Στην αναβιωση του «Δρομου της Ολυμπιακης Εκεχειριας» ο Αλεξ Ταξιλδαρης

Ο Κομοτηναίος ολυμπιονίκης θα συμβάλλει στην ανάδειξη της ολυμπιακής εκεχειρίας σε μια ταραγμένη από πολεμικές συρράξεις εποχή

Στις 20 Απριλίου, την παραμονή δηλαδή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων θα αναβιώσει μετά από 1623 χρόνια το δρώμενο «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Κατά την αρχαιότητα, η ιερή εκεχειρία αποτελούσε προαπαιτούμενο για την έναρξη και την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν από την έναρξή του οι συμμετέχοντες αθλητές και οι θεατές, ξεκινούσαν άοπλοι από την Αρχαία Ήλιδα και ακολουθούσαν το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», μια διαδρομή 49 χιλιομέτρων περίπου, για να μεταβούν στην διοργανώτρια πόλη, την αρχαία Ολυμπία. Το ίδιο μονοπάτι, μετά από 16 και πλέον αγώνες, πρόκειται να διασχίσουν ξανά, με αφορμή την επικείμενη Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, αθλητές από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο, που θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε μια ιδιαίτερα ταγμένη από πολεμικές συρράξεις εποχή. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται ο Κομοτηναίος παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», κ. Άλεξ Ταξιλδάρης. Σχετική πρόσκληση για εκπροσώπηση του Συλλόγου στην αναβίωση του σημαντικού αυτού δρωμένου είχε απευθύνει στις αρχές Μαρτίου, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Κωνσταντίνος Φίλης.
 
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους αθλητές, που θα διασχίσουν το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» θα υπάρχουν και ένστολοι αθλητές που την προηγούμενη μέρα, σε ειδική τελετή, θα αποθέσουν συμβολικά τα όπλα τους ως διακήρυξη της εκεχειρίας και της επιβολής της ειρήνης. Οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στην αναβίωση του «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες υπό τη μορφή σκυταλοδρομίας 10Χ5 χιλιόμετρα, θα παραλαμβάνουν έναν κλάδο ελαίας και ένα συλλεκτικό αριθμημένο μετάλλιο συμμετοχής όταν θα ολοκληρώνουν τη διαδρομή τους.
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Φίλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι για το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας» έχει τεράστια σημειολογική και ουσιαστική αξία, καθώς μέσω του συγκεκριμένου δρώμενου θα δοθεί η δυνατότητα να σταλεί ένα μήνυμα για το τι είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία και να αναδειχθεί η αναγκαιότητά της. Αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθότι παγκοσμίως υπάρχουν 40 και πλέον σημεία ενόπλων συγκρούσεων, επισήμανε ωστόσο ότι «υπάρχει δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την εκδήλωση». Επίσης κάλεσε όλους να παραδειγματιστούμε από τους αρχαίους Έλληνες και από την εφαρμογή της Εκεχειρίας και να την καταστήσουμε γέφυρα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος και του δύσκολου παρόντος.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.