Στην αντεπιθεση περνα ο ΣΥΝ

Η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία που πλήττει τα οικογενειακά εισοδήματα, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και ο προγραμματισμός δράσης του επόμενου τριμήνου απασχόλησαν την ανοικτή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κομοτηνή, παρουσία του κ. Αλέκου Καλύβη, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΕΣΕΕ. «Αποφασίσαμε να εντείνουμε την δραστηριότητά μας σε όλη την Ελλάδα για να αποτρέψουμε τη μεγάλη επίθεση που κλιμακώνεται σε δεύτερη φάση πια από την πλευρά της Ν.Δ.», δήλωσε ο κ. Καλύβης και υποστήριξε ότι επιχειρείται μια νέα επίθεση, «η οποία στοχεύει», όπως είπε, «στο να πουληθεί ό,τι έχει απομείνει. Ό,τι δεν πούλησε το ΠΑΣΟΚ από τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα δημόσια αγαθά, επιχειρείται πια από την Ν.Δ. να πουληθεί».

Ο κ. Καλύβης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια. «Τα πάντα ακριβαίνουν, οι επιπτώσεις είναι δραματικές για τους εργαζόμενους και επιτέλους πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε σημειώνοντας την πρόταση που διατυπώνει το κόμμα του, η οποία προβλέπει: Πρώτον, να υπάρξει διορθωτικό ποσό αύξησης με τη μορφή του επιδόματος ακρίβειας στους εργαζόμενους. Δεύτερον, να καθιερωθεί εργατικός τιμάριθμος. Τρίτον, να υπάρξει κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα προϊόντα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. «Υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τις τράπεζες με πρώτο το θέμα των επιτοκίων. Επίσης, πρέπει να υπάρξει κατάργηση όλων των «ψηλών γραμμάτων» που συνεπάγονται πολλές συνέπειες και δαπάνες για τους πελάτες των τραπεζών. Να ληφθεί μέριμνα για τα στεγαστικά δάνεια και να σταματήσουν οι κατασχέσεις των σπιτιών και των αυτοκινήτων» ανέφερε.

Α. Καλύβης: «Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε αυτοαπασχολούμενους και να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις»

Το τρίτο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση των μελών και των φίλων του ΣΥΝ – ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συμμετάσχουν λιγότεροι από τριάντα – ήταν η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Όπως είπε ο κ. Καλύβης, υπάρχει μια προσπάθεια η οποία ξεκινάει από την Ε.Ε. στη λογική της περιβόητης flexicurity, της ευελιξίας με ασφάλεια. «Πρόκειται για μια απάτη και αυταπάτη ταυτόχρονα, διότι δεν μπορεί να υπάρχει ευελιξία και ταυτόχρονα συνεργασία. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να απελευθερώσουν πλήρως τις απολύσεις και να καταργήσουν τις αποζημιώσεις. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε αυτοαπασχολούμενους και να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις» ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό ευέλικτης απασχόλησης και ιδίως με την πιο ακραία μορφή του, που είναι η μαύρη εργασία. «Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να επιστρέψουμε σε μια λογική πλήρους και σταθερής απασχόλησης» τόνισε. Ο ΣΥΝ, όπως έγινε γνωστό, ξεκινά μια καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και μέσω του ΣΥΡΙΖΑ δρομολογούνται δραστηριότητες – εκδηλώσεις.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που προέκυψαν στην λειτουργία της ΓΣΕΕ, ο κ. Καλύβης έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα». Ιδιαίτερα, όπως είπε, μετά την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, «υπάρχει μια μεγάλη κάμψη, η οποία δεν δικαιολογείται μπροστά στην οξύτητα της επίθεσης που δεχόμαστε και γι’ αυτό πρέπει να μπει μπροστά το συνδικαλιστικό κίνημα και να αντιμετωπίσει αυτή την οδυνηρή κατάσταση για τους εργαζόμενους».

Κληθείς να σχολιάσει τις φερόμενες διαταραγμένες σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο κ. Καλύβης σημείωσε ότι ο πρόεδρος αμφισβητείται λόγω των ενεργειών του. «Αν χειρίζονταν σωστά τα πράγματα, δεν θα αμφισβητούταν από κανέναν. Εμείς έχουμε πολλές διαφορές με την ΓΣΕΕ, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι λάθος να βγαίνεις απ΄ έξω από τα συνδικάτα και να θεωρείς ότι κάτι κάνεις. Το μόνο που κάνεις είναι να διασπάς το συνδικαλιστικό κίνημα. Εμείς θέλουμε να παλέψουμε μέσα από τα συνδικάτα, ώστε να αλλάξουν και οι συσχετισμοί και να αλλάξει ο προσανατολισμός των συνδικάτων. Πρέπει να σταματήσει η γραφειοκρατία, ο κομματικός εναγκαλισμός και κυρίως ο κυβερνητικός εναγκαλισμός».

Όσον αφορά τέλος, στην έλλειψη προγράμματος από την πλευρά του ΣΥΝ και στον περιορισμό μόνο στη χρήση ενός καταγγελτικού λόγου, ο κ. Καλύβης σημείωσε ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση των αντιστάσεων του κόσμου και ταυτόχρονα μιλά με προτάσεις.

Τ. Χαρίτος: «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πυρηνική ενέργεια»

Στο κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Ν.Ε. κ. Τάκης Χαρίτος, «Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το έργο που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικοποιεί βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου, έχοντας στην ημερήσια διάταξη τον ΟΤΕ» τόνισε. Σε αναφορά του δε στην περιοχή σημείωσε: «Θέλουν να κάνουν την περιοχή μας χωματερή κάθε λογής αποβλήτων. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, δεν συμμετέχουμε στον γενικό εορτασμό και την χαρά του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, γιατί εκτός του ότι ξέρουμε ποιοι θα ωφεληθούν από αυτή την ιστορία, ξέρουμε ποιες θα είναι συνέπειες στην περιοχή, στο περιβάλλον και στη ζωή. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τη συζήτηση που ανοίγει και για την πυρηνική ενέργεια. Είμαστε ανήσυχοι διπλά, γιατί η Κομοτηνή προαλείφεται για την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου» κατέληξε ο κ. Χαρίτος.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.