στόχος είναι η ανανέωση στην πολιτική, η τόλμη, η δράση και η ευθύνη για την κοινωνία και την χώρα.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Σε ερώτηση δημοσιοργάφου αν η αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μπορεί να γίνει μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και φερέγγυες πολιτικές πρακτικές με ωφέλιμο αποτέλεσμα για την κοινωνία. «Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν και κατά συνέπεια όσοι κάνουν λόγο για κυβερνήσεις συνεργασίας κάνουν ασκήσεις επί χάρτου», σημείωσε.

Όσον αφορά στην ενότητα της αριστεράς τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να αποτελεί ευχολόγιο, «δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο γενικής και αόριστης αναφοράς με το δεδομένο ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσο και αντίπαλες απόψεις». Ως παράδειγμα ανέφερε την πίστη της Δημοκρατικής Αριστεράς στον αριστερό ευρωπαϊσμό, στον οποίο δεν πιστεύουν όμως όλες οι δυνάμεις της αριστεράς.

«Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να γίνει με βαθιές ριζοσπαστικές τομές, το οποίο όμως δεν πιστεύει όλη η αριστερά. Εμείς πιστεύουμε και διεκδικούμε τον δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό στην καθημερινά ασκούμενη πολιτική μας, άλλες δυνάμεις δεν πιστεύουν στον δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό, όπως εμείς τον διεκδικούμε. Θα πρέπει να πω ότι δεν μας αφορούν, δεν μας ενδιαφέρουν οι ενδοαριστερές αντιθέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει το δικό της δρόμο στην βάση των δικών της πολιτικών χαρακτηριστικών, θέσεων, προγραμμάτων και διεκδικήσεων».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «αντιμνημονιακή» συσπείρωση διότι αυτή που επιχειρήθηκε και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ετερόκλητη. Εναντίον του μνημονίου είναι η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αντιμνημονιακή θέση όλων αυτών των δυνάμεων δεν είναι η ίδια. Κατά συνέπεια η συσπείρωση δεν μπορεί να γίνει σε ετερόκλητη σε ανομοιογενή βάση»

Απέρριψε, παράλληλα, το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή πώς «ή θα σωθούν οι θέσεις εργασίας ή θα οδηγηθούμε σε αύξηση της ανεργίας» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται αποσαρθρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τροφοδοτούν τις απολύσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.