Στην αναβαθμιση 10 παιδικων χαρων μεσω του Φιλοδημος ΙΙ προχωρα ο Δημος Μαρωνειας-Σαπων

Στόχος να γίνουν χρηστικές και να πληρούν όλους τους όρους ασφαλείας

Τους όρους του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση δέκα παιδικών χαρών του Δήμου Μαρώνειας -Σαπών, με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση των χώρων αυτών, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών σε πρόσφατη συνεδρίασή της.

Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έχει υποβάλει πρόταση στη σχετική πρόσκληση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του ΥΠ.ΕΣ., η οποία ήδη εγκριθεί και αφορά την χρηματοδότηση ύψους 214.997 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), η οποία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των δέκα παιδικών χαρών.

Αντικειμενικός σκοπός του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών μέσω του συγκεκριμένου έργου, αποτελεί η ορθή και λειτουργική ανασχεδίαση των παιδικών χαρών, πληρώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας, όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και διατάξεις, με απώτερο σκοπό, κυρίως τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, όλων των ηλικιακών ομάδων.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ανάπλασης-αναβάθμισης υφιστάμενης παιδικής χαράς, αφορούν τους παρακάτω οικισμούς:

  1. Παιδική Χαρά Βάκος Α', της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας.
  2. Παιδική Χαρά Αμαράντων, της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας.
  3. Παιδική Χαρά Ιμέρου, της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας.
  4. Παιδική Χαρά Αρσακείου, της Δημοτικής Ενότητας Σαπών.
  5. Παιδική Χαρά Ίσαλου, της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας.
  6. Παιδική Χαρά Λοφαρίου, της Δημοτικής Ενότητας Σαπών.
  7. Παιδική Χαρά Βάκος Β', της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας.
  8. Παιδική Χαρά Παλλινοστούντων, της Δημοτικής Ενότητας Σαπών.
  9. Παιδική Χαρά Κρωβύλης, της Δημοτικής Ενότητας Σαπών.
  10. Παιδική Χαρά Διώνης, της Δημοτικής Ενότητας Σαπών.

Η ανάγκη αναβάθμισης των παιδικών χαρών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, οδηγεί για τον Δήμο στην προσπάθεια ανάπλασής τους, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και η λειτουργικότητά τους.

Απαραίτητες οι βελτιώσεις

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, σχεδόν σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου, παρατηρήθηκαν ελλείψεις στις προδιαγραφές ασφάλειας των υφιστάμενων οργάνων-παιχνιδιών και τούτο διότι καταγράφηκαν παλαιοί εξοπλισμοί, οι οποίοι είχαν επιπλέον υποστεί φθορές, γεγονός που καθιστούσε τη συντήρησή τους αδύνατη, χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Επιπλέον, δεν πληρούσαν τις ανωτέρω προδιαγραφές ασφάλειας, ενώ απουσίαζαν πλήρως οι απαιτούμενες επιφάνειες για την προστασία από πτώσεις.

Όλοι οι ακατάλληλοι εξοπλισμοί έχουν σήμερα απομακρυνθεί και με το επίμαχο έργο ξεκινά η αποκατάσταση με νέο εξοπλισμό και δάπεδα ασφάλειας, ώστε οι συγκεκριμένοι οικισμοί του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών να αποκτήσουν σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής.

Επιπλέον, βασικό κριτήριο των προτεινόμενων παρεμβάσεων, είναι η παροχή ευκαιριών αναψυχής και παιχνιδιού σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δραστηριότητες που απουσιάζουν ολοκληρωτικά στην παρούσα κατάσταση.

Παράλληλα, μέσα σε κάθε αναζωογονημένο αστικό χώρο παιδικής χαράς, ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες ξεκούρασης, ψυχαγωγίας, αναψυχής και κοινωνικοποίησης, ταυτόχρονα για τα παιδιά αλλά και για τους συνοδούς αυτών.

Μέσω των ενεργειών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων παιδικών χαρών και την εναρμόνισή τους στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ελπίζουν πως θα δημιουργηθούν σύγχρονοι, λειτουργικοί και ασφαλείς χώροι, που συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών -μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών- αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε είναι προϋπολογισμού 214.997 ευρώ (μετά του ΦΠΑ) που θα αντληθούν από πιστώσεις του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 6 μηνών από την υπογραφή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.